[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
Tyranny of Merit 呢排都幾熱門
之前牛巴開過post講
冇乜書想買
博客來優惠券
送給有緣人
哈囉!你的朋友送來一張博客來E-Coupon:
序號:AYFAW3GU
面額:200元
抵用門檻:單品超過100元,整筆訂單超過1699元方可使用
適用館別:全館
有效期限:2021/08/01~2021/08/31

哈囉!你的朋友送來一張博客來E-Coupon:
序號:AYCGssdm
面額:300元
抵用門檻:單品超過100元,整筆訂單超過2399元方可使用
適用館別:全館
有效期限:2021/07/27~2021/09/08
啱啱開左本小說 守門員的焦慮 睇左三十頁左右 情節之間完全冇邏輯推演 可以話係無情節 一大堆無關係既行為 主角行為不能被理解 有時佢會質疑緊發生緊咩事 暫時仲未知睇緊乜但好正
可能意思類似 對無過敏者 營養密度高
通常呢啲睇落各不相干嘅情節
睇到最尾就發覺原來每樣嘢都有關聯

利申無睇過純鳩up
我個人係因為個世界觀個logic hit中左我 好撚make sense 之前都有諗過同睇過類似既idea 就好enjoy
話哂Handke都係Nobel laureate
不過我都只係睇過呢本同埋另一本完全唔同style 既回憶錄,A sorrow beyond dreams ,留比其他更熟書既朋友再講
動物農莊 唔錯
呢本睇咗 最主要核心就係 列寧主義呢種病毒 由國父引入中國 結果就遺禍到今時今日
係書局就可以睇完
睇左 雖然有 d 理論都好 老生常談
但大部分理論都改變左我對事對人既想法
改變自己心態
令到自己點可以活得輕鬆d
其中學習課題分離個part 個幾 buy
都努力學緊
唔知點解我睇佢地對話睇到好嬲
都係因為東亞有真空先令中國列寧黨可以生存到,但自從蘇聯解體之後中國嘅價值就滑落,冇得重施背叛故技。
冇啦 佢自己 改革開放 開始 到今日 極權貴資本主義 已經背棄埋元祖既共產國際 同之後 中共最初既路線。 又或者可以話目前既中國大陸係混合晒嚟用咁... 但仍掛緊共產主義既牌頭...

啱啱睇完本 A bookshop in Algiers
本小說用一間喺Algiers嘅書店嚟做主軸,再穿插返過去用Edmond Charlot嘅日記去描寫開書店嘅經過,同時描繪埋Algeria由殖民時期到revolution同獨立嘅過程
當中出現嘅人物用google search返佢地嘅生平都好有趣味性
本小說好易入口同埋吸引到人keep住睇故事嘅後續
馮客之前個套三部曲都好好睇喔😅😀
睇完atomic habits

套方法有效個位係在於好容易跟到。本書中心思想就係認為大轉變係由好多唔同嘅小轉變疊加而成,而本書就教你點令呢d小轉變容易做到。
總括黎講真係好好
今日開Noise黎睇
Gay Science
bookmarked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞