[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
LM
終於睇完樓主嘅書評亦都寫得好好
下本開始睇Glimpses of World History
來自新世界 真係好正
嗰種詭祕氛圍 真係好吸引
而且個世界觀真係建構得好詳細
話說各位我終於得閒更新書蟲索引啦

有乜感想
寫多篇書評啦
聽人推介過,sounds good
有d freud , jung 嘅feel
但係個結局最尾都係要維持現狀用殘酷手段
辛苦哂
睇完本書之後上youtube搵左新世界交響樂首“念故鄉”聽, 聽落發現好熟, 諗左陣先知道係以前放學校鐘聲

以前我唔明點解放學鐘要用呢段音樂
呢本書解開左我多年前嘅疑惑
冇錯就係呢首
第二章由9:16開始 應該冇乜人未聽過

https://youtu.be/O_tPb4JFgmw
巴打 啲 念動力 練習成點
Berserk as a Nietzschean Tragedy — Art, Morality, Affirmation
https://www.youtube.com/watch?v=zxTwYdYzw8c
細個見過幾次不淨貓
學都冇返就走甩左
記得問瞬 拎返個 頸箍 保命
我本身都想睇呢本 但就係留意到佢好似冇提到近年既事 因為16年同依家係對民主制度好大既反擊 所以未有提及好似爭啲
大武山下
所以我響書入面寫左好多附註,呢本書另外提及一堆名詞人物,雖然有注釋,但有啲未夠深入,需要自行探討

好似佢講斯密特主義、社會契約論,分左幾個章節講,我直接用筆記連埋一齊,而民意調查嗰度我都加左Brexit, 16年美國大選

而家睇完民主在德國嗰部分,我嫌有啲費神,可能要再睇過,本身呢本書就係為左留畀個仔睇,所以寫好多野,繼冷戰史後最多筆記
咁我都寫少少個人感想

除咗巴打所寫嘅 反思緊 農耕國家文明論 之外
我對於農耕/農莊/農田有咗另一個角度

作者提到農莊作為多物種聚居點(包括:人類、各種家禽、家畜等)一邊馴化緊穀物、家畜,一邊馴化緊人類本身,例如:唔再需要因遷徙而控制生育率,身體比以往更加早熟等等。

「馴化」本身有少許「控制」嘅意味喺入面,即農夫可以控制穀物嘅品種、控制家畜嘅生長速度、留低母豬嚟淨係生育 公豬就直接宰殺,用「馴化」嘅角度嚟睇一個國家就會變咗國家利用農田嚟「馴化」子民。

通過農田,國家可以了解甚至控制一個地方嘅人口。基於稅收關係,一個國家喺調查緊可以收幾多穀物作為稅項嘅同時,其實都喺度做緊人口普查。人力資源對於古代國家嘅重要性,我諗唔需要多講。無論係生產/經濟方面、戰爭方面,國家都需要大量嘅人力資源,所以點樣吸納「野蠻人」同留住自己國家嘅子民係重中之重。

作者亦提過吸納「野蠻人」嘅其中一個方法係捉完「野蠻人」當係奴隸之後,跟住容許佢哋嘅後代同自己嘅子民一齊生活,用文化、語言去「馴化」呢班「野蠻人」嘅後代。由於呢班後代無其自身嘅文化語言,就好容易會跟咗新環境之下跟隨其他人嘅文化,被敵人「馴化」。

要唔比敵人「馴化」,最重要係點樣建立屬於自己嘅文化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞