[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
科幻小說嚟嘅
講男主角43歲嗰陣突然心臟病發死咗
但係醒返嘅時候唔係喺天堂 而係返咗去18歲
然後喺佢慢慢又老去 就快到43歲嘅途中又有好多波折令佢經歷咗好多次時空穿梭

最後本書帶出嚟嘅信息其實好老土
不過佢個過程好正 所以個信息係強而有力
呢本我以前都好鍾意睇
雖然只係打書釘

英文版有source,你要唔要
icic
睇唔明
你地講到我想棄書
講真我求其去圖書館拎本星洲史睇都快過睇1984
但話曬反烏托邦三大名著
我覺得ok嘅
又未至於咁差(又或者好耐之前睇 唔記得睇得有幾辛苦啩

雖然 中間段愛情線 基本上就係 「中年男底層公務員 愛上 飯圈粉紅女孩」
極權統治下 通常扑嘢都會遇上土地問題
1984 其實最正係描寫個個世界
劇情其實普通

同期睇埋安妮日記會好啲
我都有睇過覺得好老土
劇情同msg都老土
咁我睇嗰時仲後生可能宜家老左睇會覺得老土
我睇個陣廿歲左右純粹覺得回到過去 又唔及butterfly effect
兩個我都鍾意
Replay勝在有少少佛家意境
男主角有時會花十幾二十年時間去經營一生
但係一秒間就可以灰飛煙滅
感覺上有啲似西藏嗰啲壇城砂畫
喇嘛會用好多時間去創作一幅畫 但係佢地一畫好就會即刻掃走哂啲沙
佢本身就寫英文 咩英譯
寫稿係英文啫 小說都係日文喎唔係咩
你地講d書低質到我唔想分享
sor其實唔係好知 都係聽人講
btw新入黎 剛剛睇完《如果在冬夜 一個旅人》 正到不得了
但呢到好似non fiction多?
英譯,英文版有translator名
好似係最初寫 聽風的歌嗰陣係
後期係點就唔知了
反而想了解下大家覺得1984定美麗新世界悶啲?
前者,後者個莎士比亞仔仔既劇情算好
荒誕的幽靈 : 現代虛無主義的根源與批判

咩係虛無主義?
可從道德上 政治上 知識論上 宇宙論上 生存論上講
可以點去克服?

承認道德同政治上既相對主義無可避免
但承認相對後 唔係要滿足於無唯一答案
而係要更細膩地 理解立場不同者
喺咁情況下 道德同政治上 因為相對主義而有既虛無 就能夠被治

知識論上 世界正因人類既無知而有趣
而人類既非全知 雖然好可能無解
但人類仍有 接近有知既能力 即使唔完美

生存論上 人類係有無可避免既痛苦
但痛苦唔係單純地荒謬
只有將痛苦 錯誤地視為 痛苦只係獨立地作為痛苦
痛苦先係荒謬
就正如 將人類個體只視為人類個體 咁既人類個體係會荒謬

但如果能夠更從關係既角度 較寬視野地睇:

痛苦係生活眾多經驗中既一部分
有其負面 都有其積極意義

個體 就係人類 社會關係網中 歷史文化網中既一員
雖然無能擺脫外在世界就自立意義
但總能夠 喺網中建立某種自創既意義 反抗虛無

六四詩選

好好睇係圖書館借 本身想買本比自己收藏 但發現出面好似無賣了 唉
溝通的藝術

溝通唔係漫無目的既閒聊
係有目的
目的唔係單純利己 而係實現某種 令溝通雙方共贏既未來狀態

就算連閒聊 都係有目的:
有目的地 建立雙方感情

溝通既主要作用 係令雙方所知既資訊同步
資訊同步後 就可以合作 計劃更大既共同計劃
將精神既想法 透過溝通後既行動 造就更美好既未來現實

一切溝通既指導原則 都係基於上述目的

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞