[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
VOC - 應該好睇
之前睇講關於 psychedelics嘅資料 就係講某啲藥物點樣令人產生「無我」(ego dissolution)嘅感覺

個講法係「自我」意識 同 一個叫「預設模式網絡」(default mode network)嘅神經網絡相關
而啲藥物就係可以阻隔到呢個網絡上面嘅血清素受體嘅運作,嚟達到「無我」嘅效果

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00172/full
係,唔止psychedelics 做到,有研究話做meditations 都可以抑制住DMN
有機會可以略讀

篇文有講到psychedelic個效果更加穩定

之前有個研究好似係畀啲做開宗教冥想嘅人食 psychedelics
對普魯士有興趣嘅話可以睇埋Iron Kingdom: the Rise and Downfall of Prussia 1600 - 1947
細佬呢排睇緊 紅樓夢 法國自己中文好差
斯基泰、唐朝嗰兩本會難啲,呢本通俗同提供基礎數據,時間線自己標注就冇問題
正想講
冇睇過但見過好多人推薦
push
The Book You Wish Your Parents Had Read

讀胡適 - 董橋

作者看胡適一生應對執政黨的策略,有點怯懦,有點鄉愿;有點狡黠,有點心術。胡先生天生個性裏有甩不掉的矛盾和吞得下的妥協,這也許是他留得住風骨的法門。

胡適當然係絕頂聰明,博學多才,但他在政治方面的作為,是否太過懦弱欠缺風骨呢?可以話佢懂得明哲保身、有所為有所不為。

非常值得閱讀的一本書。
宮部美幸 無止境的殺人
唔好睇,唔推薦
都可以講下點解唔推薦畀其他書友參考下
有d興趣
但唔係好搵到呢幾本既e book
嘩 睇得咁快既
推理小說嚟講 讀者觀點成件事太明朗
無乜嘢好諗同好估 睇落去就唔太懸疑 會悶
要去到好後先得半條明確嘅謎題要解 然後好快就開咗估
寫作手法係獨特嘅 但如果係譯本嘅話我唔肯定能唔能夠好好咁表達到出嚟
宮部美幸啲推埋小說好多唔係估兇手 更多係刻畫人性同社會
利申睇過無止境的殺人
岩岩睇完Tolstoy 本Anna Karenina, 嘗試不劇透分享一下
在這本Anna Karenina 可以看到Tolstoy 對人性心理描寫的境界,
當中小說其個人物的心理描寫, 其中幾段我想分享一下, Kitty 係療養院個段描寫
Anna 同Karenin 攤牌之後, Karenin 個段心理描寫, Anna 最後個段描寫

另外一點欣賞這本書對其中2件事件既描述, 一件係賽馬, 一件係投票
描寫賽馬中刺激感, 描寫投票中的爾虞我詐, 都係細得細味的情節

這本書主要集中描寫Anna 同Levin, Anna 對愛情的探討, 她的不幸, Levin 對愛情生死, 人生意義上的探討, 也是值得細味的一點

除此之外, 非常欣賞這本書在側面描寫俄羅斯貴族沒落, 由農奴制變佣農之下環境變化, 也嘗試探討一些
資本主義與共產主義之間的衝突
我睇緊war and peace Tolstoy 描寫人物性格係有一手
Anna Karenina 淨係睇過戲,遲啲都會睇書
大家點睇《被討厭的勇氣》?
我見誠品成日都係佢頭幾
啱啱睇完what I wished I knew when I was 20,主要係講啲成功學同創業mindset野,雖然好多都阿媽係女人,都有takeaways 嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞