[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
可惜山崎豐子未出完最後一本書就黃鶴東去。
佢每個題材嘅書都好睇得出佢資料搜集一啲都唔馬虎!
命運之人令我睇到沖繩沈重不堪嘅歷史包袱
Atomic habits都係前幾個po小弟話睇緊Indistractable個陣有巴絲話呢本更好先買
btw睇完21 lessons for the 21st century覺得好麻麻
原子習慣係我Kindle 未睇系列之一
上面堆野一半係睇左,一半係買左未睇
差暴政未睇
奧運月
應下節睇緊村上春樹本Sydney奧運遊記
The art of deal
睇少少停超耐
金閣寺
呢件事,其實好值得研究

金庸小說我覺得太童話,無可否認,寫作嚴謹程度係武俠小說第一家。不過私心黎講我會推薦古龍七種武器系列。

紅樓夢Plan左一定要睇,但仲未開。

其實係咪應該話Fiction類要少人推薦?
人類大食屎有啲分析同馬克斯好類似,比如農業社會去到奴隸社會再到資本主義社會
所以佢每本書都咁好睇
我都啱啱睇左
佢好似憤怒中年咁不停重複自己唔鍾意睇奧運
fiction確實比較少,但亦都唔係無
例如陳浩基嘅推理小說就係書蟲po常客
另外亦都有英文小說

in general香港文學其實都時不時見人講 eg 韓麗珠

所以真係某幾本書特別多
medical ethics?有趣點解會想睇嘅
諗起before sunrise
日本語gogogo1
我覺得Fiction 類帶出黎message 比Non Fiction 類更易入口,亦都可以好似好酒一樣令你回味幾日。

不過清晰度當然Non Fiction 好好多,始終一個Point 跟住一個Point
lm
the arr of thinking clearly是個好東西
是嗎?

我覺得雖然內容精簡,講d cognitive biases
但正常生活好難記得咁多同應用到
我都睇緊 有啲觀點幾有趣
我都想睇紅樓夢條隊有排排
今日準備同筆友開始睇war and peace

睇流行嗰幾本書冇問題,最大問題係睇完就算。有睇書總好過冇睇書。但書一定有佢嘅政治背景(未必係顯性)
鍾意睇歷史書嘅人可以試下睇埋biography 去理解下其他個人嘅觀點。亦都唔好太易得出政治兩極化嘅結論,睇完Marx 唔代表要做共產嘅(其實Marx 嘅哲學觀點遠超於共唔共產),睇完聖經亦唔代表要信基督教。正如樓主講呢幾本流行書「實用」,咁咩叫實用? 其實可以從呢方面去深入少少去了解下背後嘅哲學/政治概念

最後我輕推幾本fiction,有興趣去搵下reviews
Wuthering Heights - Emily Bronte
To the Lighthouse - Virginia Woolf
Mrs Dalloway - Virginia Woolf
A Tale of Two Cities - Charles Dickens

近年
Eleanor Oliphant is Completely Fine - Gail Honeyman

Biography
On Gold Mountain - Lisa See
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞