(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區124 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我都係
次次拉背個斜方都會痛
其實個肩係到沉定唔沉
放鬆個膊去拉?
之前有分享過 google完好似叫咩用力性頭痛
一定要抖架啦
我之前係操操下腳痛 之後無論做pull up定push up都痛 停操兩星期食好訓好應該冇事
有無沉都唔應該會痛
你係傷左
本身有啲a膊
想操返橫先做尖
點樣操返橫先做尖
唔係靠做尖操橫
呢排想減下磅 但想維持現有肌肉量 係咪應該低卡之餘keep住高蛋白 有誤解請指教
利申大約1週練5日 tdee大約2000
要留住肌肉咁cut
Keep住蛋白質攝取 同埋 重訓強度要高
我意思係想靠做尖操返橫
操完野 開心仔
屌我明了
咁要練中膊同背闊
Btw答返你最初個問題
沉肩目標係要唔好聳肩用左斜方代償
基本上水平拉同垂直拉嘅動作都要盡量唔好用斜方嚟拉 最好方法當然係沉肩 但我覺得最終目標係要練到唔喺特登用力壓個膊頭落去沉肩都唔會聳肩
我專登鎖死佢
咁我下次寧願放鬆試試
想問下肌酸同bcaa有咩分別
如果日日都要大體力勞動,例如:長跑/大量掌上壓situp,係唔係肌酸好啲

同埋bcaa係唔係飲蛋白奶粉都補充到
跑步點解唔落街跑
做邊行
練開拳姐
最近都練密啲同跑下步
你講拉背痛係水平拉定垂直拉?
「BCAA的主要功能是幫助減緩肌肉流失、提升有氧能力、幫助肌肉修復等。BCAA又稱支鏈胺基酸,由亮氨酸 ( Leucine )、異亮氨( Isoleucine) 和纈氨酸 ( Valine )組成,三者皆屬於必需胺基酸,人體必須從食物攝取,無法從體內製造。肌酸主要的功能是幫助體內能量回補的更快、提升運動強度。」

肌酸同bcaa都係日常攝取蛋白質都會有 但無咁多
唔係一定要鎖死/放鬆哂
你應該學下點樣控制
如果長時間做帶氧/耐力咁係唔係BCAA好啲?
肌酸好似係FOR大重量
同埋就咁買蛋白奶粉都夠補充BCAA??
蛋白粉都有bcaa
但我唔覺有咩特別功效
每日食夠protein就會夠bcaa 所以bcaa好撚廢
Creatine就真係有用 boost到performance
明白唔該哂

咁可以食蛋白粉補充BCAA,跟住再食肌酸OK???
係 計數唔洗理bcaa 計好protein就得
拉到鎖骨位 少少靠後拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞