[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_71081.html

係咪自動更新定要樓主更新個 app
路線資料庫會不定期自動更新 唔需要等app更新

不過都係要d時間先會update到資料庫 唔係即時

有時如果隔咗一排都未update的話 又或者想快d用到
可以回報俾我地聽 我地處理完就會更新到

另外講多一個情況
如果之前set定嘅車站因為路線更改而唔再途經果個站
咁就需要重新set返個widget先可以正常運作
想問下巴士小巴實時預報同
多功能交通實時預報Widget一齊用
係咪會撞的? 變咗好似2個都好耐唔識一齊更新
或者淨係巴士小巴預報會更新另外一個冇更新咁
同埋巴士小巴預報個站名同方向總站係一個白色一個灰色
但係多功能實時預報兩個都係白色
迫死強迫症
巴士小巴同埋 多功能唔會相撞阿

Widget更新頻率由iOS控制
如果唔識更新 可以試下點擊個widget令佢更多一下

如果顏色有唔啱心水的話 可以去widget自訂改吓 或者統一使用多功能widget
倒數幾時到站個即時動態唔小心禁左出黎點樣熄返佢?
成日都係個lock screen 到

可以撳呢粒掣熄咗佢
之前已經講過,再提一下希望改善嘅功能:

巴士地站喺lock screen嘅提示,希望可以攞返手機位置,如果無郁就一直顯示,如果離開咗某個距離就自動取消。

而加我set咗10分鐘,但架車要等15分鐘嘅話就要再入app activative多次。而上咗巴士後,我unlock個screen又會重新計10分鐘,要kill app先得。

一直都課緊金,無用九巴廢App,介紹其他人轉用datatone,希望愈做愈好,加油!
多謝你嘅意見同埋願意課金支持我地!

如果想唔kill app都熄到live activity的話,
可以喺Lockscreen度swipe 以停止live activity

或者入app後離開巴士果版(撳左上角back button)就會關閉或者撳一下Live Activity果個掣就可以停止live activity

而地鐵live activity就入app就會自動關閉 無需撳任何掣

我地都有考慮過以距離自動取消live activity,但實行上都會有問題

例如有可能一開live activity果陣你同個站已經有一段距離,我地唔能夠準確判斷你係上左車而離開緊,定行緊去車站。

所以我地建議根據設定時間嚟自動取消live activity , 又或者主動關閉返個live activity
可以留意返上一個回覆
有多d 熄live activity嘅方法
Lock Screen向左掃後,unlock screen又會見到datatone個app,之後個提示又會出返嚟,呢個就係我UX呀。另外撳一下Live Activity動作應該無用大毛指向上Kill App咁方便。
真心希望你哋認真考慮一下,有無得整個boolean係入咗車站範圍先"1",之後離開車站"0"先取消提示。不過老實講,就算整唔倒我都會支持你哋。
想問下巴士到站個widget有冇得show仲有幾多分鐘例如3分鐘而唔係實際到站時間(10:40)咁?
可以試下去設定 -> Widget顯示設定 -> 顯示時間模式 -> 倒數時間
之後就會識得倒數
搞掂,唔該哂
多謝分享你嘅UX

Unlock screen又見到Datatone app的話

應該係之前撳鎖定掣果陣係開住Datatone app撳

所以unlock screen又會開返Datatone隻app從而又自動打開返Live activity

可以試下撳鎖定掣果陣

係出咗主畫面先撳鎖定掣

睇下仲會唔會unlock果陣自動打開返

明白你嘅『進入車站範圍』set boolean方法

不過gps定位唔可以太準確 (太準確會食多d電)

要定義『車站範圍』就唔可以太精準

技術上就會產生另外嘅問題

例如用家樓下就係巴士站的話

難以判斷用家是否『進入車站範圍』

上車之後 如果巴士係圍繞住一個區域轉圈先離開果個區域

都會延遲咗自動取消Live activity

所以我地認為

如果唔介意等時間去自動取消的話

可以等佢自動取消

如果希望上車就快d消失

就需要主動地關閉咗個live activity
Apple Watch 黎緊新WWDC傳到話推小工具
會唔會排返Apple watch嘅優先去早d
多謝提供意見!

可以觀望下 WWDC仲有無新野玩先

暫時主App仲有d野想做

需要優先做咗多人用到嘅功能先
落車提示可以整做apple watch鬧鐘震動?
或者好似ios鬧鐘咁keep住響?
有冇人知點樣可以用shortcuts app 將datatone 嘅資訊喺homepod 播出嚟?
唔知點解硬係整唔到

iphone用家,使用巴士路線工具(大型),
但個tool都只係放大哂隻字嚟顯示一個站,
而唔係同時顯示六個唔同站,請問有冇得fix?
我地可以試下令到個落車提示明顯d
至少可以改善到做到勿擾模式都會彈出嚟 (iOS 15.0+)
應該Apple Watch都可以收到個提示
做完再話你知阿
同埋我地會再試吓可唔可以震埋部iPhone先

但如果要做到鬧鐘咁明顯
就要問Apple批唔批之類 (審批有無必要咁打擾用戶 之類)
上次去到呢步就暫時無再做
之前有用戶搵過我地
佢好似轉左系統語言做中文之後佢就解決左個問題
你可以試下轉完之後 睇下得唔得嗎?
唔係好明白你個問題
通常出現呢個問題 係因為無設定正確六個車站
可以俾我望下路線set成點 車站set成點嗎?
同埋而家點樣淨係顯示一個站?

唔方便呢度post相的話
可以用App內回報問題向我地提供
已app內回報,麻煩哂
今日係啱啱新巴城巴合併日子
數據來源都係今日先有更新
Datatone查詢以往由新巴營運路線及班次會有小小問題
iOS同Android都會盡快釋出新版本解決問題
不便之處 敬請原諒
炒曬
星期一返工都應該要用返垃圾城巴app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞