(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區124 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
理論上可以
因為你如果唔係天生過人又冇用藥, 肌肉因訓練而生長通常2-3日內就完
拆開你個volume落3次度理論上最有效
而且分開3次 理論上可以每次比盡D
但實際上我自己就有2個問題

1. Recovery
星期一操完
如果星期三未回復得晒又再操同樣Intensity, 疲勞會stack上去
星期五就會更加疲勞
intensity 被影響>反而進步慢左

2.軟組織問題
軟組織比肌肉需要更長時間恢復
長期密集咁overwork同一個movement pattern好易出事
不過如果你後生可以無視

BTW 20組只係實驗value, 自己試咩range適合自己recovery, 又唔會太疲勞
每次每part操完8組嘢就走嗰種感覺好唔真實

好似乜都無做過 打卡 走

特別係腳,做8組做唔到行唔到路嗰種感覺
咁你就要比盡D啦
對跛既追求係唔會比組數限制到

6組腳例子:
https://www.youtube.com/watch?v=D2nj5lMM3NI&ab_channel=RenaissancePeriodization
睇佢ig
兩個動作操腳玩到嘔
Quality>quantity
做咩靜左
手握力比較弱 見HKTVmall $30有個10~40kg嘅手握力器想買黎番工時練下 師兄們覺得有冇需要
冇 練dead hang好過
你想無時無刻拍練到咪用
冇冇一千左右健身椅推介
增肌減脂要分開,咁clean bulk係咪即係同時進行緊定係第2樣野黎?
Clean bulk唔係增住肌咁減脂
係增肌同時唔增太多脂
岩岩開始跟教練比左個diet我跟
發覺骨骼肌跌左 係咪食唔夠卡?
Lm
跟教練你唔問個教練
咁你比錢佢做咩
教練: 如果有咩問題上連登問左先
想統計一下 咁多個都話增肌 有幾多人真係食足體重>2.2g/kg

之前齋操幾年體型冇咩變化
一食足半年已經好大分別
我兩serving whey, 兩杯奶,朝早5隻蛋加蕉,晏雞胸意粉,夜晚牛排,餐與餐之間堅果塞肚
每日3蛋1.5L奶80g whey打底 加埋130p
剩返聽天由命 兩年黎都係咁過
其實食多過2.2g/kg 有冇問題?例如3g/kg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞