[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
巴打同時睇幾多本書

買左八個月仲未敢挑戰既Big Boss, 全英1100頁
一本啦,睇完man's search for meaning 就開呢本了
咁快
Quick read嚟,本書d message 比較簡單同 smooth ,好快就睇完一個chapter了

不過要應用到又另一回事
我就覺得picture theory 對開創語言哲學有劃時代的作用
哲學好似分析,邏輯,同語言對之後既Computer Programing 都好要
好重要
我本 roy jenkins churchchill 應該仲厚
本《東印度公司與海洋帝國》睇完了,我幾鍾意書中除左簡介葡萄牙、東印度公司(英、法、荷)在東亞、印度海洋發展史外,仲會簡介德川幕府、明朝、蒙兀兒帝國、伊朗薩法維帝國四者對待外來商人既態度

好似東亞會傾向專制管理,區分「內」「外」,而東南亞、印度及波斯則偏好多元發展、不問出身,例如伊朗、泰國都有任用葡萄牙、希臘、法國、亞美尼亞人既紀錄。

除左對外政制、東印度公司發展史、東印度公司體制以外,仲會介紹各地物產、歐洲飲食文化轉變、對亞洲物產依賴品轉變(香料、調味料、絲品 》茶、糖、陶瓷、棉)

另外仲介紹當時航海船隻種類、遇難事件,以及流離海外人物既簡史(包括歐洲探險者、商人以及從日本放逐到海外既人,甚至耶魯大學掛名人都有)

推薦鍾意睇東印度公司及16-18世紀航海簡史既人參閱,建議同時標注歐陸大事件既筆記(例如荷蘭獨立、大同盟戰爭、英荷戰爭及法國大革命),咁樣可以Cross Reference知道某啲數據變化既外在因素。

係,文中好多數據表格可以參閱
好快
早幾日先見你講呢本
每日搭車、中午睇左個幾星期了,本身睇好多歷史文章打左底,黎緊會揀啲政治思想書睇
幾多頁?
屋企最厚個本係二十世紀資本論
二十一*
American Psycho
呢本同3部曲都係正野嚟
下一本係呢個,352頁左右

手頭上仲有Leviathan,同埋《舊制度與大革命》未睇
全中1100頁我已經覺得好多,全英真係唔知睇幾耐
有冇啲相關嘅歷史文章介紹下
有冇咩英文既翻譯小說好睇?
好中意類似獵魔士呢類
前幾個po都有書友介紹英文小說
可以睇索引(但係有冇翻譯本就唔肯定
我睇FB, 即食歷史,故事,有時會睇轉角國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞