Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
師兄 試完 除左包圍感外,Atmos 個啲定位出唔出到
例如由前到後
天空聲個啲
用緊Q600a, 用三叔電視睇Netflix出到atmos
我都諗緊呢樣野,好似有d缺失咁
JBL firmware係有唔少小問題, 到依家都未fix得晒, 佢仲要咩EQ都冇, user setting差唔多係零, 只可以較下後置, atmos, bass大細聲 以flagship黎講個software係最差既

我自己比較著重既係睇戲既效果, 所以果時ab test左3支, sonos arc, yamaha YSP-5600, 同jbl 9.1, 最後定位同低音既力度都係jbl贏, 所以揀佢

果時samsung既soundbar後置傳出唔少disconnect問題 (Q90R停產前), 所以我試都冇試到, SONY Z9F就去左FORTRESS試, 睇戲又唔夠力, 聽歌又如一貫soundbar一樣唔掂, 完全唔使諗

另外就係我覺得soundbar玩surround環境係最最最重要, 如果間房/廳三尖八角點都會有影響, 我放房完全四四方方冇阻礙, 關門同唔關門既定位同包圍感已經係完全兩回事, 另外就係soundbar反射點都唔會及得上實體天空聲道, 所以對天空聲道我只要求聽得到做到包圍感既質素

最後就係後置完全唔使拉線係方便既, 雖然唔多唔少會影響音質, 不過我希望有其他品牌都會咁整
如果裝修有拉到線我諗唔到有咩原因要買a9 比到你2-3百呎有質素既5.1.2都已經夠做 堆channel冇咩意思
我後悔裝修冇拉到線 遲d去試下a9睇下有冇機會outperform支jbl
jbl既software真係一pat屎
原來有件咁嘅事
我上年買個時無哩樣野, 即係而家代理會大陸水貨當行貨?
yamaha sr-b20a

想用呢個 窮jj 好野黎?
依家唔知,我之前買既係會,代理既原因話係唔夠國際版貨賣
試聽過先知 我對sony有保留 之前ra5000又係唔掂

咁代理都幾pk 咁多人反映完都照賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞