[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
睇緊the origins of totalitarianism
之前睇過the human conditions
覺得TOoT簡單啲 但都要花時間睇
要一路睇一路諗
而且要求讀者對19世紀末至二戰歐洲歷史有基本認識
唔適合作為閒書睇

相反short introduction系列就好適合作為閒書睇 簡單易明 依家睇緊anthropocene 之前睇過globalisation, nationalism, identity都唔錯

利申 做學術的
依排睇緊《人造衛星情人》同《尋死之前,我想聽見貓的叫聲》

最近想睇小說多啲 之後先睇返其他類型

初學者直接睇原典嘅問題 係 往往唔知作品嘅脈絡,容易誤讀
更加唔好講好似海德格嗰啲又鍾意自鑄新詞,睇都睇唔明
留名 A Nietzsche Reader
留名《人造衛星情人》書評
之前讀過下the human condition 同between past and future. 嚟緊都想睇多次,不過要補補希臘哲學底先。Ching 做research?
Nietzsche 都幾難明下
一定要開住Stanford 個網嚟睇
睇吓先
Virginia Woolf 真係好正
Btw 有冇goodreads group?
張婉雯 《微塵記》
係啦 但我唔係哲學嗰邊
Arendt其實係用希臘哲學做起點講自己一套theory 我反而覺得唔熟希臘哲學都冇乜所謂 佢算係解釋得清楚
你直接睇定點
有冇睇下尼采啲introduction先
話說由而家到9月30號之前
喺Youtube可以免費睇Netflix紀錄片《Social Dilemma》
講監控資本主義嘅

https://www.youtube.com/watch?v=7mqR_e2seeM

咩係監控資本主義
https://www.youtube.com/watch?v=MLeZpzxcNO0
https://www.youtube.com/watch?v=oABkRYHnjTY
之前好似聽過巴打(定喺另一位)講有個香港人嘅goodread group?

#60 好似有絲打想入谷
紅巴
之前冇睇過Nietzsche intro,不過我soc 底,有接觸過phil,不過遲吓補少少Kant 再睇過Nietzsche 會好啲
呢套好睇
PoliSci?
[member]The Lean Start Up
Good Economics For Hard Time
Circe(Greek mythology)[member]
試吓從鍾意+簡單嘅書睇起,例如鍾意故事類就睇下自己鍾意嘅類型流行小說先,唔好一開始就睇classics
當然最好有少少信心就接觸下classics
分開一part 一part咁睇,我建議每日十頁(或者一個chapter),之後可加可唔加
sor巴打
好睇既就唔會計住讀左幾多頁
大大與小妺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞