[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
係 嗰陣本書一出我就買左黎睇 再睇埋牛哥啲討論 本書對我最大得著係令我學識感恩同尊重
巴打你都睇得幾快
劇透整多幾層
想知大家點紀錄睇完嘅書or寫書評or寫筆記
最近開始用notion好似唔錯
alright alright alright...
真心覺得被討厭的勇氣好好睇,雖然係阿豬阿狗都知既道理,但係重點係實踐就唔係將啲知識蓄埋唔用,所以我覺得本書有樣嘢同香港人成日講個樣野好似「做人定做狗自己揀啦」
一本關於英文音標嘅書,千辛萬苦記咗44個音標同D規則落嚟
名?
english pronunciation in use
本民主的101問,睇左40/101
入面用兩至三頁Q&A方式講民主、個人權利、自然人權利、制度、競選、代表制,由思想到制度都有講,因為作者係德國人,所以會講埋德國民主與英、美分別

亦有一條問題係,民主政治同君主制是否抵觸?實際上歐洲有君主立憲既國家並不少 而入面亦提及,有學者認為應該建立委任代表制,即係響特定議題,投票委托代表參與,結束後解散。

https://bford.info/deleg/deleg.pdf

有興趣可以睇埋篇論文
不過由於著書時間係2012年,所以作者並冇提到2016開始既民粹狂熱,以及社交網絡兩極化既問題
想睇1984 美麗新世界 娛樂至死
大家係睇邊個譯本?
試睇左幾章美麗新世界 譯得好似好古怪咁
有無人睇吳明益
係幾好但唔鍾意成日無端端爆一兩句性徵描述

最緊睇緊呢個作者既書
1984 - 英文
美麗新世界 - 陳超 (純粹係喺圖書館借到,冇特別研究譯本,但自己睇落覺得通順易明嘅)
娛樂至死 - 買咗2016增修版但未睇
總結一下八月份睇咗嘅書先

好詳盡嘅書評
係講啲咩㗎
培養洞察力 人既心理學 潛意識 內在動機 內心黑暗面呢D野 self development 既書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞