[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
mtr 朝早東涌線唔準 係咪因為有車係青衣做終點站既關係?晏就d 車全部去東涌就無問題的
widget 揀咗巴士路線之後車站冇data
多謝回報問題!
請問係iOS定Android?
邊條巴士線邊個站?
widget入面定app入面?
無data係見唔到車站列表定係見唔到預計到達時間?
多謝回報問題!
如果終點係青衣的話 會有新一行顯示『往青衣』
呢一點應該有handle到

請問大約幾早會出現呢個情況? 同埋係App有問題定Widget?
我地再留意一下
朝早返工時間 姐係9點左右
試過app 同widget 都一樣 因為show 唔到終點站係青衣 全部都係show 往東涌 然後時間就亂哂了
唔該哂巴打
iOS 16 beta

㨂咗路線之後,下面撳車站,入面冇data
唔該哂!
我地聽日睇下咩事 搵到問題再fix
原來係iOS 16 beta ...
我地暫時未能夠support iOS16住

不過多謝幫手試新野
做埋下個更新之後
我地會為iOS 16做d準備
岩岩check左 可以顯示到往青衣班次
想問下你果邊係點樣見唔到? 有無圖可以望下?
唔方便呢度cap圖的話可以whatsapp我地講

Widget

App

Siri
原來我睇錯站 sorry 巴打
唔緊要
懷疑有錯都可以回報俾我地
小巴循環線 頭尾站同一個站嘅話會自動skip咗頭站嘅eta data 一嚟就係第一個站
用呢度另一個巴打整嘅web app https://hkbus.app就正常睇到
有冇得搞搞
多謝回報問題!已經fix左
下個版本會解決呢個問題
感謝 好快手
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩同步推出左2.13.0 iOS版本同埋2.0.0 Android版本

Android更新
全新功能『地鐵實時預報』登場!

iOS更新
由此版本開始, Datatone widget須向用戶請求位置分享權限,
此項權限只適用於查詢用戶附近的天氣站/輕鐵站
即使你同意分享用戶位置權限,你的位置也不會傳送到任何伺服器

如用戶不使用『附近功能』,可先行選擇拒絕分享位置而不影響其他功能使用
而當你再次啟用相關功能時, Datatone將會再次提示允許分享位置

全新功能『天氣概況』登場!

改善『咁大件事一定有人講』:
支援低電量模式下,不再自動播放影片
稍微改善流暢度

改善『巴士小巴實時預報』:
新增50條小巴路線
修復小巴循環線無法顯示起點站問題

改善『地鐵實時預報』:
以圖案🏇顯示經馬場班次 (多謝#259絲打意見提供)

改善『輕鐵實時預報』:
Widget支援附近車站功能

改善『香港假期倒數』:
Widget倒數可指定只倒數自訂假期

改善『香港假期月曆』:
「初一、十五」可指定提示時間 (多謝#274絲打意見提供)

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
唔好意思要你等咁耐
新版本已經可以自定義幾時通知初一十五啦!
唔好意思要你等咁耐
新版本已經可以顯示返馬場班次啦!
多謝你哋做咗天文台未做到既事
但天氣報告個邊有冇得轉底色
長遠來說是否能支援iOS 16 Lock Screen 既新widget? 方便一開screen就可以看到溫度、天氣圖案同重要(不是全部)警告?謝謝!
多謝支持Datatone!
同其他widget一樣,天氣widget將來都會有自訂功能!敬請期待!

我地留意到iOS 16 Lock screen功能上好適合Datatone

未來我地會研究下可以點樣套用落Datatone
加油!
收到太好啦
留名待J

我覺得D時間更新得唔夠貼,已經廿幾分但仲會顯示十分嘅車
多謝你嘅意見
Widget更新由iOS控制
我地唔能夠控制佢幾時更新

如果想有最新ETA 可以撳條路線入app
如果純粹想刷新可以撳widget即刻出返去
唔記得左講
新版本輕鐵已經支援附近車站啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞