[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
The only three questions that still count

可能係因為個人口味 我就覺得project Hail Mary好睇過dune好多喇
不過dune宜家好似上咗連登神枱你睇完可以比較下
我都睇緊dune
初期好似有d悶,但個感覺有少少似starwar果類野,希望後面好睇d

不過我覺得寫作年代唔同,好難直接比較,dune讀落去真係覺得係古老d。
同風格同我讀stephen kings d小說有少少相似
其實佢地講到 預知能力/原力 呢啲我就已經當係奇幻小說咁睇
dune古老到好似讀聖經咁 但係諗諗吓聖經其實都幾奇幻
Stephen king 我反而睇戲多 係咪似dark tower嗰啲
聖經係奇幻,但我唔太鐘意d唔consistent的故仔
dune難讀的地方係佢勁多專有名詞,一開始真係頭都暈埋
但我睇到佢地去到沙漠星球,開始真係有少少劇情

我果時睇skeleton crew呢本書,但其實我係為左睇the juant呢個故仔,呢個故仔真心好睇,嚮個心度寒返出來
講男主角喺一個自己每日都會食lunch嘅公園遇翻一個喺車上偶遇嘅女主角。

喺偶然嘅情況下,大家開始左交流,每日都好似約左一樣喺公園見面,大家好似會乜都講,但連對方個名係乜都唔知。

成個故事無乜主線,又好平淡,但又好表達到都市人嘅疏離感。

大概記得咁多
話說Noise本書幾Apply到今日天文台個Case
請問有冇d關於春秋戰國的書?
東印度公司與亞洲的海洋
啲書彎到on9
聽落唔錯
潮溼
無睇noise可否elaborate
Dune我睇中文版都覺得難明...

啱啱睇完the jaunt 多謝推介
Stephen King寫恐怖嘢真係有一手
明明唔係好恐怖,但係個心又覺得好寒
bdsm同其他hardcore極限運動的性行為係女性主義討論中歷來有好多爭議
真實既bdsm「自願」係咪完全你情我願?事前的同意不受環境條件影響?性虐行為過程若遇到接受唔到既行為能否頭腦清醒咁拒絕?
呢篇文章以基進女性主義既角度探討呢方面的問題
https://radfemtw.wordpress.com/2015/10/21/bdsm%e5%b8%b8%e8%a6%8b%e8%a9%ad%e8%be%af%e5%95%8f%e7%ad%94%e9%8c%84%ef%bc%9a%e4%b9%8b%e4%ba%8c%e3%80%80%ef%bc%8fc-k-egbert/
若然講成人色情,可分為真人影片和虛擬創作(小說漫畫等等)兩方面,前者牽涉真人令爭議既範圍更闊
單論後者,我從女性情慾既角度講下女性既強姦受虐幻想(現實中既受虐傾向不等於受虐幻想,前者比後者的數量少得多)
女性強姦幻想大可分為兩種:從閱讀過程感到愉悅並能喚起生理反應;回憶起性暴力過程而感到痛苦
後者是性暴力的受害者因心理創傷造成,是一種病,不作討論
前者比較常見,我一直唔明點解異性戀女性對強姦幻想有生理快感,以為女性普遍性幻想係有愛先有性的刻板印象(或曰社會期望女性的性是如此)
後來,我翻查來源不同可信性不一既資料,比較同意以下說法(以下所述的女性皆指順性別女性):

一、成長環境因素
李銀河的《中國女性的感情與性》:
「那些生活在有家庭暴力經歷的環境中的人——無論是見過父親打母親的人,還是自己挨過父母配偶的打罵的人——很少能理解或喜愛虐戀遊戲;而只有那些成長環境中完全沒有暴力行為的人才會喜愛這種遊戲。當然,暴力環境的有無並不構成喜愛性虐待遊戲的充分條件,但卻是必要條件。換言之,那些生長在無暴力環境中的人們並不一定會喜歡這類遊戲,但是能夠喜歡這類遊戲的人們必定是在無暴力的環境中長大的。我想,原因大致在於,那些從小見到或遭受過暴力侵害的人,絕不會再對虐待抱有好奇和神秘的幻想,他只會把這種行為視為赤裸裸的醜惡;而只有那些從未經受過真正的暴力侵害的人,才能夠和願意去體會肉體上受折磨和精神上受羞辱時的微妙快感;只有那些從未經歷過真正的壓迫和摧殘的人,才能夠和願意去體會假想的權力關係中統治與服從遊戲所營造的氛圍的有趣之處。」
這點相當符合我係日常生活中的觀察(樣本數據得幾個):
生長係充滿暴力和恐懼既環境既人會從文本的受虐場景中,記返起現實中自身或身邊人經歷過既暴力,並產生不快痛苦難過既感受;
相反,生活係無暴力家庭既人未曾體驗過暴力中赤裸裸又深沉既惡意,強姦成為一種遊戲性質的幻想。在這類幻想中,施虐者沒有將受虐者置於死地的恨意,讀者不會考慮到強姦在現實中的嚴重傷害,而是視為提供愉悅的遊戲:「一切都是假的,現實才不會這樣做」

二、文化環境形成的嚴重性壓抑
取自呢篇來源不明的文章〈女性的受虐分析〉:
(注意:簡體、豆瓣)我係書上睇過類似觀點,廢事揾返出嚟
https://www.douban.com/note/501264578/?dt_dapp=1
「霍妮認為,女性的受虐傾向是由以下文化環境造成的:
第一,性慾的宣洩受到阻礙。
第二,生養孩子是評價女性價值的尺度。
第三,認為女性總體上比男性低賤。
第四,女性在經濟上依賴男性。
第五,女性的生活領域被限制在情感生活中,如家庭生活,宗教和慈善事業。
第六,婚齡婦女數量過剩,尤其是只有婚姻才能提供性滿足、子女、安全和社會承認的主要機會。
當上述一種或數種條件在某種文化中並存的情況下,就會出現一種關於女性特徵的固定的意識形態,例如認為女性應當是內心柔弱的,重感情的,喜歡依賴人的,缺乏獨立工作和獨立思考能力的。」
在性的雙重標準下,女性的性慾出口被限制在有愛有感情的性行為中
社教化的結果是女性認為性是骯髒的、不可亂來,享受性等於淫蕩,進而長期作出心理暗示排斥性,為自己的天然性慾感到蒙羞,以為沒有性慾顯得更加「聖潔」
女性的性需要長期被壓抑,羞於談性,不敢開宗明義展現自己對男性的慾望
這導致如果女性要自慰,便是以迂迴曲折的方式紓解性慾
其中一種方式就是強姦幻想:透過文本閱讀代入強姦受害者的身份,用來規避長期被灌輸對性的禁忌的性觀念,消除自慰行為帶來的羞恥感;另一方面以此享受性文本中符合性別角色的性行為(男性主動,女性被動)帶來的愉悅
也就是說,在強姦的情景下,女性不用為自己的性需要感到蒙羞(我是受害者!是被逼、不情願的,我才不是主動求性的蕩婦!),才被允許釋放自身被壓抑的慾望,有那麼一點點享受性的「自由」,非常扭曲

三、陽具中心主義的性文本
在網絡世界,普遍且容易尋找的大多以服務男性且強調陽具崇拜的性文本
這些文本充滿厭女思維,強化了插入=主體、「被」插=客體的性別劇本
女性用作自慰的色情材料寥寥無幾,只能將就使用男性本位的性文本
即使是女性所寫的大眾性文本大多也不能脫離陽具中心主義
因為未曾受過嚴謹的文學訓練且缺乏性別意識,只能遵從既有的刻板印象文本進行創作
假如女性的性啟蒙是建基於陽具中心主義的性文本,看多了強姦受虐的色情創作
由於大腦是人類最重要的性器官,大腦會將受虐同快感連結,漸漸形成所謂的性癖,成年後便很難改變過來
就如受到古典制約一樣,只有看到這類女性受虐的性文本,才能激發性慾
下面呢篇文章講得詳細好多(注意:簡體、豆瓣文章)
https://www.douban.com/group/topic/228228140/

總括而言,在女性本位的性文本如此貧乏、欠缺多元色情材料的世界,女性的性慾要做到完全自願又自由談何容易,很多時是被選擇、被自由
忽視性癖塑造的文化環境因素同時談及選擇自由,就同係中國大陸呢個男性掌管陰道、國家控制子宮既地方話自願又鍾意做家庭主婦一樣貽笑大方
基本上做判斷一定少不免會有bias 同noise,用今日個Case黎講

- 琴日比人屌完,天文台唔鍾意,所以神咁早就判斷要掛8號波 (Bias)

- 做判斷個人今日心情靚唔靚 ?邊條友做判斷?(Noise)

通常要減少bias同noise ,用algorithm 或者簡單規則再加上一個判斷團隊係最好

algorithm 要龐大database 先至準, 但偏偏今次還見天文大潮

Simple rule 就可能係set 風速去到某一個km/h 就掛8號波,當然要多2-3個factor 要check

問題颱風係變幻莫測,simple rule App唔Apply 到,就真係唔知。

全球不斷增溫,亦都可能影響到颱風判斷

有睇F1,落雨探測器都唔準居多
the jaunt 個idea真係好適合攞來拍奇幻潮
twist: 其實啲人只係撞鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞