[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
想要一個細 widget ,
可以出到今日日期 + 星期 + 農曆 + 天氣

市面上好似冇農曆 widget ,
同埋好少 all in one widget
有無可能開發mac book 版, 係macbookair 裝左,個widget 會成日自動消失左
其實個大月曆,有新曆舊曆都幾正
但有樣好緊要既野係無得掃下個月,㩒入去又入左app無得睇… 有冇得搞搞佢
可以試下開2個Widget, 1個set今個月 另1個set下個月
然後疊起佢地嗎?
可以跟下面條片試下咁做

目前應該支援裝左M1 chip嘅mac機
你果邊係遇到d咩問題?
係成個widget消失左? 同埋係咩widget?
我用m2 macbook air, 睇巴士路線公眾假期同埋天氣
3個widget 會無啦啦消失左,得apple 原生個d widget 會係到
想問有冇得整個widget 有哂天氣同日期
想一個widget睇哂
係喎
報時可唔可以寫幾多分鐘後到
直觀好多
可以參考返呢度
https://lih.kg/vgHQHKX
有無試過update macOS?
因為widget果邊係macOS控制
我地唔可以加/移除 用戶嘅widget
聽落似係macOS有bug
最新了
會唔會係m2 有d 問題
暫時無咩頭緒
對MacOS唔係好了解

政府表示多謝各位傻閪啲私隱
自2.13.0版本開始 iOS widget會向用家要求權限
因為由果個版本開始支援附近天氣站/輕鐵站
除此之外App內都有搵附近巴士站/天氣站功能
如果無需要用到『附近』功能
可以拒絕分享而且不會對程式有任何影響 除左『附近』相關功能

附上AppStore更新記錄

Android app同iOS app一樣
需要用『位置』權限 先可以搵到最接近你嘅巴士站
從而方便用家第一下就睇到最接近你嘅巴士站
如果無需要用到呢個功能
可以拒絕分享而且不會對程式有任何影響
即使你同意分享位置,你嘅位置都唔會傳送到任何伺服器

希望可以釋除你嘅疑慮
但是你拎deviceID又唔加密,同將人私隱擺喺空氣下沒咩分別,上面位師兄係講緊呢樣野

每次你行政府api,要pass咩data我唔肯定,但當你拎埋unique device id又咩都唔做,咁如果嗰個人比人check,經你個app,佢就死硬
多謝大家鞭策
經過琴日用家反映『資料未加密』
我地發現我地填GooglePlay份survey果陣有理解錯誤
『資料係會透過安全連線傳輸』先啱
所以 我地已經喺GooglePlay更正咗資料
GooglePlay亦已經review好
而家喺GooglePlay可以睇得返『資料係會透過安全連線傳輸』

GooglePlay Link:
https://play.google.com/store/apps/datasafety?id=com.datatone.app&hl=zh_HK

多謝大家嘅意見同耐心等待,特別係有課金支持我哋繼續做落去嘅人
我哋岩岩推出左2.2.0 Android版本啦~

全新功能『輕鐵實時預報』登場!
全新功能『咁大件事一定有人講(網頁版)』登場!

好多用家都同我哋反映想要Android輕鐵預報時間
依家Android都可以加入返你所需嘅Widget ,Check到巴士、小巴、地鐵輕鐵預報啦!
希望大家Share俾搭輕鐵嘅Friend知我哋更新咗啦
再次多謝一眾Android用家耐心等候!

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
唔知幾時開始想加個widget, 發覺搵唔到datatone,跟常見問題個步驟重新開機都唔得,唔知係咪最新version先係咁
想問下係唔係iOS14?
我地留意到iOS14好似會有問題
係呀
但係舊果d widget仲喺度,係想加新widget就搵唔到
多謝回報問題, 好抱歉iOS14 widget功能唔係好穩定
可能係因為新版本開發工具(Xcode) 引致 compatibility 問題.
我地暫時未有解決方法

而由於iOS14使用人數非常低 (約1%), 我地未來將會停止支援iOS14
如果可以的話,都希望用家可以升級去iOS15或以上版本,widget會小d出現crash / 消失嘅情況
再次向你致歉~

同埋未來可能會有新功能(live activity) 會需要iOS 16.2+ 先用到
希望你會考慮升級iOS啦
哎呀咁無法啦,我考慮下,多謝你地不斷改進。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞