[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
我無覺得自己高人一等嘅意思,因為自己好多書睇完都未必完全理解。而佢哋普遍物質生活都比我好,我唔會覺得自己叻過佢哋,我只係希望佢哋都可以嘗試下睇書呢個習慣,等大家多個共同話題。

我認同知識係平等,亦都無帶有某方面知識比其他知識superior嘅意思。當然我明白唔同人有唔同preference,亦都唔會要其他人一定要睇呢隻書咁樣。不過係想知閱讀會唔會或應唔應該受社會背景影響,有時一啲社會議程或理論可能對於自身會逼切啲,所以都會先了解下?

至於生日禮物,我又好難去問佢想要啲乜嘢嘅,而咁啱本書係買多左先會送俾佢。有時唔試下佢,又點知佢真係鍾唔鍾意,可能佢真係睇完第日同我講幾正呢

我本身無覺得自己叻過晒其他人嘅意思,呢度好多巴絲睇啲書就算唔係我感興趣嘅,我都好佩服,覺得好深,所以可能我表達得唔好。純粹我好想啲朋友去了解下人文科學嘅好,又或者睇書嘅好
大食屎
呢個世界最討厭既事情,就係將自己既意願強加於人地身上,即使出發點係好意,都係一樣。

如果你討厭做gym,而你身邊就有個鍾意gym既朋友,經常同你講gym既好處,你生日送你PT course,你會點?

作為一個鍾意睇書既人,身邊9成朋友都冇閱讀習慣,咁咪講其他大家都有興趣既野囉。世界好大,書真係唔係吸收知識既唯一途徑,唔好咁自大。
你想人嘗試睇書呢個習慣,咁你就應該以一個佢哋會感興趣嘅方式表達。啱啦,你好應該睇下銷售方面嘅書,學識下點樣推銷自己嘅興趣畀其他人

你覺得迫切啫,唔代表其他人都係咁諗。坦白講,你只係一個星斗市民,無權無勢,就算知道咗你改變到啲咩?知道WHAT TO DO同實際行動HOW TO DO係兩回事嚟,知WHAT唔知HOW,咁你讀嚟嘅知識基本上都係無用,甚至乎徒添壓力,影響你日常生活做嘢;連日常生活都影響到,咁你仲想唔想去瞭解更多?唔係叫你去唔瞭解,只係瞭解基本限度唔影響生活就得,否則你「壯志未酬身先死」咁解。

無人叫你兜口兜面去問架嘛,你觀察下人哋想要啲咩。人只會將自己感興趣嘅事物掛喺把口,就好似你成日講睇書咁,人哋都會成日講佢感興趣嘅嘢,自己多加留意啦
我覺得你用嘅「方法」有錯
有一部份人可能想睇書,但抽唔到時間
有一部份人係覺得家陣掌握知識方法都好多,睇下Youtube 片都夠做

對第一部份人,你咪講下平時點抽時間睇書,等佢地可以學下點分享
對第二部份人,你可以引起佢地需要,就好似你肚餓你就會去食飯。無可否認,睇書嘅時間一定長過睇段Youtube 片,更深入嘅意識睇法先可以睇書搵到領悟。

最後,每個人都有唔同嘅觀點同角度,Open Mind 一下
有無清睇過/緊 American Marxism
無睇

本書似乎幾polemical
劉仲敬 啲書大家點睇?
我個人覺得有 而且mooink有得較背景燈同埋橙燈好好用
不過我知連登好多巴絲打都係用kobo
巴打有興趣可以搵下kindle果個post再比較下 因為我自己就無試過kobo
個議題幾吸引
係資產分配到 好多國家都偏左傾 諗住睇下佢嘅論點
kindle for英文好啲(mooink highlight英文係逐粒letter咁highlight 好唔方便)
mooink S 睇中文冇得輸,readmoo勝在佢真係有心營造一個閱讀社群,所以會有好多beyond reading嘅功能去鼓勵你睇書,我覺得使用體驗好好
目前自己覺得最大缺點係,mooink S個機身造型有一邊係起角,如果你好似下圖咁揸機嘅話,睇耐咗會銳到隻手好痛
師兄推邊間?運費貴唔貴,同埋包得好唔好?
我見有啲要面交,毒撚想就咁係屋企收貨
其實無話推邊間,間間都幾好
有d 店主好有心,會寫卡仔同送吓嘢

同埋包得幾好
通常有泡泡紙
bigdeal 會用硬皮紙同膠膜包書
Headhole 有時會用紙箱

運費就
omgbookshop 我通常面交
Headhole $30-40,四百免運
hkbookera $20,好似三百免運
Bigdealculture $30-40,滿六百免運
Fabuloft 兩本免運
博勢力 $30-40

如果有得揀,送貨通常揀翼蜂,幾好禮貌
《莫斯科紳士》 Amor Towles
《世界之妻》Carol Ann Duffy
都幾我別既角度去睇 東亞 亞洲到世界
佢都終共 到 民國時既嘢都睇唔少 所以著咗唔少書TG重有個佢擁躉開嘅群組
連登都有po專門轉載佢評論
大概就余杰/柏楊嗰種水平
講嘅野角度相對新穎,但唔好當入面嘅野有幾堅實嘅學術基礎就係了,有時甚至會為左滿足意識形態係引經據典嘅時候選擇性引用/加料

最近睇緊呢本 暫時只係睇咗頭一個chapter
幾有趣 係個德國朋友介紹我睇的
由一個部落嘅酋長嘅角度去睇現今城市人
我都反省過,上面有啲嘢我表達得唔好,但內心唔多唔少都有類似諗法,所以之後都會留意下自己嘅態度

有時可能太急於分享自己嘅興趣,而無顧慮到他人,不完美,要改善

想攻呢本 買左好耐都冇睇過
但成千頁
我借咗本英文版, 五百幾頁, 英文書以前最多都係睇三百幾頁
中英我都有 但都係未睇過

84 Charing Cross Road – Helene Hanff

This book is based on a true story. It brings a record of correspondence, from the late 1940s until the late 1960s, between Helene Hanff (a freelance writer and a bibliophile in New York) and Frank Doel (the chief buyer for Mark & Co., a second-hand and rare book dealer in 84 Charing Cross Road, London).

Responding to an advertisement in the Sunday Review of Literature, Helene wrote to Marks & Co. requesting for copies of the second-hand books on the list she prepared. This marked the beginning of their 20-year long-distance friendship.

Helene was humorous and often wrote teasing letters requesting books. Her American informality wonderfully contrasted with the British reserve, being part of Frank’s character.

Occasionally, Helene wrote to Frank’s wife and other colleague at Marks & Co. The correspondence was not just on books. Helene sent packages of food to Frank and his colleagues during the post-World War II rationing in the United Kingdom. Their relationship has flourished. It was not a love story or a romance between Helene and Frank. The correspondence showed warmth, friendship and humanity. Helene had never been out of the USA and lived for the day when she could visit England. Frank,as well as his wife and colleagues, tried to ask her to visit them. However, she did not manage to pay a visit. One day, Helene received a letter from Marks & Co. announcing the death of Frank. This is the most emotional part of the book. I felt sad for Helene and Frank as she never got the chance to meet Frank. Perhaps the vicissitudes of life can rob you at any moment of time. No one knows what the next second really holds. Carpe diem – we should seize the day!

The second part of the book is “The Duchess of Bloomsbury Street”, a diary kept by Helene when she finally made her trip to England.
題外話: 好似好耐冇見原樓豬「跳跳虎」?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞