[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
想問下widgets交通工具到站 refresh個frequency 係幾耐?
好怕冇較到會miss晒
Widget更新頻率由iOS控制
我地無辦法控制幾時更新到

iOS官方表示會學習你嘅使用習慣喺適當時間幫你更新個widget, 大約每日70-80次

或者你可以透過點擊widget去「教育」下iOS你幾時有需要對呢個widget更新

除此之外 唯有點擊widget然後退返出去home screen先可以確保到即時更新到🙇🏻‍♂️🙇‍♀️
Lockscreen widget 嘅顏色係咪都係轉唔到?
可以 不過係跟所有LockScreen widget共用顏色

你試下去到編輯LockScreen果度 之後撳一下時間 (00:07果度)
然後就可以選擇字體及顏色

呢度改顏色就可以改埋LockScreen widget顏色

試下咁得唔得
Live Activities 係未一定要訂閱先用得
點Chok都無
免費都可以用到

Live activity 好新 有好多設備要求先用到
試吓檢查呢幾樣野

手機係唔係iOS 16.1或以上 同埋iPhone X以上型號

更新咗最新版本未?2.19.0先用到

確保有足夠電 低電量模式有時會有問題

呢一粒live制要係著咗燈

如果都係唔得試吓重新開機

唔得再話我知
iPhone XR , iOS16.3

多謝回報問題
我地知道原因啦
我地會盡快出一個新版本修復呢個問題
有新版本再話你個呀
收藏車站有無得跟返gps 距離去排
Save 太多車站用錶就好難搵到
同埋地鐵又一定要碌到最底
動態島個報時可以可以攞GPS,如果離開個站1Km就自動消失?
動態島報時會隨著到站提示結束而結束

你可以喺setting度set距離個站幾遠就提示你

如果你set咗1km就提示你
動態島就會當你距離個站1km內果陣就會消失
你可以set細d範圍 佢可以再近d先消失
架車到左之後,想睇埋同目的地差幾遠係咪一定要分2次
禁完live 之後去目的地禁通知個live 變左目的地
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出咗2.19.1 iOS版本

改善『即時動態』:
即時動態可支援iPhoneX以下型號
修復有時無法打開即時動態問題

改善『香港假期月曆』:
修復中/大型widget無法自訂背景問題

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
係要分2次

個flow應該係咁
假設你已經允許咗即時動態同位置分享
即係粒Live掣已經著咗燈

搭巴士前首先打開隻app睇下個站
退出background睇 啱啱架車即時動態

上車之後

再揀返目的地個站 然後撳落車提示(鐘仔果粒掣)
退出background睇 落車提示即時動態
新版本應該Fix咗呢個問題
可以試下更新新版本嗎?
得咗好好用
okay
有個小提議
live activities嗰到可以同時show兩樣嘢方便轉車就好

A綫落車提示/車站ETA
B綫車站ETA

[98D] 九展往尖沙咀東 12:00 32:00 + 到站提示
[296D] 九展往九龍站 18:25 48:20

有一個星期試用 暫時試下Sub住先
倒數幾好用 趕起上嚟淨係睇lockscreen
算係幾方便

題外話,其實我想搵個app係可以自己set
一次過show幾set 組合
兩條綫 兩個站 三班車
方便轉車

[98D] —————- [296D]
坑口北—————-九展
12⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯8
24⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯32
36⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯57
大概係咁
有時ios 無refresh 到, eta 多左成分鐘個live 夠鍾會一直0
係唔係無開位置分享?
有無永久vip
多謝查詢同埋考慮課金支持!
我地希望可以長期運作, 所以需要一個持續收入來源
暫時無打算有終身訂閱plan
咁巴打你加油已課金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞