Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Soundbar的決擇,求解答(6)
https://lih.kg/2608533

繼續

3k budget 配 x50j
想要有 earc Dolby atmos
係咪最好都係配返sony htx8500?
有冇人訂左sony ht A7000
soundbar係咪必須?用梗65" Sony A8H,平時睇netflix唔會開好大聲,d音質都ok,但係人聲好細聲,係咪需要加soundbar?
將會買部50"x90j 想買soundbar

ht-z9f 定 ht-g700好啲
有啲soundbar的確有人聲加強效果
但我用soundbar主要係提升睇戲既感官享受
就算有啲soundbar只係用反射黎營造Surround效果,都會比起電視內置既好
我諗住買a9
無位放後置
外國review a7000好似幾好
佢連subwoofer都無, 我覺得貴左d
評價似乎ok, 可能係無位擺subwoofer同後置就最適合嘅
我始終唔信假surround可以做到真後置效果咁好
英雄所見樂曈
話時話有冇講法係話燈槽會影響soundbar既天空聲道
A7000定A9好
有地方a9
我覺得假surround 真係好睇屋企間格設計,我諗如果房仔兩邊牆俾佢反射應該係唔錯,但香港地d 則多數鴛鴦邊,好難反射
訂左A9
A9 其實駛唔駛再配sub仔?
A9有人去左show room 聲稱包圍仲勁過JBL 9.1
咁樣真係好 堅
齋A9 定連sub 仔?
BTW
我覺得最缺點係點解得一個HDMI in
萬五一套未免太孤寒了
買買真 3.0既sound bar
人聲多數中置有加強
無加sub仔,唔想比人投訴
sub sw5 11月尾先有貨,a9 10月頭有,喺sony頁面一齊訂會訂唔到反而sw3可以
有部舊電視
得同軸輸出同headphone 輸出(3.5mm)
有咩解決方案?
喇叭定soundbar 好?
電視A9J Soundbar買Q950A定A9好呢...
用緊Q700A, 個subwoofer開左同冇開我都聽唔出分別
我成日都唔知佢connect 左未
三星十仔偏柔
試下淘條大蛇9字電線, 會有啲啲改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞