Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
直接裝兩個天花喇叭
用緊bose 500 soundbar

dolby 有份文件咁寫我有吊燈但係唔算好大個
希望唔好影響太大
我有啲想砌套 AVM 玩5.1.2
裝 一對KEF T系薄型喇叭上天花 但 為左直升機聲 又拉線 又起碼搞兩萬幾蚊
好大工程下
你如果好追求天空聲道既話upfiring其實效果係最差既

In ceiling = on ceiling > front height >>>>>>> upfiring

拉得線既話是但搵兩隻JBL CONTROL都好過用反射

睇下幾時得閒出去試下SONY A9, 如果OK既話擺房用將支JBL 9.1放出廳
所以 條70T 再upgrade 去旗艦 sound bar 有保留
都係靠反射
但要好嘅atmos係最好4個天花喇叭, 都要拉線
仲有後置都要拉線
soundbar係慳位同唔駛裝修, 如果真係要整就大工程
得個 唔夠一百呎廳
諗住拉個 Top middle ja
係 呀 除非 950A /Ambeo 個反射出到效果
唔係 儲錢一步到位算
唔係 換左950 都成日心思思…
會訂A7000, 不過等埋九月先
有張Sony 生日coupon, 到時洗埋啲分佢

配埋部A90J, 好期待S Center 個效果
嘩 師兄
聲同畫都攻頂wo
買左x90j無s center
攻頂就唔會A7000...
師兄唔考慮a9?
冇位呀
想問下43吋x80J 2000蚊budget左右可以有咩選擇?係咪要配番sony既soundbar先最好
我覺得唔需要 同埋Sony sound bar CP 值低
咁都係s216 sn7cy 同yas209 3隻簡?我見依隻好多人推
無錯 已經係呢個台標準答案
咁如果係睇youtube Netflix同聽歌多 有冇邊隻係好啲?
Yamaha 通常音樂較好 216 就免sub 仔但bass 勁多
Q600A 呢
三星係近兩年型號玩包圍感幾出
我用緊Q70T 睇戲係幾好
聽歌就不了(用Denon Home 150 一pair)
同soundbar 兩回事
Sn10y又點睇🙏🏻
呢條只係係人地度睇過Netflix
氣氛ok 但聽歌就無試了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞