[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike

Lock screen widget路線 咩都冇show出黎
多謝回報問題!
呢度需要輸入路線號碼或路線方向先可以顯示到

打唔到字 禁果個位唔彈keyboard
連貼上大法都用唔到
有d奇怪
想問下你iOS幾多?
同埋可唔可以試下重新啟動手機?
restart完成部機就得左啦
唔該哂
好多時呢d無法refresh, 無法打字 奇怪iOS問題
要重新開機大法先得
可以利用iOS 個focus mode
唔好意思 功能建議要諗諗先再覆你,所以遲咗

設定上有d難度同複雜
假設你想睇 荔景往香港方向 同埋奧運往東涌方向
如果用家揀左『往香港 往東涌』 呢個篩選設定的話
因為荔景有『往東涌』列車 所以依然會被顯示

所以要做到呢個效果 就要分別為每個車站篩選一個方向
咁樣widget設定上會複雜好多

除此之外介面都未必夠位,要諗下點設計
例如最長ge 『土瓜環往烏溪沙』應該好難夠位而又顯示得足夠大咁放喺左邊

我地明白進階嘅設定可以做到更合乎用家嘅需要
不過我地暫時傾向簡易d嘅設定玩熟widget先
話唔定日後我地可以加入1d複雜d嘅widget俾進階user
我地都會留意有無方法可以簡單地做到進階嘅效果
理解,都係問一問,依家至少有一程唔洗入mtr app睇已經方便左好多
唔知呢隻widget 到時會有d 咩app 用得着

呢個就係我地之前講beta緊果樣野
我地都期待緊有咩可以玩
想許個願關於個lock screen widget
希望可以set喺唔同時間 條路線會唔同
例如 0700係170 港島方向
1800嗰陣就會自動變沙田方向
或者可以自動轉另一條路線
多謝你許願
同意 如果個widget識得喺根據時間顯示啱嘅設定會更智能同埋慳返啲位

不過呢個可能要等有smart stack 堆疊widget 先有機會做到
話唔定日後Lock Screen日後會開放Smart Stack? 要再觀望下iOS日後會點發展先 又有可能會有多d位置 唔會好似而家咁少位放

個天氣 widget 一揀實時環境背景就變成咁

統一背景就冇事

用緊 SE3, iOS 16.0.2
多謝回報問題 想問下你揀左邊個氣象站?
如果係揀左「附近」
就需要耐少少時間先會load到
首先GPS定位 再搵附近氣象站
如果唔係頻繁轉換位置 會建議返揀指定氣象站加快loading速度

定還是你揀左指定氣象站?
我係揀附近嘅,因為之前無咁嘅問題
唔知係咪關上左 16.0.2事
Widget定位位置速度真係有d慢
咁改返指定氣象站係唔係解決到個問題?
反而我係無實時環境照片
定位係 ok 嘅
想問中型巴士實時預報
選擇咗3條不同的巴士
選擇3個不同車站

結果淨係顯示第一個set嘅巴士
同呢一架巴士三個站嘅資訊
冇辦法同時顯示3個唔同號碼嘅巴士

請問可以點搞
多謝回報問題
會發生呢個問題 係因為只係揀左一次果個巴士站
你要揀哂3條路線下嘅果個巴士站先可以顯示哂3條路線下嘅同一個巴士站

你setup巴士站果陣向下碌 就會見得返唔同路線下嘅同一個站
試下得唔得 如果唔得我可以拍條片俾你參考下
明白,原來咁set
有冇可能 iOS 16.1 個 live activities 可以係 datatone?
有可能阿
不過暫時太新 未研究太多住
佢出左之後會研究多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞