[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
確實好耐冇見絲打

開始睇呢本
但好似有d悶
有冇人睇左?
lm
睇左中文版,好睇
唔知有中文版。可能睇英文原汁啲。到通知死訊個篇,個心呀了一下,差啲流出淚。
睇佢之前係呢個台開既另一個post ,佢應該開始進修,所以少左課餘既閱讀分享

推介The highest duty
都知道佢在進修,覺得有機會還可以上嚟留言一二。希望佢一切安好。

睇緊呢本,講二戰日軍入面嘅台仔輸咗之後比蘇聯俘虜咗去西伯利亞,三年後幾經辛苦先番到台灣嘅故事

另外想問分手move on唔到有咩書推介,唔要呀媽係女人雞湯或者有無巴絲當年分咗手睇完咩書個人終於可以向番前?
睇返goodreads,今年睇過而又值得推介既書真係少,分享兩本比較experimental既即係寫得好很零碎

封面已經講左本書係點:係一本以智利大學入學試形式(90條mc)寫成既難以分類作品(最後一頁係考試用既mc answer sheet )
有5種題目:選出唔同既字;供詞填充;將句子組合成故事;刪除故事中其中一句;閱讀理解
雖然題目之間係無明顯關連, 不過係有幾個主題重覆出現(education, father and son, chilean politics), 而係最段既閱讀理解文章都有再elaborate
係幾gimmicky, 但係個execution係唔錯,最有印象係好多香港學生都會有共鳴既呢一句:"You are not educated, you are just trained".
Btw, 本書幾薄,好適合坐車睇

另一本係法國作家Annie Ernaux既The Years,可以話係私小說(autofiction),回憶錄同社會史既混合物(又係分唔到類), 全書以she , we 同they, 一個相對抽離既角度去描寫作者,同作者個一代既法國女性係二戰之後既成長同改變以及種種社會事件. 作為一個香港讀者, 睇唔明既cultural reference真係好多仲有亞洲男性會睇到既事, 但係好欣賞佢呢種以自身去解構時代既寫法

試下呢本,唔係心靈雞湯類,係用哲學去解釋一段戀愛
https://im1.book.com.tw/image/getImage?i=https://www.books.com.tw/img/001/016/43/0010164386.jpg&v=3b4b615d&w=280&h=280 紅太陽是怎樣升起來的:
講毛澤東是如何上位的。毛澤東本來只係一隻大約中boss級嘅人物,點樣靠槍桿子和筆桿子上位。
狂人日記
發條橙
課業一忙就真係難睇書
多謝巴打分享
用考試題目作爲體裁嚟講故事聽落真係幾得意
bookmarked

仲有亞洲男性會睇到既事

性關係開放?
之前好似見到呢本嘅廣告
目前嚟講好唔好睇
有三章,第一章講滿洲駐守同喺日本受訓時期;第二章西伯利亞生活;第三章我估係番台灣嘅過程?

目前睇完第一章都還好,但應該二三章會再有趣啲
幾年前好似睇過囧星人講呢本書,果陣就係同ex拍拖幸福緊所以無咩印象,淨係記得作者好後生,睇黎幾年後嘅依家我可以睇呢本書了
icic
睇埋後面再分享下啊~
24個比利
文化大革命
關於分手,可以試下睇行為藝術家Sophie Calle ,"極度疼痛",係作者本人為左忘記情傷而做既一件事,再將個紀錄出左本書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞