Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
哩度應該無人試過咁玩, 答你唔到
邊度有再減?
同問
得返$2480
最呢度最大路係點玩
thank you!
差唔多價錢可能Q600a, 睇下會唔會連後置
我覺得如果你已經有一個apple tv 一個homepod咁買多一個homepod玩都可以
就咁買兩個homepod我覺得唔太值
同埋我係強烈推薦有後置而homepod無, 因為後置先係最影響個音場
巴打有冇格過價 ? 出面係咪全部預訂都係公價 ?
順帶一提, q600a無eArc, q700a先有, 同埋有atmos, 睇你需要
Q600A 係咪無eArc都行到ATMOS
我見sony同大鋪都係一樣價就無特登再去格
係sony到買算
有冇link thanks
佢講打機比較好,睇戲差d,但我主力睇戲
q600a無atmos
係K11試左a9, 大前提要講既係佢個setup既位置十分之差, 明明空間足夠但係sony竟然唔將成個setup 90度轉一轉將個音場拉闊, 先唔講佢本身已經勁矮樓底, 依家座位同tv距離極近之外, 成個音場都係極窄。 另外試緊一個a9既時候旁邊既a7000根本係零作用, side by side咁放完全係一個on9擺法

先簡單總結一下, a9既最大優勢係分析力同細緻度, 同埋前置既分離感, 如果講音場, 包圍感, surround效果, 其實同擺得好既flagship setup相距不大, 依個價錢我唔會簡佢, 除非屋企3尖8角冇辦法set得好前後置, 咁依套system就可以簡單咁幫到你

詳細講少少聽感, 先講低音, k11佢用既係sw3, 我已經叫佢開盡, 但係力度真係零, 由於我冇帶source去, 試左ready player one racing scene同bomb scene, 所有應該有震撼力既位置完全係感受唔到, bomb scene理應成個空間會比低音包圍住, 不過佢係完全表現唔到出黎, epic fail

前置既分離度比soundbar好, 因為物理上a9將兩隻3吋單元分開左, 亦因為單元大左好多, 所以分析力同細緻度比soundbar會更勝一籌, bomb scene時候果d跌錢聲好明顯係好crisp同唔會痴埋一舊, 另外我叫佢抆左電視中置, 對話都唔會唔清晰或者少左個channel咁, 依部分做得幾好, 我相信用佢黎聽歌都會有唔錯既效果

定位方面, 我冇帶dts同atmos既demo去試, 只係試左sony本身360果段atmos truehd demo, 我自己覺得定位同擺得好既soundbar半斤八兩, 物理因素a9既前置定位會優勝一d, 不過後置可以話冇分別。天空聲道方面, 中間有段棒球scene, 棒球suppose係會從後置既天空聲道transit去前置天空聲道, 不過我聽完既感覺同普通soundbar反射既效果分別不大, 天空聲道都係一塊過。

connectivity我就唔見有斷線既情況, 就算我試既時候有小朋友係tv前面跑都冇事。

另外講下之前有人問既皇帝位問題, 答案係佢有得比你自己指定坐既位置, 所以你係可以set好你既皇帝位之後再cal成套system。

overall我覺得表現係好既, 不過相比對其他flagship soundbar既提升唔算好多, 依個價冇中置冇sub既話唔會想換, 會觀察埋下一代
我都想問下巴打們有冇靚仔 d 嘅後置 stand 推介
可以攞Rtings.com的資料參考吓:

“The Samsung HW-Q700A is a marginally better soundbar than the Samsung HW-Q600A. The HW-Q700A has a better soundstage performance, it comes with more wireless playback options, and it's compatible with the SmartThings app, so you can control many of its features from your smartphone. Also, its surrounds and Atmos performances are better, and it supports Amazon Alexa voice assistant when you connect it with a third-party Echo device. That said, unlike the HW-Q700A, the HW-Q600A's USB port supports audio playback, which can be handy for some listeners.”
我用緊 LG OLED55C1PCB
買細左,應該買 65,不過無錢,無計

而家諗住 OLED55C1PCB + SONY BDP-S1500 Blu-ray Player HKD 660 / SONY UBP-X700 Blu-ray Player HKD 2,350
如果再買 Soundbar 買咩好?

我唔肯定太太想要咩質素
佢如果唔係買藍光
我唔會投資咁多

如果佢睇藍光
OLED55C1PCB + Pioneer LX800 + Samsung HW-Q950A 11.1.4ch Soundbar (2021)??
UB9000改全區

Q950A / A9 / 實體喇叭+av amp depends on your room setup
剛去誠哥度訂條 A7000,都趕到 9 月尾批貨,反而隻 SW5 要 11 月
師兄高質回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞