Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我因為唔係痴牆所以用落幾穩陣, 雖然佢話一塊承重5kg不過我都保險d上夠兩塊比佢

痴牆的話太重如果牆身灰底做得唔好唔知會唔會成塊連埋D油扯甩
依個之前我都有諗過, 不過成個style好唔match裝修仲要多左好大舊野咁...所以最後冇用到
google左一下, 台灣都有差唔多既product
https://allenyap888.wixsite.com/nautiluscats/blank-2

佢有個水泥輔助貼片, 不過唔係好覺香港有得賣, 12蚊店有吸盤輔助貼不過係圓形既, 唔知夠唔夠大cover晒成張螺絲貼
唔該ching
不過貼上貼有啲驚佢唔穩陣

如果直接用3M無痕貼痴上牆又有無得諗
咁就真係要試過先知 無痕貼痴牆果邊我覺得會穩陣既 係另一邊痴牆掛有D危
無痕貼應該掛1KG 以下 衛星喇叭應該無咩問題?
牆身係貼住層漆面咋喎
咪癲啦
仆街feel到好似捉蟲了

但3M無痕貼就係用嚟痴牆㗎啦 佢掛勾層架都話一對貼就可以頂3磅 照計原理一樣啫

啱啱又諗如果3M層架+喇叭背後魔術貼痴落去好似最穩陣
因為主要都係驚個層架淺得滯隻喇叭會向前跌啫
喇叭有震動 同埋跌落嚟你跌唔少錢
後置應該音量同frequency唔會好勁啫

不過都係行轉家品鋪睇下有咩option先 免得過都唔想鑽牆
公佈完成兩個幾月先出
想問下K11 AV 生活係咪有得試 Soundbar?
想搵日一次過試Sony A9 , Ambeo 同Q950A
咁快畀人訂曬???😱

唔知呢啲得唔得呢…
沙田有 ambeo 試
本身想買jbl 9.1
但見好多人配sony電視有好多問題
斷線/無聲幾秒/自動開機都有唔少人講
所以最後都係決定買返sony soundbar算
幾百蚊隻隻都差唔多架啦
咁都要推薦
有冇人個sony 隻SA-SW3係咪無向下單元
有冇人知sony 隻SA-SW3係咪無向下單元
SW5果個係passive radiator黎, 唔係真既雙單元

SW3:
160 mm cone type

SW5:
180 mm cone type
200 mm × 300 mm cone type, Passive radiator
依個真, jbl果個垃圾firmware+世界級垃圾tech support

但係上代黎講sony我覺得真係超級麻麻, 今年要入手soundbar都未必會簡佢, 反而係想試下a9咩效果
即係向下個個係假?

不過我係買sw3,但驚個單元向下會震到樓下
咁睇sw-3應該係向前?
第一次接觸唔太識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞