[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
所以radcial feminist同bdsm應該唔係好啱牙
https://en.wikipedia.org/wiki/Feminist_views_on_BDSM#Major_figures

想問下為係邊個版本?
留名待睇

嚟到呢度都仲見到色色犬
readmoo買咗電子書
175蚊台幣
我要色色!!!
黃國彬唧譯本咋 唔識睇完文
但都睇到好激動 啲註釋都好好睇
香港好少人會識Italian啦,大家都係讀譯本
今年係Dante 七百周年紀念,Italy個邊全年都有活動,你可以google 下Dante 700,印象中係有博物館出左個網上展覽
你咁留意嘅

算係半個Dante fans,連佢本情詩集都睇埋

只係一直未睇過神曲既中譯,希望之後有時間睇一次

FYI,The Divine Comedy 係有散文同詩兩種譯法,中譯應該係散文為主,係比較傳神同附合原文意思既譯法
你睇過英文譯本/意大利原本?
我當初都煩惱咗一陣睇邊個唧譯本
後來見黃國彬教授嘗試根據返原詩唧押韻法譯返出黎
就決定揀呢本 好似話佢當年一晚譯到十行都多

不過我而家睇 加埋插圖 其實成個畫面好易浮現
而且次次都係一兩句就已經交待曬故事轉接或前言
好癲
有無人睇過公園生活?

每日搭車都會見到啲熟悉嘅面孔,但大家互不相識,跟住就會諗起呢本書
多謝巴打推介,我覺得幾好睇
係咪幾有feel呢 睇完之後想努力活好每一天
本書講乜嘅?
係呢個post介紹過幾本書,今日想偏離少少,介紹個澳洲電台節目,叫Conversations,係澳洲長期收聽率最高的節目之一,節目形式係人物專訪,五十分鐘冇廣告直落,主持人Richard Fidler把聲係非常有磁性,有啲似鄭子誠,而且係好識問問題
就好似我想介紹一集我好耐之前下載落黎聽,被訪者Loren O’Keeffe,喺2011年佢個有抑鬱症的細佬,兩個感情非常之好,有一日失咗蹤,Loren就分享番佢的心路歷程,包括佢由發現佢失蹤,一路搵佢,中間發生咗咩事,到之後因為呢件事而創立咗個失蹤人口家庭幫助計劃,等有類似情況的家庭唔會好似佢當初咁,好無助,警察唔太理,唔識點公告搵人,我最有感觸係主持人問佢細佬失蹤後果段期間,佢有冇擔心到瞓唔到覺
How were you sleepings?
然後Loren好淡然咁回答一句
I wasn’t (即是根本幾個月都瞓唔到覺,因為果段時期個人已處於長期精神緊張狀態,日以繼夜夜以繼日打email覆電話,發散哂搵人幫手,穿州過省,仲要睇住班警察幫唔到手,唔係因為黑警,而係制度殭化,回憶起個過程,Loren都喺節目入面感觸到喊咗幾次)

如果巴打們英文聆聽ok的話,強烈建議大家聽呢集,成集節目只係五十分鐘,只要上www.abc.net.au搵Conversations就有哂archive,個故事幾峰迴路轉,希望大家鐘意
想知大家唔要啲書點處理 屋企冇咩位擺 近排又買左 kobo ebook
二手書店,漂書
Common LISP A Gentle Introduction to Symbolic Computation
睇緊dune.....
可能自己英文差,真係有少少吃力

但好似有成六本書咁多
我睇緊第一本,開始左無耐,有少少悶。有冇人知係咪中期會好睇d
睇到個書名突然醒起呢本書
上星期開咗黎睇尋日睇完
應該係我最近睇過最好嘅科幻小說
難得好多科學技術都有理論解釋
而唔係star wars嗰種假科幻

不過巴打下次劇透可唔可以加密
好彩我唔係好仔細記得你po 左啲乜
lm

最近睇緊呢幾本
其實真係有啲掛住跳跳虎樓豬,忙讀書都冇理由唔上嚟啩?咁忍得? 希望唔係有病有意外⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞