Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
得對150 聽歌
咁配搭成皮wo
雖然150 做後置夠曬力
如果無限空間既話實體channel > soundbar, soundbar都只係大概比到你有包圍既感覺, 結像同音質都唔係surround system既level

當然如果你得幾十呎既話都唔會玩到surround system
咁我都係玩soundbar thanks 巴打解答
for folks who interested in A9 consumer review:
https://www.avsforum.com/threads/sony-ht-a9-home-theater-system.3208576/

加拿大BB已有現貨, 暫時唯一一個user report用streaming service會係咁斷線
想問下大家
用緊SAMSUNG TV,+ HW-Q70T SOUNDBAR
但係睇親NOWE / VIUTV個APP 果陣,一對後置(9000S)成日都會有短暫無聲
(我唔知係DISCONNECT 定係聲源既關係)
想問大家會唔會係咁?
師兄,依d file 喺邊到搵到?
有無巴打有推介既有線subwoofer

budget around $5000

本身用緊ambeo 但覺得真係差咁個bass 間房用緊yamaha 107 女朋友話感覺個bass 仲好聲過ambeo

屋企好細 想搵d 細粒既
我覺得Atmos 有啲改變左
Atmos 玩定位
Sound bar 咁細單元難出得好
加個8 吋 KEF kube 8
3千幾 再加佢個wireless kit 變做無線
我都係本身有對150聽歌用, 最近換左電視就順手買埋條550 返黎
如果二手買對sunfire hrs 10 $3000 好唔好
你要細粒仲搵10 吋?
睇下size 先好
加拿大我可以assume自己一間屋, 一用wifi streaming就有干擾的話香港隔離單位上下左右都係wifi咪好易出事
同問
擺房用 諗緊遲下買550+對150 定係LG SN7CY
有無用後感?
擺房 用550 應該會拆房
denon個performance都幾差wor
https://www.rtings.com/soundbar/reviews/denon/home-sound-bar-550

支野偏細聲wor, 幾個test max volume都唔夠90 SPL, 唔會拆房掛 我支jbl都係放係房
咁差?我對150 擺廳聽歌
Bass 都要減1LV
開30 %已經夠曬
550 係偏細聲嘅,不過我個廳唔大平時睇電視唔洗開好大聲,加埋對150做後置我覺得夠用
bass 我係550 加1度,150就加2度
只係差在佢個heos subwoofer 香港好似仲未有得買
同埋550 勝在細條慳位,以佢咁嘅size, 聲音上我冇投訴
如果直上kef kc62會唔會好低能 定有其他選擇
我可能真係唔夠位 有機會要放係電視櫃入面

我見kc62 真係好細好岩size 但要成皮野買個sub 仔 好似好低b
香港玩影音最貴唔係d gear,係空間

你聽完覺得ok又fit位咪去馬

不過我會簡svs
svs 3000 micro?
如果唔放電視櫃我就要放去飯枱下面
會唔會咁樣好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞