[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
有無人有用kindle睇中文書

事關想間唔中揾啲英文書嚟學睇下,某啲中文書又唔想特登買實體嘥位,唔知kobo買完書轉去kindle個體驗好唔好
有呀 兩三年前買左部ppw4
好撚薄好輕好爽 你驚睇唔到某啲英文嘅 佢裡面自帶字典功能 可以發埋音
想直上oasis
幾銀?
同埋你可以等埋black friday先買
睇完susan cain 嘅quiet,主要係challenge 社會推崇'extrovert ideal' 嘅呢個槪念。

作者提到幾樣野,which 我覺得幾有insight

首先就係作者提到原來係其他人存在嘅情況下,我地對某樣野嘅perception 係會隨之fundamentally咁改變,而唔係因為我地consciously察覺到其他人嘅存在,而改變我地嘅睇法,去順應返群體嘅共識。即係conform to groups 係build in 咗係我地嘅基因入面

第二,作者提到內向嘅人通常會對一啲friendly 同gentle 嘅人產生好感,而外向嘅人反而會係一啲competitive , engaging ,confrontation同conflict 多d嘅環境下更生好感。咁俾我種啟發就係同d extroverts 相處嘅時候,自己可以assertive d,比起避免衝突、和睦相處,反而會增進彼此關係。

第三,作者提到introverts 係比較可以stretch自己,去適應場合,係malleble ,而唔係vulnerable (呢個講法我幾鍾意)。好多時introverts 係一啲比較易緊張嘅場合,往往係透過前額葉去抑壓amygdala嘅活動,去令自己適應到個場合。 咁比我嘅insight 係,所謂某啲心理治療,譬如CBT等等,係咪都係train緊我地嘅前額葉去做呢個行為? (biologically咁講)

最後就係,內向往往被視為一種弱點,甚至係缺點,但作者提醒我哋,嚮往獨處,prefer deep thinking,往往係成為artists、masters、thinkers嘅條件,而唔鍾意過份social,需要時間recharge 亦都唔需要覺得羞恥,因為我地喺一啲deep relationships 入面更加能夠投入、表現自己。

所以,各位introverts 要識得欣賞自己呀
好似2000頭
買ppw算啦 依個價唔值得
你平時搭車睇 即係光度會夠 唔洗自動調節
人體工學嗰啲睇你隻手大唔大
等埋Black Friday睇睇個價先 唔急
各位師兄
最近用readmoo買電子書電話睇
但總係覺得好多阻滯
睇兩頁又碌左去fb

想買部mooink s
係咪係部野照入番自己ac
再dl落黎睇就得?
呢部野有冇伏?
有冇鍾意睇歷史書嘅朋友,有野想請教下

我本身唔係讀歷史出身嘅人,最近有興趣想知道多d 唔同國家嘅歷史,例如英國。但本身對呢個國家嘅認識程度唔高,純粹係識得一d名人同聽過下d大事件。以前都睇過下一d歷史資料(書、片、wiki),但感覺自己冇一個框架將睇到嘅野好有系統咁整合,好快唔記得哂,剩底係腦入面嘅資料好零碎。

想請教下應該點樣睇歷史書先容易吸收內容?
有幾點好重要:1 冇永遠嘅extrovert/introvert,一個人會隨時間改變。2 唔同環境嘅extrovert/introvert 特質亦有啲唔同。3 extrovert/introvert 係流性嘅概念,冇絕對。

回應:
即係conform to groups 係build in 咗係我地嘅基因入面

係,人類係群體動物嚟。環境同人際係好重要
作者提到內向嘅人通常會對一啲friendly 同gentle 嘅人產生好感,而外向嘅人反而會係一啲competitive , engaging ,confrontation同conflict 多d嘅環境下更生好感。

呢個我對生理嘅解釋有所保留。呢個揀fd嘅規律係結果定成因?
最後我覺得作者出發點係好,但小心會blame the victim。 introvert 唔係一個問題,點解introvert 要去迎合extrovert 去fit in? 好多時候混淆咗introvert 同唔識social

利申我打呢啲唔係想搵嘢鬧純粹想反思下,我亦都未睇過本書。
我都唔係讀歷史出身,但係對歷史本身都有D興趣,同巴打分享一下我既睇法。

我自己就用幾何學既原理去學歷史既,大體就係分成"點"、"線"、"面"。

所謂"點",通常就係歷史上里程碑式既事件。例如中國歷史中東漢末年咁計,"赤壁之戰"就係其中既一個點,咁係呢個點裡面,佢必定有前因後果,首先可以好簡單咁睇一睇件事既背景、經過、結果同影響。咁係呢個位就大體上完成。

跟住到"線",線通常都係時間線,你可以由你有興趣既點開始入手,然後開始向前同向後延長條線。用返上面赤壁之戰既例子,赤壁之戰就係本身曹操想統一全國所發動既戰爭,向上推就係因為佢統一咗北方,咁就帶出咗上一個重要既點 - 官渡之戰。赤壁之戰向下推就係三國鼎立個形勢就此形成,再有比較大改變既改變就係劉備失荊州,關羽、張飛之死引發既夷陵之戰。

然後係"面",好多條線組成既就係面。咁除左中國外,同時代既世界有咩國家存在,例如羅馬帝國係差唔多時期發生咗五人同時稱帝既事。又或者唔一定要係同一個時間線上去比較,亦都可以比較差唔多類型既歷史事件,好似赤壁之戰係一場統一戰爭,咁可唔可以比較下隋滅陳既統一戰爭,或者1871年德意志帝國建立之前普魯士打既三場統一戰爭 - 普丹、普奧同普法戰爭。我呢度只係想舉個例,呢堆戰爭可能除咗都係想統一之外,其實無乜共通點,但越多呢D比較參考,你就會記得哂所有細節,個系統就會出嚟架啦。

以上都係個人不學無術之意見,啱聽啱用既話就好,唔啱聽就當我無講過啦
比較好的方法係盡量將唔同事件關聯起來,因為你逐樣野去背的話,好快就會失去興趣
例如一本歷史書關於第一次世界大戰,好多零碎的hard facts資料可以暫時省略先,例如死咗幾多人,經濟損失幾多,我認為各類事件之間發生的關聯,你明白咗後會引起更大興趣,會易啲記,一個王子被刺殺,兩個國家就宣戰,然後一個一個國家就陸續加入戰場,好多野係一環扣一環
最重要係選自己有興趣的環節,我建議拎本實體書,小說,歷史書去睇,因為wiki去搵啲hard facts係夠快,但太過平舖直敘,唔大引起興趣
可以試下focus 一個年代
角度同環境好重要
1 focus 一個年代
2 可以試從人物入手:人物背景,代表咩層級,對比其他層級, etc
3 對比其他年代
無錯個人認為如果巴打唔介意keep住比錢買書黎睇既話
部野完全無伏 只係用咗佢個書套再拎上身會比較厚身
但無咁扇手

利申: mooink 打手
純粹講下點解introvert 要去迎合extrovert 去fit in

好簡單 因為內向人係好多人面前做返自己嘅話
外向人會覺得好奇怪 然後會批評內向人

舉例
我一個人食飯 唔想social
因為咁我每轉一次工
都會俾人問一次點解要一個人食飯
點解唔同同事吹水

做appraisal
上司永遠會話
「最好都係同同事傾下計」
但我真係唔想social
「你表達能力咁差 有冇諗過學好啲中文?」
你突然間問我問題 我一下子答唔到 講到好差
但你會唔會俾時間我諗下點答?
「你諗野咁慢 點pick up d task呀?」
我都唔想架 所以我只能預早準備好啲嘢

雖然我聽得多 已經習慣左
但我識嘅內向朋友 因為好介意呢啲說話
所以咪要去迎合extrovert 去fit in
強迫自己social 但其實唔開心嘅

希望解答到你嘅問題
我自己都係一個比較內向嘅人,所以我都對呢個題目都幾有興趣。我睇呢個題目嘅出發點其實同你差唔多,但我對解決方法嘅睇法有少少唔同。我認為呢個社會觀念嘅問題應該由外向嘅人心態上改變返。當然內向人有需要睇呢方面嘅書,例如Quiet,去令自己覺得empowered。解鈴還需繫鈴人,到最後外向社會仍然用有色眼鏡嚟睇內向人嘅話,內向人點都唔會fit in 到
我本身都唔係讀歷史出身嘅人。最近幾年開始睇歷史書

想問下你係睇邊啲書?

因爲我自己嘅做法係會睇啲入門書先,有咗個粗略嘅big picture,然後再揀自己有興趣嘅topic鑽研。啲入門書通常都已經按時序社會經濟文化階級性別分章節,各方面都掂啲,所以睇完已經有個系統。

你嘅情況會唔會係因爲對某件歷史事件有興趣,就直接睇嗰方面嘅專著?
如果噉的話,確實可能會有啲支離破碎嘅

同埋就係 試下做筆記
唔單止睇嘅時候highlight 啲段落,鍾意嘅可以直頭copy落嚟翻譯一次(假如你睇英文書),會入腦好多
然後睇完成本書之後,參考返你copy落嚟嘅段落,寫下書評溫故知新之餘,方便你日後pick up返本書

所以點解咁鼓勵各位寫書評放上嚟就係噉解
學中學歷史阿Sir話齋,讀歷史你當佢係故仔書睇。
原來可以咁樣,有個框架去理解歷史真係有系統d,多謝巴打
其實係講解樣可以另到你儲到個習慣出黎,而唔係叫你死死咁套用佢套方法
我之前睇咗Boris Johnson 本the Churchill factor,入面都提到好多邱吉爾生平嘅事件,聽都未聽過,可能因為我本身對英國歷史冇乜認識,要係咁google咩黎,但可能因為同人物有關,印象就深刻d,但就真係純粹係透過呢個人去理解件事,但對果件事發生嘅歷史背景就要再額外去睇資料 e.g wiki,一上wiki見到一大抽野就暈
最近睇果本係the Churchill factor,因為對呢個人物有興趣就搵咁黎睇

試過上wiki睇真係覺得好悶,由入門書開始睇似乎真係實際d

講開做筆記,睇歷史書我又真係好少做呢個動作,最多都係抄底一d陌生嘅事件/人物再做research,筆記都真係係睇d self help book先做

書評打手,黎緊睇完新書就寫上黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞