[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
多謝一眾用家報告有新data
我地喺最新版本支援咗南港島線了
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩同步推出左2.18.3 iOS版本 及 2.2.0 Android版本

改善『地鐵實時預報』及『多功能交通實時預報』:
新增南港島綫班次預報

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq

✍️特別備註:
努力衝緊下個iOS 新feature
遲咗覆大家 期望可以2月中面世
多謝願意課金俾我地繼續做落去
新版本用 dynamic island/live activity 做巴士倒數好正呀,但可唔可以用時間去自動 trigger, 而唔係要入一入 app 去查某班次先得?
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩同步推出咗2.19.0 iOS版本

改善『巴士實時預報』:
支援「即時動態」倒數啱啱睇緊果架巴士幾時到,離開App後動態島(Dynamic island)同埋鎖定畫面(Lock screen)會自動倒數到站時間

一般用戶可享有3分鐘持續倒數
訂閱用戶預設20分鐘持續倒數及可透過設定延長至1小時

支援「即時動態」顯示落車提示,離開App後動態島同埋鎖定畫面會自動顯示距離終點仲有幾遠

* 即時動態只支援iOS 16.1+及iPhoneX或以上型號
* 暫不支援聯營站

新增『一鍵打開所有推播通知』:
方便一次過開哂所有推播通知 (多謝#453巴打提供意見)

✍️ 特別備註:
我地明白有啲巴士路線唔係恆常搭就唔會整widget係主畫面
所以「即時動態」可以更方便用家一邊睇住啱啱睇緊果架巴士幾時到,一邊用其他app
我地遲d會加埋地鐵同輕鐵嘅即時動態

✍️ 特特別備註:
請注意!!巴士到站時間隨路面情況、車站上落乘客數量及司機判斷而有所偏差
所以唔可以確保巴士0:00先會到站或離開巴士站,請你預留至少1-2分鐘提前到達巴士站

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
最新版本已經加咗『一鍵打開所有通知』功能啦
咁都俾巴打諗到做到就正
Live Acivities 真心勁,得你哋先會咁做,超方便

一路都 0M, 但我仲未到喎
似乎係倒數等車後,disable 咗個倒數,再 enable 落車 live activity, 倒數個 live activity 仲係著住
巴打
多謝支持Datatone!
想問下左上角Datatone icon有無閃?
會閃即係更新緊

0m似乎係拎唔到gps位置
有無熄左位置分享? 同埋係唔係低電量模式?
cls 呢個function好撚癲
我諗應該係第一個香港交通app 有Live Acivities,
即刻課金訂閱表示支持
不是低電量模型,大概流程

1. 先㨂咗睇巴士幾時到站, work
2. 巴士到咗,上車,disable 1 嘅 live activity
3. 㨂目的站 alert + alive activity
4. live activity 有時出 0, 有時係1 嘅 live activity 又著返
個live 功能會自動off 左既?
lock screen 唔理佢一陣會off 左要入app 重開
係home screen 都係咁
課金
想問下個時間係根據入app個時間開始倒數
定係會實時再更新
如果無開位置分享
就係按入app果陣嘅時間倒數

如果有用位置分享
就係識得更新時間及以最新時間倒數

放工等巴士突然見有動態島倒數同即時動態好正
即課金支持
正都冇朋友

想問吓home screen嘅 live activity係咪得 iPhone 14先有

11 pro淨係chok到lock screen嗰款但無 Home Screen嗰款
無Dynamic Island嘅iPhone只係得Lock screen同埋notification center live activity

有Dynamic Island嘅機先可以有哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞