Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
考慮緊Q600a 值唔值得比多少少買q700a
主要睇netflix 同埋要earc
Q600a無earc仲得一個hdmi in
thx
早排買左q600a,$3990有埋後喇叭好抵所以買左。
但未收貨,等屋企裝修完先
a9 正好多? 但係其實全套價錢唔係差好遠
我唯一考慮係我部A8H可能食唔到A9 拎電視做中置既功能
A9 冇咗中置有冇 d 咩問題?
有冇無線天花喇叭?淨係拉電線
JBL 9.1 有冇用家評價分享?

諗緊買條5.1/9.1

完全唔使拉線好似好flexible
*後置唔洗拉線
咁點出atmos ?
之前見啲巴打話atmos 要earc 先出到
我上年買, 我覺得包圍感, 定位幾好, 同埋初期買落個時d小問題都fix哂咁滯
後置我長期插usb火牛叉電唔駛郁佢
我見評價其實samsung q950t包圍感做得仲好, 但我見佢要靠牆反射而我擺廰所以擔心影響到音場而無揀samsung
仲有一個缺點係得一個hdmi in, 同價位通常有2個, 不過earc無問題的話, 加埋電視hdmi都夠用
dolby digital plus atmos(for streaming)可以經arc出到
dolby truehd atmos (blu ray)要經earc或者直插soundbar
用緊samsung電視 想買soundbar
想問係咪買返Samsung 好啲?
如果用Sony soundbar會唔會有咩問題

諗緊xt8500定s60a好
3k 筆直
Q900a有無人試過 香港好少review 諗住到時搭Qn85a
可唔可以用hdmi switch?
岩岩買左s216連落電視冇聲 屋企用緊sony43吋8500h 駁左hdmi3個arc input同s216個output都係唔得 有冇人知咩事
K11 有得試A9?
不過 要換電視先有中置
太重皮啦
不過A9 + sub 個價 仲貴過一套入門 自己砌既5.1
好糾結…
之前睇人講,設定有啲野要set
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞