[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
紅樓夢
近乎佛教徒
哲人哲語
呢排睇完Mary Beard既SPQR, 再轉戰返東印度公司歷史,之後會開返兩本政治哲學睇,一本係鄂蘭作品,一本係托克維爾《舊制度與大革命》
重讀正義一場思辨之旅
同埋蘋果橘子經濟學
唔該晒 研究下先
留明
睇書成日心散,想練專注力
好羨慕人地睇書可以去到心流果種狀態
發揮到又唔會浪費時間
心流狀態即係點樣?
睇sep會好啲
a short introduction to ... 易唔易睇好視乎個作者,睇過尼采同hume,本來諗住尼采應該難讀過hume,點知hume個本寫到勁難讀,成本基本上係A.J. Ayers on Hume,最後棄咗
聽某個哲學教授講 《Philosophy: a very short introduction》同埋《Ancient Philosophy: a very short introduction》呢兩本唔錯

但係我無睇過,純粹hearsay
本書好睇自然專注㗎啦
本書好睇自然專注㗎啦
入「Zoom」
建議係Goodreads睇下其他人點講本書(既英文版)
啱啱睇完社科講書嗰集 鄧建一都推介上次佢自己都話鍾意睇呢啲雞精書 當然你話我地唔會睇到哲學家最raw既思想係一定
我地就算自己去睇佢地既原典 都未必可以完全了解佢哋嘅思想 一黎我哋未夠學術水平 或者對當代環境未有一定認識 而且睇書好大程度上都係視乎自己詮釋嘅角度 但我地唔係做學術 亦未必需要鑽研到好深入 大體上嘅思想我估唔會偏差好多 以入門黎講我覺得呢類雞精書都有佢既意義 而且作者都有一定嘅學術水平去summarise比讀者 我覺得讀下都無妨 如果有興趣可以再搵其他書籍讀落去
頭先買左第一本,睇左其中Determinism 個 Chapter. 程度相當初階,如果讀者之前未接過哲學應該幾岩睇
病港
Lm
To the Lighthouse - Virginia Woolf
A Nietzsche Reader
Btw我係睇英文所以可能難咗(我唔知中文翻譯成點,個人麻麻地兩岸三地嘅翻譯,同埋我睇個陣未出新台灣譯本)
佢入面都有講Plato嘅六種(應該係)政治制度唔同嘅地方,而佢講呢啲嘅部分唔短,加埋有啲要睇參考解釋(佢有部分參考嘅長度成兩頁),呢啲真係唔易睇。
另外個人覺得要睇Peloponnesian War(即「修昔底德陷阱」嘅源由)嘅背景,呢到係影響住Plato對政治嘅睇法,亦係Popper解釋商業自由影響政治自由嘅重點之一,呢一個部分就超越普遍人覺得哲學嘅領域。頂唔頂得順就睇閣下功力(個人對史都有興趣所以還好)
我如果睇都諗住睇英文,呢d經典睇翻譯始終唔夠原汁原味

我都係補一補個底先再睇,讀書果陣淨係讀過Marx,Hegel同Plato 真係唔熟,無謂夾硬睇又吸收唔到

Btw 唔該哂巴打打咁大段野解釋
唔洗唔該反而多謝你,見到有人想睇激發返我想睇埋之後個啲部分,不過自己嘅wishlist太多(唔單止睇書)唔知係咪會開始返

Anyway我覺得想睇嘅可以試下上網搵開心版,因為唔單單對政治有啟發(Popper係科學哲學有相當分量,呢本書會有講到少部分有關嘅野)。真係想睇就之後再另買實體書,等Thanksgiving個陣買返舊版都唔貴(舊版有分兩本,新版好似全部一本過無咁方便拎出街)
其實佛利民同Hayek ,Arendt 都值得提下

特別The Origins of Totalitarianism 同On Revolution 宜家都幾有趣

Yes, Arendt 正!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞