[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
Thx
咁撚正有live activities 就正
各位司機入隧道注意安全
有更新
好快手
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出咗2.28.0 iOS版本

* 請注意 App更新後,Widget可能會出現全黑或全白情況或Siri未能正常運作,請重新開機並稍候片刻,widget 將會自動復原。

全新功能 Datatone Launcher 登場!
可以喺Widget / LockScreen一撳就可以搜尋巴士地鐵輕鐵或更多其他App內功能

改善『巴士小巴實時報時』:
更進一步提高穩定性及修復問題
新增 回報路線問題功能

改善『香港假期倒數』:
新增2024請假攻略!

改善『香港月曆』:
支援Widget『上下月份』按鍵

修復了多功能實時預報widget 地鐵無法顯示車站問題
修復了一些文字大小引致的問題
再次感謝一眾回報問題嘅用家!
多謝提供意見!
新版本已經可以喺widget撳『上下月份』啦
✍️ 特別備註:
我地留意到報道
『 運輸署:如持續「班次不準」會作適當跟進 』

一直以嚟Datatone都有幫用家向運輸署反映路線誤點/站點不準確問題
依家希望可以俾多個方法大家反映開放數據問題
所以加咗『路線回報問題』掣

Source:
https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E3%80%8C%E8%84%AB%E7%8F%AD%E7%8E%87%E3%80%8D%E8%88%87%E5%B8%82%E6%B0%91%E8%AA%8D%E7%9F%A5%E8%84%AB%E7%AF%80-%E9%81%8B%E8%BC%B8%E7%BD%B2%EF%BC%9A%E5%A6%82%E6%8C%81%E7%BA%8C%E3%80%8C%E7%8F%AD%E6%AC%A1%E4%B8%8D%E6%BA%96%E3%80%8D%E6%9C%83%E4%BD%9C%E9%81%A9%E7%95%B6%E8%B7%9F%E9%80%B2
整多個過海隧道收費widget?
研究緊 做好咗再通知大家
收到大量用家要求我地做過海隧道收費

其實我地已經開發緊啦, 期望1月可以俾大家用到!

如果大家有任何意見, 都歡迎DM我哋,或者係度討論下,想個widget睇到d咩🤩
多謝大家嘅意見同等待,我地最近推出咗2.6.1 Android 版本

改善『巴士實時預報』:
支援『落車提示』

改善『地鐵實時預報』:
支援快速轉綫功能

改善『假期倒數』:
新增2024放假攻略

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
辛苦晒
想請問一下個隧道收費
1. lockscreen 時不定時掂下個mon會唔會update? 定每次都要click 入去個app 先得
2. 長着homescreen 會唔會自動每分鐘跳? 定係要入app 長開住個畫面先識
多謝試玩!
Lock screen widget同Home screen widget同樣受限於iOS 限制,
我地無辦法控制更新頻率,
所以都要撳一下入app先可以更新到,

至於Home screen widget,
下個版本訂閱用戶可以有得widget手動更新
今個版本做唔切
天氣係咪死左定我部機上網問題
其他都load到
多謝報bug!
啱啱Fix咗了
最近啲home screen 啲widget 都死咗
黑晒
可能因為App update?
試吓重新開機得唔得?
多謝大家嘅意見同等待,我地啱啱推出咗2.30.0 iOS版本

* 請注意 App更新後,Widget可能會出現全黑或全白情況或Siri未能正常運作,請重新開機並稍候片刻,widget 將會自動復原。

改善『過海隧道收費』:
支援訂閱用戶手動更新widget

改善『巴士小巴實時預報』:
新增小巴『唔該落車』
結合『交通情況快拍圖像』更容易查看路面情況

支援iCloud backup設定
修復錯誤顯示過大廣告的問題
修復有時設定widget背景圖片出現錯誤的問題
再次感謝一眾回報問題嘅用家!

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
在 mac 機上 run datatone 嘅 settings 和電話 datatone 有冇關係? 我響 macbook 上 datatone 睇巴士班次,點 set 都係出倒數。
Mac機同電話setting應該share
如果唔想倒數 可以去返widget設定果度較返「絕對時間」

明明我記得3月18日星期一搜尋次數榜首係nathan,至少有20k,點解唔見咗?

之前係「魏念恩」 而家變咗Nathan

Google有時會將同類型嘅搜尋字眼合併咗佢

但唔知個機制係點運作

我地係唔會篩選/修改來自Google Trend嘅數據
多謝你嘅解釋
繼續努力
城巴api改左/唔work?
攞唔到城巴嘅實時

btw用左咁耐都唔記得個app叫datatone
記錯左係dataone
建議widget/app當眼處出app名
或者改個易啲記嘅名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞