[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
雜訊:人類判斷的缺陷

人類判斷差於機械判斷既原因在於
人類判斷有太多不自知既判準同偏見
並且 人類進行判斷時 完成判斷本身 就算判斷未造成好結果 人類都會因完成判斷本身就有快感
人類中判斷做得比較好既 係思想開放 判斷會隨新得資訊而修正既人

分析而非概觀
外在客觀視點而非主觀視點
相對排序而非絕對評價
有助增進判斷既reliability

書中引用Superforecasting: The Art and Science of Prediction

lm
超級預測:洞悉思考的藝術與科學,在不確定的世界預見未來優勢

政治專家預測能力有限 唔代表人類預測能力有限
政治專家預測能力有限 主因係思考風格 先有固守既大理念 不願除新資訊修正自己概念
過份自信

對自己概念既修正 可以過度遲鈍 譬如專家既過度自信
可以過度敏感 對唔重要既資訊過度反應
頻密而幅度少既修正係較好既特質

從外部 即事件既客觀特徵入手 譬如base rate 係好開始
Anchor於合理起始點
然後根據事件既個別特徵修正base rate

有d事無可能預測 譬如20年後既特首係邊個 或者油價
有d事就有可能預測

將預測問題分解成較細而較可解決既問題

對預測修正 重要既係修正概念 即對事件因果既理解
盲目既修正 如果消除左舊有資訊帶嚟既預測力 而唔係疊加
就係唔能夠善用整體資訊

留名
幸福:牛津通識讀本

幸福有三點 依重要性:
a 精神與世界協調 精神寧靜平和 體現於佛 道 斯多葛式精神
b 行動而投入 體現於心流
c 情感上既喜悅 興奮

感覺本身 即c本身 易逝
常人將c視為快樂或幸福最重要既因素 但其實c既價值 要建基於a
不過有a無c都唔算幸福快樂
a係充份但非必要條件

壓力既來源 可以rephrase成 時間上既安全感

欣賞世界事物既能力
唔只係欲望同想擁有
可能係接近美學上既欣賞?

4 總結
ai 精神靈靜
aii 低壓
b 心流
c 審美快感

因為我地上帝視角去睇

最癲的係,呢d社會結構可能真係未必有反抗。最後一路傳落去
想問下你地聽書既話會唔會買埋文字版?

諗過買audio book 但怕分一分神就聽唔到
又怕聽唔明有d字
金字塔原理 : 思考、表達和解決問題的邏輯

一概念作為一單元
不同單元間有邏輯順序
順序可以係 時間 空間 強弱

有溝通或資訊意義既總結 係思想既產物

思想過程 不同於表達過程
喺表達中 而歸納形式去表達 通常比演繹形式 清晰

好既組織結構 有助檢查概念有否遺漏 或 邏輯有否唔完整

Magic number 7 或更低既5 作為cutoff
更多既概念作為一邏輯單元 就表示分類不夠仔細

同一邏輯結構 可以由問題 轉化為思考解決之道既工具

思考既功能在於組織已知
發現問題既邏輯結構
從邏輯結構加上其他資訊 推論出 由現狀到達目標狀態既建議行動步驟

緊排想抖下唔睇學術書
睇緊Klara and The Sun
我係喺Amazon買,然後用Audible手機app聽
唔會
建議聽小說類嘅書,因為歷史類同資訊類嘅書好難用聽嘅嚟入腦
躺平主義既其中一位代表~莊子講過:用有限的人生追求無限的知識,是必然失敗的。表明做什麼事都不要 絕對化,要適可而止。永遠有你達不到的東西,又何必苛求。

個人睇法:你未接觸過某一個範疇既知識,你又點知你無興趣呢?相對,你有興趣,自然會跟住去。何必係繼續探究與否,知識有無意義呢d面向再出思考?每一日見每一件事都可以有無限新奇八怪既意念產生,呢個念頭可能就係推動我去睇書,或尋找答案既意義🙏

而意義係人強加落去(有本書講過,唔記得咩名)。對我黎講,歷史非常有意義、亦好有趣,因為你見到人類係重覆一次又一次甘仆街落去。但對於海量歷史,我亦都無法應付。唯有需要時再搵資料,再搵其他讀書人既大綱總結去運用。
想知大家平時點做筆記?
人愈大記憶力愈差,無得好似細個咁睇完一次就入哂腦
成日睇完後面就唔記得咗前面講咩
掌控習慣

只透過行為建立習慣 不夠強固
由身份出發 會比只由行為出發 其習慣更穩固

更明顯提示 更想得到既改變 更容易去做既目標行為 後果本身有快感
四者有助習慣建立

好壞習慣都係複利
再微既改變 累積後都可觀

建立體系比死盯目標 更有效產生實際改變

人類欲望依然原始
只係滿足既手段變新

像高手一樣行動

1 重視練習過程而非結果
2 留於輕微痛苦區
3 重覆 有目的 專注 快速回饋
4 盡量慢
5 盡量細範圍 重視細節 每次短時間而頻率高
6 設計自己的練習評分表

睇完一part 後寫低自己有咩睇法/感受,或者連繫到自己嘅地方
開個google doc
將你覺得有意思嘅段落copy 落去
順手寫埋感想
當自己係張無忌
幕末:日本近代化的黎明前
藝術精神

人對外在世界有感受
感受係唯一重要 係世上一切意義或價值既源頭
生活 核心係對事物形成自己既感受同理解
藝術 只係從屬於生活 係一種活動 去表現生活中既感受同理解
如果藝術只得技藝 而無自己既感受同理解
藝術就錯失藝術自己最重要既野

藝術家 最重要唔係從外在去得到或學得d咩
而係善用已有 善用內在 善用內在已有
唯有內在 先係獨一而真誠 先有真正感染力

藝術只係次要工具
藝術只係助人類更好地享受存在或生活本身既一種工具

透過藝術人類先有真正快樂

真正既藝術就係發明

學習原則 其實只係理解該原則既創作者既靈魂
只係一種對世界中某個存在者既靈魂 進行屬於自己對佢既理解
最後都只係一種對素材既吸收

精神首要
目的 意念 感受 為精神既成份
筆觸 工具 技法 作品本身 臣服於精神

呢部好唔好睇
睇過作者另外幾本
六祖壇經解讀

定慧不二
念念不愚
本性空

無相 無住 無念
表象非真
無前念 無後念 無當下的念 無執於念或我念
念清而無味

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞