[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
一樣情況
賢學思政
佢地開咗間嘢叫「不二」loco_inseparable
會收吓二手書

燕子生命
都會定期幫手足收書
我睇左好多歷史書,基本上係將各個零碎國家歷史一塊塊好似拼圖咁,砌成一張圖畫,例如我最初睇日本史及歐陸史,前者睇完戰國、安土桃山,再睇江戶及幕末,以及回歸室町幕府,之後就拓展世界觀至東亞海洋史、東印度公司、明朝沿海,然後再推到西班牙帝國、荷蘭獨立戰爭、英格蘭史(都鐸、斯圖加特、光榮革命)

再慢慢睇埋路易十四、北美開發再到普魯士崛起、七年戰爭、美國獨立戰爭、法國大革命等等,睇歐陸帝國史就以拿破崙為一個結束
(神聖同盟要拉埋自由主義、1848革命、資產階級崛起一齊睇,已經係近現代範疇)

可能有人覺得好多、好亂,但我呢種讀法係涵蓋日本、歐陸史既大事件,中間細節及人物有興趣自己記低,再發掘(你唔會睇睇下通史,走去睇孔代親王、蒂雷納、歐根親王掛?)

先知大概,再睇細節,有興趣睇埋文化、風土,加啲文學了解,成個畫面就清晰曬。

而家睇冷戰史都係咁練返黎,暫時睇到60年代美國民權運動、越戰、六日戰爭。
戰爭中沒有女人的臉

好鍾意睇呢類大件事小人物嘅紀錄
淨係睇過漫畫版,唔知同原著有冇出入?
有邊段歷史你特別有興趣?
嗰段歷史你有冇邊本書覺得好睇,可以推介吓?
莊子啱你
開咗《想像的共同體》

呢本書喺香港民族論出版嗰陣已經聽過
但係而家先的起心肝睇
有冇巴絲睇過roland barthes啲書? 有冇導讀推薦?
直接睇原文消化不良
以前鍾意睇中世史,好似日本戰國、十字軍時代,但睇多左社科類書籍,會想去認識思想脈絡及背後歷史,所以而家主力睇18-20世紀,特別係近代史、冷戰史,另外為左認識今日經濟脈絡,就睇埋初階經濟史。

手上尚有既書籍唔多,大多係細個睇完有印象,出黎做野先攞返黎睇,吸收力差左、易分心,睇書過程盡量唔睇維基,事後先附註

推介書籍,我只係憑經驗,畀你睇下我整理既同時期書籍

以前有本大英帝國,我幾鍾意,推介下

可惜中文絕版左,而家想搵返都難
我都係 notion仲可以整得好靚
直接響書上用鉛筆寫,同其他書有關聯就附註,要寫評價時翻閱返就得
睇過東印度公司及亞洲海洋,我幾鐘意個寫作風格,書店見過呢個系列有好多本,都想睇埋其他作品
最低層個兩本英文版劍橋出版社歷史書你係睇完?
想問佢寫得悶唔悶?因為我知佢有近代中國史,想了解吓
Niall Ferguson 的作品真係必讀,佢寫歷史的方式好引人入勝,佢最新出咗本叫Doom,講人類面對疫症的歷史
睇過東印度公司及亞洲海洋,我幾鐘意個寫作風格,書店見過呢個系列有好多本,都想睇埋其他作品
最低層個兩本英文版劍橋出版社歷史書你係睇完?
想問佢寫得悶唔悶?因為我知佢有近代中國史,想了解吓
Niall Ferguson 的作品真係必讀,佢寫歷史的方式好引人入勝,佢最新出咗本叫Doom,講人類面對疫症的歷史
劍橋史系列比較似一班教授既論文合集,引用大量數據資料寫一部「通史」,內容難度較高,唔容易入口,我本殘體版劍橋世界近代史就係例子,資訊廣泛、涉及議題多元,但要用好多心機將資料整合

科學、生活、文學、哲學、非洲殖民地爭奪、英屬印度、中東及阿富汗、東南亞殖民地、清末、明治維新、美國南北戰爭後既發展史、各國時況、外交及軍事全部囊括,每個議題雖然二十幾版,但內容極充實

然而,如果唔用心附註或對當時歷史既大概毫不了解,啲人名及事件你連記都記唔到,甚至年份都忘記埋

唔知做乜出中英對照版
想學英文巴打可留意NYT

[學英文]NYT: 微博大批禁言K-pop明星粉絲團帳號
https://lih.kg/2692290
王証恒《南歸貨車》
唔錯嘅年輕小說作家,寫基層人物幾貼地,難得嘅係佢用寫實方式但語言運用得近乎有詩意。
對於Prince Andrey 好有感觸🥲
War & peace?
Da~
最近岩岩睇完快思慢想
睇緊原子習慣同百年孤寂

發覺原子習慣有d叫你做嘅野同最近行為心理學有關 當側面睇行為心理學都係睇呢本書嘅樂趣。
百年孤寂好睇
某程度黎講 原子習慣 係令你進入系統一 變左auto pilot 去做
師兄有無睇過胡賽尼個幾本小說
阿富汗變天,諗住睇完百年孤寂再睇返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞