Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
電腦用,主要用嚟打機同睇戲,睇咗幾隻,creative v2, razor leviathan, 重有一個BITOS 2.1
有冇巴打可以俾下意見邊一隻好‘,或者有其他推介
有錢我會買leviathan ,因為慳位。
但我買咗v2,因為平一半,而且有clear dialog功能,睇戲聽歌人聲就可以出啲
咁就唔知了 友誠某一層講

但台灣都有,香港竟然冇
3千 budget 想買一條過soundbar

Sony HT-X8500同 LG SN7CY邊條好用d

仲有冇其他牌子soundbar差唔多價錢仲好d
LG SN7CY
其實係咪真係做到天空聲道?
我都有興趣,ching分享下效果如何? 接駁sony tv 順利? rtings 都有推 under$200 (usd)

thanks
本身睇 HT-S200F 試聽叫做合格(冇 subwoofer預咗bass一定差啲)
但寒舍空間局限左想像
所以要就尺寸去做選擇
不過小弟平玩都係睇下劇聽下歌仔
因為尺寸作為考慮要點 店員推介A550(主機夠淺夠薄)
$1499 試聽落比 HT-S200F 出色(當然因為有 subwoofer)尺寸我計過啱啱好擺到所以轉買 A550
以呢個價位 佢音色算係幾好 一般聽歌煲劇夠用($2000以下入門級)
返屋企安裝都簡單 基本上望望說明書就明曬
接駁 Sony TV 當然你要做 setting 只能睇番佢主機前個 mon 仔 除非你用 Samsung TV 就可以睇係電視到睇住嚟調較 setting 但較大細聲因為駁 HDMI 直接用番 Sony TV remote 就可以

總結 千令蚊貨仔算交足功課比你

另外有冇師兄用緊 Samsung Soundbar ?
想賜教 sound mode SURROUND SOUND 同 ADAPTIVE SOUND嘅分別? ADAPTIVE SOUND 好似唔同歌佢會比番唔同音效你咁? 有時好似唔係幾 match
用番邊個 mode 會好啲?
如果有PS5 同Apple TV
咁電視,soundbar ,PS5同apple TV
應該點用eARC 駁埋一齊
開電視時soundbar 可以自動著嗎? 關電視會自動關嗎? 怕其他牌子有不support問題,之前我是睇sony ht-rt3 or ht-s20r
thanks
可以啊
睇緊 HT-S200F / CREATIVE V2 做電腦喇叭 有冇話邊個好D
未必, 有d電視eArc同soundbar唔夾會出事
apple tv可以插soundbar
ps5試下直插電視, 聲音輸出做LPCM(如果soundbar支援)
三叔 A550 配 Sony TV 有個問題
如果電視節目有多聲度 佢會自動跳左去外語
想問下各位師兄有冇方法解決?
SN7R 同 SN7CY分別係乜?
JBL bar 9.1 邊間有chomecast 版? 問price.com. 幾間郁無
我估香港市面上唔會再搵到 2手就可能有
咁買q900a算la
我估大鋪例如百老匯可能會有
或者諗下q900a加後置
屋企部舊電視得ARC,有第一代apple tv 4K。 最近出街聽jbl9.1 想入手,想問下可以點駁?
Jbl 直接駁電視定係要經apple tv 會好d? 效果上會唔會有分別?
理論上streaming的話arc會夠用
當然最好就直插sound bar, 支援多d格式
其實soundbar size 會唔會影響到atmos 表現
Beam 2 咁細條, 真係做到atmos效果?
我q70t + Sony A8F
Apple TV -> q70t -> Sony tv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞