[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
勁好用
上咗16.1之後鐵嘅細lockscreen widget show唔晒成個站名得番三粒點 巴士嘅就一樣show路晒路線名
車站報時識唔識實時更新?
識 只係顯示唔到站名
多謝回報問題
我地下個版本汁汁佢
會唔會考慮加live activities show下班車幾時到
例如我set朝早8點show某條線最近班次,咁8點就會有個live activities係lock screen到
巴打覺得apple watch 個電量值得霸一格?好浪費咁
一路等緊你地出啲lock screen widgets
揸開車對於交通工具嘅widgets 係不大需要
反而想要天氣或者其他
講lock screen widgets only

利申 ios
多謝耐心等待
努力做緊天氣lock screen widget
多謝提供意見!

因為Live activities 嘅更新有好大嘅限制
我地需要研究多d 先知可以點用到 Live activities
同埋iOS16.2又會有改動
而家做左出黎的話好易會有改動
加上近排比較忙
可能要再遲dd先試到
如果有隧道分鐘嗰個放lock screen/live widget 一driving focus 就有得睇
師兄可唔可以講解下Shortcuts果度要填啲咩?
Thanks for your effort very nice app
多謝支持Datatone!
因為shortcut parameters 非常多同複雜
建議你透過App加入Siri shortcut
咁樣d parameter就會自動同你fill in哂
人手自行添加好容易會出錯
我改左小小字眼siri 就出唔到,可以點搞?
係app加入siri 就"喂,siri, 小巴幾時到"
我一加埋架小巴名就唔work
致敬
你可以試下唔同指令
有時Siri認字唔係幾好

我試過「返娘家架車」 會變左「返梁家架車」
「將軍澳綫」變左「將軍澳線」
然後就會認唔到個指令

試下唔同嘅指令名 會唔會得
而家改左做個站名就得
Thanks
升咗新版但見唔到watch complication
試過watch app重裝都係咁
多謝回報問題
唔好意思 呢個功能我地要測試多d先得

我地有2隻Apple Watch但唔知點解得一隻見到
會繼續研究下
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出左2.16.0 iOS版本

改善『天氣概況』:
支援Lock Screen widget

改善『巴士/小巴實時預報』:
加入所有綠色小巴路線到站數據

加入『App快速動作』:
長按App Icon時可以快速進入其他功能

加入『Apple Watch Complication』(此功能正在測試中):
新增Complication方便用家快速啟動Datatone watch app

最佳化支援iOS16.1
修復iOS 16.1下Lock Screen widget顯示異常問題
修復有時分享『咁大件事一定有人講』新聞時的錯誤

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
多謝你嘅耐心等候
天氣Lock screen widget新版本已經出左啦
可以更新app試下
多謝提供意見!
新版本已經加左『App快速動作』
可以快速去到『附近巴士小巴』啦
嘩,勁到呢
多謝你嘅耐心等候
新版本已經支援所有綠色小巴到站時間
當中包括505號線
可以更新App試下
106 106a 成日都係未來60分鐘都無車
可以睇下咩事嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞