(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區124 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 3 Dislike

新手增肌期TDEE 2600, protein 190
就嚟食撚到窮,飲撚到變傻仔
淨係睇咗你個tldr

Jeff Nippard: if you do perform a row, the only thing you can use is your bicep or back. it works no matter if you feel it or not. Just keep doing it and it will grow eventually.
理論上=ppl
實際上=自己試下先
冇一個program係好啲
只有邊個係啱自己
講得好
你當佢用錯字
意思係少肌肉 好少好少個種
開咗學大學gym多咗好多季候鳥
識少少又要扮代表 係度教frd
做完又唔執餅
想問下各位師兄,如果喺屋企做gym嘅話需唔需要飲蛋白粉?因為唔清楚自己做嘅程度夠唔夠
你唔清楚
我地點清楚
我地識肌肉感應你日常飲食同你訓練強度?
練得夠,肌肉撕裂,就要蛋白質修補
Sorry,簡單嚟講姐係做完會有充血感,但長時間睇嚟肌肉無咩增長,磅重反而仲輕咗
咁你知唔知蛋白粉食黎係做咩
tdee 2900全職健美先可能有
我通常用目標體重計tdee
飲食最重要
btw 我覺得增肌蛋白唔洗咁多 碳水重要d
食多d碳水好力好多
新手都2600
你都幾勁
簡單黎講
你睇#1啦
其實我唔知自己算唔算完全新手

Home gym,街gym都玩過吓

不過hea玩,所以唔算瘦撚,正常身形

180高 68kg target 80kg

每星期gym 5日,有氧10分鐘

結果就得出2600 TDEE

係咪我邊度填錯,搞到錯咗
巴打180高 68kg,18%體脂

請問增肌期幾多夠

每日攝取190對我嚟講真係好難
比賽係同一日
想問下各位主張active shoulder定係packed shoulder?

一直以黎都係教做背果陣要下壓膊頭,但係今日睇到有d資料又令到我好confised
有咩分別學野
屌鳩佢哋
你咩u
https://www.instagram.com/p/CST-PKepqfw/?utm_medium=copy_link

一直都係教唔下沉好容易用埋斜方肌力
但係佢咁講又好似有道理
我覺得係要under control而唔係格硬壓佢落去
如果要格硬壓住先唔會聳肩 我覺得係做得太重
我覺得推胸果時要夾背都係同一個道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞