Soundbar的決擇,求解答(7)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我覺得睇戲 5.1 是最基本
用緊部電視得eARC頭, 如果配支sound bar得ARC會唔會有問題?
想買Q600A + 9100S, Q700A + 9500 out budget
巴打條9.1夾邊部電視?
係邊入手同埋有無chromecast?
Thank 巴打先
Q700A 唔連9500S既話
買sonos arc 好過.....
夾SONY 49, 百記買$9980所以有CHROMECAST, 而家應該得大鋪賣既行先有細鋪平$1000 差個chomecast 睇你點決擇
想請教各位,因為房位置唔夠,睇中條LG sn7cy,
想駁落電腦,是咪可以用HDMI由電腦駁入去sn7cy,再用sn7cy HDMI output返入個Monitor到?

用緊GTX1070同34吋G34WQC
Sound card就Sound blaster ZXR子母咭, 但子咭個光纖output爛咗

所以糾結緊買唔買條sn7cy

想問可唔可以用soundbar輸出埋個畫面?我上LG官方網話支援HDR10 4K
垃圾泥唔好買

低音真係無sub仔,唔太掂
5.1 或 者Atmos啲人聲超級flat
又有電流聲

報左保養

上門個師傅勁垃圾,就咁禁下掣,話有聲,聽唔出有問題就算

屌到上CS,佢收左部機反去,個師傅打泥話跟指引check過啲掣同有聲,就算

LG淨係識買個meridian 貼個名
俾錢mirror做廣告

劏啲水魚
lg 垃尻圾
原來大舖仲有chromecast版, 咁打死都大舖買, 唔好貪平買大陸版
睇你use case, 打機q600a無咁好, 唔打機ok, 但soundbar得一個hdmi in可以駁外置裝置而arc基本上即係插電視hdmi去soundbar會得番dolby digital 5.1或者pcm 2.0
咁大鍋
咁要try try yas209
睇番你條soundbar嘅說明書, 點樣開啟DRC (Dynamic range control),開咗後會有改善
呢排買左Q600A, 諗緊加唔加9100s好, 平時都多睇netflix, 9100s好少二手...
一定加,我用咗條soundbar 三個月,等消費券一出即買9100s, 先發覺兩個世界來,後悔太遲買
但Q600A佢話對應ATOMS架喎 即係要ARC頭出詖去佢個ARC頭先有ATOMS, 反而Earc出完得5.1?

我主要睇戲用, 打機少用TV
唔睇碟嘅話Q600a都夠做
Q950T 6千蚊 行貨
VS q950A 大鋪價 11k+ 行貨

你地會點揀
Q600A水貨 $2,380, 如果計聽歌, 比我之前既 Edifier 350DB 2.1 差 ($1,600),
soundbar既bass比想像中好dd, 唔算太弱,
本身Panasonic電視得ARC, 所以唔買Q700A了
睇netflix有Atmos, 但可能無後置9100s, 總係覺得唔算好有包圍感

提外話, google chromecast with TV如果開atmos效果有嚴重delay, 上網睇過用咩soundbar及電視都解決唔到, 係chromecast既問題無得救, 除非唔開atmos.....好低能, 諗緊轉nvidia shield android tv pro
m

oo

ppppp0olplllolppprp plan play ńllp^,是A@二
一人
,.一
.

.一
oc oopollioppppr please find the t to u lp

pm...mmmmm.m.mmmmlp
lpprpppppp
Q-SYM好似要睇埋tv型號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞