[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike

上個月沉左個女人船,精神一直都好折磨。

同個朋友分享番成段經歷發覺條女好無界線,而我都跟住好無界線,條女身經百戰但我就A0又好耐無鐘意過人。 俾條女咁樣投懷送抱就沉撚左船。
跟住個朋友就介紹左呢本書俾我睇
個人嚟講都覺得歷史類書,由人物傳記開始最易入口
lm書評
本書講啲咩
呢本書個型式有啲似PowerPoint 咁,快餐型易入口,你可以用呢本書做起點,認識吓啲歷史基礎,然後先去睇其他傳記,你會睇到好多歷史學家有趣的觀點,多過淨係一啲史實hard facts
台灣歷史小說家高陽,喺佢作品慈禧全傳的前言講到,歷史宿命個種環環相扣,冥冥之中有定數的推手,例如道光帝點解傳位俾咸豐而唔係能力更優秀的六弟,即後來的恭親王,佢地點解不和,踢咗後者出軍機處,然後先有肅順的崛起,因恭親王大權旁落,後來聯合慈禧發動政變上台,就帶來晚清慈禧近半個世紀的統治,當中真係唔駛講了,一匹布咁長,甚麼戊戌政變,八國聯軍,洋務運動失敗,所有野好可能就係幾十年前道光帝一個錯誤的決定所致,我認為好睇的小說或歷史作者就有咁嘅功力
講開寫筆記 好想學Bill Gates 個套,但次次都懶做
同埋佢Think Week 又好正

Up個目錄大家睇

So far略睇左part 1&2

睇左part one點解拍拖要有界線、有咩好處、無set&follow界線嘅壞影響、建立界線嘅方向。

Part two 睇到一個位好深刻。講啲人鐘意個異性往往唔係最夾,反而對方有你生命中缺欠嘅特質/俾到你缺少嘅野,簡單啲就係你俾佢嘅incompleteness吸引。有時鐘意完諗番起甚至會後悔,「做乜撚野我會鐘意佢
可唔可以分享下?
我睇完有啲位係唔同意
例如否定創傷呢樣嘢
但係佢講嘅課題分離係幾好
有無讀過演化論或者物種起源嘅書友

進化論
https://lih.kg/2689554

呢個post 笑到我,原來咁多人混淆左進化論同演化論
聽你講完,睇嚟唔錯,啲chapter名都幾有趣
睇完分享下
我自己覺得OK呀
例如佢話如果你想自己飲多啲水
就放定一枝水喺當眼位置
令自己建立飲水呢個習慣
so far我用佢呢個方法都建立到幾個小小嘅習慣
師兄你下面果堆野正好反映我而家嘅歷史認知

咸豐、道光、肅順、慈禧、恭親王、戊戌政變、八國聯軍、洋務運動,全部我都聽過,但我係講唔到你寫嘅呢堆野出黎,就好似幅砌圖咁散開咗一忽忽
本身咩底?
大學讀social science
補充中學讀商科,歷史係初中level......都唔知有冇
我都係拾人牙慧啫,我對晚清史幾有興趣,雖然係一個昏亂的年代,但人才輩出,中西交融
最重要係搵到你的興趣,只能怪香港人普遍唔太鐘意睇歷史,中學教科書真係太悶,但華文世界係不缺乏寫得好睇的歷史書作者,柏楊,唐德剛等
如果你對西方史有興趣的話就更好,尤其英語世界,好睇的書真係太多,上面堆人物你都叫聽過吓,咁都還好,之前聽過報道話下一代歷史基礎不足,有啲中學生連希特拉係邊個都唔知
咁你係點建構Social Science嘅知識世界
或者可以幫你建構歷史世界,其實好多學科都係一理通,百理明。
其實邊止歷史
隔離成堆人連進化論真係講咩都唔知
所以諗住睇下英國史先,而家比較大興趣嘅一個國家
作者呢就話extrovert/introvert 係有d生理上嘅差別嘅,比如skin conductance ,即係皮膚對外在環境刺激嘅敏感度,introverts 嘅skin conductance 係會比較高d嘅。同埋講返先,introvert 嘅definition 只係對外在環境刺激嘅敏感度較高,可能少少stimulation,身體/情緒response會好大。 有個好經典嘅實驗係講滴d 檸檬汁係introvert 條脷度,introvert 分泌嘅口水會多嘅extrovert 好多

至於同邊類人相處好啲,其實冇絕對嘅,作者只係提到其中有個research,其中嘅受訪者嘅反應結果係咁姐。至於對extrovert assertive d個insight 係我自己睇嗰陣湧現的,只不過係自己有時太''隨和'',明明自己心裏唔想,但口裏說想。但一味conform 又唔見得個relationship好咗,所以呢個advice 係對我自己而言

迎合extrovert 或者fit in 就更唔係作者嘅立場啦,introverts 係一對一或者small groups 一樣可以表現得好好,但總會有mass social interactions 嘅時候嘛,所以都要cope with 嘅

不過講真的,凡事無絕對,唔好俾呢啲嘢標籤咗自己就是了
係呀,作者某程度上challenge 返extrovert 就喺好,introvert就係唔識social ,怕醜自閉嘅social norms
真,不過個作者唔係話想逼introverts 去social 嘅,反而係希望社會都知道introverts 嘅優點同特點,某程度上係''平反''嘅

你地睇中文定英文原著?
原來係咁 多謝巴打
又知多咗嘢了
就係呢本好似好出名
個書名又好似好吸引咁
先喺圖書館見到就求其想拎下佢其他書嚟睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞