[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
> 目標:簡單而有效的常識管理

睇完既感覺係:我既下一步應該係咩?

書中講拯救生產力低下既工廠。
我生命既生產力係點?

要能夠評估生產力,先要了解對象既目標。
然後先可以根據目標,評估行為對目標達成既推進。

工廠既目標係賺錢。
我生命既目標,如果有目標,會係咩目標?
我真正想要既係咩,我既需要係咩?

我需要心靈寧靜。
我需要喺心靈寧靜之上,建立精神既趣味。
喺心靈寧靜既旁邊,有基本健康既身體。
其他一切事物、他人、關係,似乎都,可以約化為精神趣味。

咩係賺錢?
盈利減成本,係純利。
純利有分好壞。低成本而得,係好;高成本高風險而得,係壞。即投資成本效益。
高投資成本效益都可以執粒,因為無足夠現金流維持最低運作成本。

三者,唔全面發展,而只重一方,都唔係真正既賺錢。

純利、投資成本效益、現金流,相對生命,係咩?
係快樂扣痛苦後既幸福量,係幸福既性價比,係最低限度既財產以維持生命。

有助目標達成既生產力,係有效產出。
最影響有效產出既因素,係樽頸。
其他非樽頸既資源,再提高,都唔會增加有效產出,因為樽頸限制上限。

我生命中既樽頸係咩?
無能。
喺商業社會無盈利能力。
溝通能力差。
數理能力差。
無domain knowledge。

一切樽頸既缺乏,就浪費其他剩餘資源既發揮。
如果我有剩餘資源,可能係:
Open mindedness
不貴難得之貨既易滿足
易於合作

有無咩方法,喺唔影響既有優勢下,改善樽頸,以達更高幸福?

其一起點,在於思考方式。
科學方法,係對現象得出客觀理解既思考方式。
從現象,提出假設,檢驗假設能否符合預測。
不同假設之間邏輯一致,合作解釋,甚至指引更複雜現象上既實踐。

我可以對生命作出既假設係咩?

思考上,第一原則係咩?
點樣從第一原則,科學地建立,有關對象既系統解釋?

心靈寧靜:佛家、道家、Stoics、Pyrrhonism,甚至new age譬如Osho、Krishnamurti。了解其思想而實踐。
精神趣味:科學、藝術、大眾文化、人際關係。
身體健康:睡眠、運動、飲食。

點樣係有效既產出?
我都想睇 有關生育哲學既中譯 但好似唔見有
唔知會唔會 最少 中國對呢d議題敏感 要靠港台睇下有無人譯
想訂下目標 然後想先了解下目標
https://book.douban.com/tag/目标

目標:簡單而有效的常識管理
https://hk1lib.org/book/11952287/25b006
> 目標:簡單而有效的常識管理

點樣係有效既產出?

高度既注意力,係高質素既意識狀態既基礎。

有無咩指標,可以適合地,評估幸福既有效產出?

運動時數。甚至跑步里數。
同大自然共處既時間。
知性上或美學上既,深刻啟發出現既時刻。
心靈避免無生產力既負面情緒既時間。
感謝生存 / 存在本身既時間。
有清晰目標既時間。

原材料或階段產物既囤積,通常帶有成本,而且無作用於有效產出。

如果高度注意力、心靈寧靜、精神趣味、生理健康,都以結果為本,即有效產出為本。

咩可以作為結果?

高度注意力:盡量意識每個當下既短期目標。
心靈寧靜、精神趣味:將所接收既資訊,轉化為外在可與他人溝通既資訊單位,或內在可作自己思考時既認知工具。特別係,令概念本身可以自己作為成長單位。
生理健康:肌肉上、其他身體組織上,或功能運作上既進步。

點樣可以保持咁既存在狀態,而避免壓力過高?
我自己 係從Samson得知相關既講法:
https://corrupttheyouth.net/?s=人類滅絕系列

你係咪都係咁而知道你睇既書?

生育哲學大概可能係反思 生育本身 會唔會係不道德?
見Samson介紹過
想輕鬆d接觸 可以睇呢集 無語言阻隔
https://www.youtube.com/watch?v=7e1_e4M4aE8&ab_channel=%E7%B2%B5%E8%AE%80%E5%AD%B8%E9%99%A2

Samson講得好吸引
好睇嗎
呢個post好似無乜人睇小說
睇緊 道尾秀介—所羅門之犬
窮爸爸富爸爸
都唔係嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞