[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
【LIVE】2021/09/15|中東時局|阿富汗|女性權益|柄谷行人|旅遊 (中亞脈搏 Central Asia Pulse x 甘仔 x 鹽叔)

https://www.youtube.com/watch?v=BZmHSKDla2s
啱先見到篇超正嘅書評
係講最近出咗中文譯本嘅 《建國與國際政治:近代中印泰主權國家建構比較史》

問過書評作者同意節錄轉載

https://www.facebook.com/rublev.andrei.7/posts/3046563502247695
這三種理論——
1. 意識形態論(建國主要與民族意識、文化共同體形成及現代化有關);
2. 制度承諾論(建國主要與重整國內利益及權力分配有關);
3. 國家鬥爭論(主權國家是面對戰爭威脅必須有效集合資本和武力的結果)
——主要從國內因素解釋主權國家的形成。然而世界任何一地都無法自外於國際政治。外來干預怎樣影響主權國家的形成?怎樣將外來干預納入國家建構理論?這就是《建國與國際政治:近代中印泰主權國家建國比較史(1893-1952)》(External Intervention and the Politics of State Foundation: China, Indonesia, and Thailand, 1893-1952)[3] 要探討的課題。

本書的核心論點是,
1. 主權國家形成與否,是外國勢力在當地競合的結果;

2. 外國勢力採取哪種干預策略,取決於干預的預期機會成本。

為論證這兩個論點,作者考察了「中國」、 [4] 「印尼」和泰國(暹羅)在1893至1952年間的國際關係史。

在這段期間,「中國」經歷了從清帝國崩潰至軍閥割據,俄英日法德美分別與中央政府及各軍閥合作的「邦聯化」時期(1893至1922),以及終結邦聯化的建國時期(1923至1952)。

「印尼」從作為荷蘭殖民地(1893至1942),日本殖民地(1942至1945),荷蘭殖民地(1945至1949),至1949年荷蘭在美國威脅不納入馬歇爾計劃之下承認印尼獨立。

暹羅沒有變成殖民地,但相繼與英、法、日、美妥協,並失去柬埔寨、寮國、「緬甸」撣邦及馬來半島諸國等附庸。

透過鋪陳史料,詳細分析列強在這三國的行為模式、利益所在及列強之間的競爭和合作,論證隨著形勢變化,外國干預可導致殖民地化(1949年之前的印尼)、邦聯化(1893至1922年的中國)、維持主權(泰國)及建立主權國家(1923年後的中國,1949年後的印尼)。從而說明三種流行的國家建構理論未有考慮國外因素並不足夠。

將外國視為無條件帶來自由的救星固然幼稚得危險,順應獨裁者(從中共到盧卡申科或巴育,無一例外)的民族主義話術自行將國際連結污名化非常不智,而一些左翼無條件反對尋求外國援助亦遠離政治現實。 [8] 將國際視野帶入本土政治這種視角有助避免將「外國干預」(尤其是尋求外國干預)道德化,而「主權國家是外力競合的結果」這一結論亦說明民族自強的限制,也是本書對當下時局另一重要啟發。
旺角樓上書店 樂文 開益 田園 榆林 序言
// 「不二 」正在試業中,可以隨時上嚟睇書同捐書(暫時只收社 哲 文 政 藝五類書),仲有被捕手足以及香港製造嘅產品寄賣,希望大家都可以支持下佢哋💛

地點:旺角好景商業中心2814室
時間:每日1200-2000
//

https://www.facebook.com/stpoliticism/posts/345421800654402
睇完《等候董建華發落》同寧靜的《假如愛是真的》

前者感慨的是香港而家再無社運
坐緊監俾人恰的犯人家屬無得出黎遊行

後者意念抄兩生花
最後是個狗血tvb劇集故事
LM
【港講文學】《流雲抄》:成往空壞,由香港出發的災難之書
https://lih.kg/2701290
睇咗半年仲係1984有時間閒情睇書真好
呢排都開始無時間睇閒書每日失去目標
想補充一點,讀歷史某程度可以作為一種政治工具,透過J歷史可以加深民眾對國家的認同感。唔用政治做例子,講波。
轉左英超咁多年,利物浦都無冠軍。但香港都咁多利物浦粉絲
或者英超曼聯應該係全香港最多球迷嘅球會,某程度都係歷史因素。

球會都係咁,更何況國家?某程度黎講,歷史可以加強身份認同的概念。可以令人自豪講 我係XX人

從個人層面探討,歷史亦教會我哋明哲保身/良禽擇木而棲。唐太宗話要以史為鑒就係呢點

歷史既重覆,又不重覆,某程度黎講唯一不變係人性
原來回到過去可以係一件好 sad 既事
想睇人物自傳,有無推介?eg 曼達拉 ... thx
Surely You're Joking, Mr. Feynman!

諾貝爾物理學獎得主自傳 唔識物理都可以睇 好有趣
個人覺得唔係有冇時間嘅問題,係本書吸唔吸引
本書好睇嘅,每日返工放工搭車個零鐘都會追晒,本書悶嘅寧願瞓咗去好過
都係, 睇到50幾頁都仲係交代緊社會背景, 悶撚到喊
聽到好多人話1984好好睇,我成日唔夠膽同人講其實我覺得個故事本身幾悶下
係差唔多去到最尾O’Brien爆seed嗰下比較精彩
睇嗰陣將佢刻劃嘅社會同現今聯繫嘅話會有另一種樂趣
最大鑊係本來以為有共鳴
一路睇都代入唔到
本書睇Background而唔係睇嗰個悶到發瘟,只係想搵個私竇扑野既主角
燕子生命有幾本書搵唔到

仲有好多,上去睇吓幫唔幫到手
https://www.swallowlife.org/%E6%9B%B8%E6%9C%AC%E5%BE%B5%E9%9B%86
// 搵個私竇扑野//

所以書寫自己嘅歷史好重要
呢本我都好鍾意
但係好似唔太出名 估唔到呢度有人睇
係講咩
想問吓有無方法可以搵到啲停版嘅書
有一本好想睇
「打鬼戰士:末日生存手冊」1+2
有冇手足睇過民主的思辯 101個關於民主最重要的事

有冇評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞