Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
passive radiator都係會震, 只不過佢係用另外一粒單元產生既氣壓黎發聲

sw3單元又細d, 功率又低d, 唔使驚震到樓下啦

jbl隻sub 10吋我開50%黎睇戲 某d大scene成間房震
就係講緊呢啲
不過樓上巴打又有啲道理 唔係驚塊貼唔夠力 係驚幅牆
入伙十幾年都無重新油過油
喺五年前用咗一pack 大型相框掛扣
一邊直接黐喺八頭插滿嘅拖板背脊
一邊黐牆
唔郁嘅話無事
但係插或者抆插頭嘅話因為要用拖板借力
就會跌
試過因為咁黐牆嗰邊嘅貼黐咗層油落嚟
塊貼又搣唔返層油落嚟
有兩塊貼就因為咁報銷咗
前幾個月加多咗一組即係有三組
而家插或者抆插頭都無事
但係唔知啲貼可以用幾耐,驚有損耗
咁聽落好似都OK 喇叭放好左無咩事都唔會郁佢
係要再諗下有無辦法做好保險 就算跌落嚟都唔會撞到人/直墜地下 如果得就可以考慮
如果你用埋3m果個層架 隻後置後面痴兩張,下面痴兩張 唔會跌啦掛
買支貼牆座地架最慳位又穩陣
岩岩訂左svs 3000mirco
3個星期左右有貨
希望配ambeo 會靚聲
好有行動力, 我見外國都唔少人svs + ambeo
如果買架就真係要貼牆款底座攝入梳化底先擺得落
巴打知唔知鴨記係咪都已經有
仲未有時間出去試 想問下佢SETTING似AVLIFE細舖企係度就咁HEA聽定係有皇帝位坐? 想帶埋d source去睇下比唔比插
想睇實物先 因為如果要座地個位真係猛猛緊only
收到 希望佢可以比我插野
等你評價, 好想知A9係咪真係咁掂 (雖然都應該唔會咁快換走jbl...)
要搵時間帶齊野出去試 如果效果ok可能年尾買set放房, 將條jbl擺出廳/賣左佢

雖然我覺得a9個bass未必夠
a9既好處唔係就係就算唔對稱都可以用dsp幫你計數咩
同jbl比實唔夠都得, 仲要加幾千先有sub仔
話時話我想知你覺得jbl而家個firmware點?
上年買個陣我都幾多小問題, 最大係eArc會令聲音錯位搞到用唔撚到
但而家我有嘅問題係sony電視app無聲要一個禮拜reboot一次(唔肯定係電視定soundbar問題), 同埋轉hdmi eArc台大時會"沙"一聲之外又真係乜事都無
其實我就冇遇過咩大問題既, 因為唔係出電視, 用projector完全唔使理arc同earc既問題, 都冇試過冇聲, 用hdmi cec跟住部shield開關同較音量, so far都冇咩問題, 之前kodi播truehd會成日dropout以為係條bar問題, 原來係kodi問題, 轉左plex黎播就冇事

最on9係setup wifi果時會kick住之後要hard reset條bar先connect到, 然後又要再cal過, 同埋真係太少setting, 有咩理由flagship做到人地d平野咁咩都冇得較
香港係咪已經冇得買z9r
但A9加埋隻SUB差唔多成兩皮嘢,咁樣搞到我心思思砌套5.1.2算 都係多幾千蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞