[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
係 任何天氣警告訊號生效或者取消都會push
延長生效唔會push

自訂push有d advance
要d時間先做到
我地會記低先
多謝提供意見
多謝你耐心等我地慢慢做佢出黎
香港app黎講巴打算好有心 服左你

個lockscreen 下班車時間係咪唔realtime? 最快方法可唔可以lock 一下screen 就refresh 定係都係要click 入去
多謝支持Datatone!
Lock screen widget 同 出面 widget一樣 受限於iOS更新控制
所以唔係real time update

未來iOS會有方法可以real time update到 (而家beta緊)
到正式開放果陣 我地會再研究下點做到
我地都期望可以做到Apple果d showcase咁正
係homescreen 個refresh 要點做?
我有事㩒完都冇同我refresh
請問點樣可以Apple Watch 睇Next bus ?
正常黎講Lock screen widget同 Home screen widget一樣
撳widget入app就會refresh

不過始終iOS16仲係好新 又或者部機岩岩上iOS16會有小小唔穩定(做緊d系統update)
可能要俾d時間佢再穩定d
我地有時都會見到佢空白左 俾多d時間佢先會refresh到
需要喺主app收藏左車站
之後就會自動同步到Apple Watch
我好多次都係㩒完個widget 都冇refresh, 或者淨係refresh 一個,期他冇refresh 到(我用細widget, 所以巴士線set 左5個
永遠我要睇個個就唔refresh
如果撳其中一個巴士widget 應該其他巴士widget都會識得refresh
你果邊淨係識得refresh你撳果個?
你可以留意吓下面果個『更新於 x : xx 』
就係有幾個都唔係最新更新
refresh 係無定向,我禁嗰條線唔一定會refresh 到

正常呢講應該2個widget出返去都refresh到 (出返去刷新時間係 5:11:33 PM)
如果你俾多幾秒佢load會唔會refresh到? 如果得 可能係網速問題

你可以拍片俾我地望望(whatsapp / tg都ok)
睇下我地可唔可以simulate到
lock screen widget既巴士到站提示好似唔可以新巴同九巴合併計算(聯營路線)
例如我SET左九巴102,如果某個時段九巴冇車得新巴有,就會一直冇時間顯示,只能夠揀其中一間
更新左又好似正常返
再試下先,thx
多謝試玩Lock Screen widget
岩岩試左 暫時唔見有問題

而家城巴無車 (所以寫住九巴昤段)
九巴有車
出面lock screen係有九巴d班次

可唔可以睇下set up widget果陣 有無揀岩合併邊個站?
謝謝
重新SET過後暫時好似冇問題
我會再試試
個APP好好用, 加油!!
巴士widget個度可唔可以set做倒計時幾多分鐘?
同意 '仲有幾多鐘後有車' 係方便啲
不過Widget刷新係由iOS控制,
而家望到係5分鐘後, 過左2分鐘後iOS仲未刷新
仍然會顯示『5分鐘後』
咁就會誤導左用家
所以暫時只可以show返絕對時間 而唔係倒數時間

我地日後會繼續留意有無機會做到倒數時間
lockscreen widget可唔可以黨鐵揀同一條線兩個站既ETA
Lock Screen位置有限
正方形widget(小型)只可以show到1班ETA
如果想睇2班 要轉用長方形widget(中形)先夠位
明白,會唔會有機會可以set到中size widget有兩個站,唔同方向既車既ETA

例如我係尖沙咀返工,住荃灣,但只可以set到either尖沙咀或者荃灣

而set荃灣的話因為佢只有向中環既車,變左用唔盡個中size widget
多謝Android用家嘅耐心等待,我地推出左2.1.0 Android版本

Android更新:
支援低電量模式下可以透過手動刷新widget
改善巴士小巴widget介面

✍️特別備註:
好抱歉唔同型號手機低電量限制都唔同
我地用左好多時間先可以處理到呢個問題
再次感謝Android用戶耐心等候 輕鐵功能已經開始開發緊
買左APPLE WATCH 試左幾日, 都幾方便, 用SHORTCUT開DATATONE睇巴士到站. 用多排就付費解鎖支持下.
感激願意課金支持我地繼續做落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞