[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
高質,Lm
搵日睇睇先
米蘭昆德拉-生命中不能承受之輕
實體:博客來
電子:Amazon

有部kindle ppw

香港買書好貴
Amazon 真係好齊,繁體書開始越整越好
又能夠解決香港土地危機問題
不過呢本係喺哲學層面 講 無神論 VS 有神論 (主要係亞伯拉罕一神教)
如果 係講點解人會有信仰的話,唔知係咪人類學嗰邊啲書
The elementary forms of religious life - Emile Durkheim

Sociology

有啲有趣觀點例如圖騰同宗教,但係放於現代有某啲idea 幾outdate。最重要係本書好悶

另外Nietzsche, Marx, Weber 佢哋都覆蓋好多宗教嘅哲學,唔怕深可以參詳
可以講多d嘛
我都有用readmoo早排發現google play book d書幾平
細個入日本推理小說坑係睇赤川次郎先, 又係多產作家
一開始還好, 後嚟真係愈睇愈悶

後嚟就睇島田莊司&綾辻行人, 覺得多產得嚟質素都OK
出到嚟做嘢先開始睇貴志祐介、中山七里、東野圭吾,
同意東野質素唔太穩, 迴廊亭殺人事件 睇到最後成個感覺好唔知點
但同赤川比, 點都好過赤川

btw, 香港推理小說嘅話, 陳浩基世一
千祈唔好買hardback
幾年前北角森記老闆娘阻止咗我買, 話譯得唔好
後嚟去圖書館揭咗兩頁, 真係譯到1999
https://www.books.com.tw/products/0010653530
博客來都有讀者留言話譯得好差

我自己就睇2007年桂冠出版嘅
書中受精卵製造工廠,嬰兒時就24小時口號洗腦,有階級之別。低階層的人做苦工,是群被制約的多胞胎。管理階層偶與情緒糾纏,但只需服用索麻便能忘懷得失。新世界沒有憂愁,於是何需文學宗教?生老病死由科技掌控,人人可保持年輕人的體貌活到60歲。雜交,無家庭牽絆,這就是理想世界,穩定有秩序,揮別戰亂的可能。野人一個誤闖者,大聲疾呼自由,ㄧ個人活著,要有情感勾連、珍視情感起伏,才能名之為完整的人。這烏托邦令人害怕。

呢段係佢譯㗎? google translate 咁款 好驚喎
要講起都有啲難度
講少少Durkheim 嘅介紹,呢條友喺十九世紀執Auguste Comte 嘅口水尾提出用Positivism 去研究社會(即係要經觀察或者經歷)後尾佢就用呢套嘅哲學思想去實踐自己對學術嘅追求
Suicide 呢本書就用當年歐洲各地嘅自殺數字去分辨唔同種類嘅自殺再從而去論證自己對社會嘅睇法。然後又引申到佢嘅Solidarity 呀嗰啲functionalist 嘢,意思就係指社會好似個身體咁唔同器官發揮唔同作用先會work(呢個先係主菜),當然呢個講法有啲outdate

咁關宗教咩事呢?事關佢主張用呢套方法去研究所謂嘅social facts (類似一啲客觀、無形嘅嘢操控我哋生活)https://www.thoughtco.com/social-fact-3026590
當然宗教自然就係其中一樣social fact

跟著到寫elementary 呢本書嘅時候佢就話全部宗教(其實係指西洋宗教)可以追溯到圖騰崇拜。當中重要嘅思想有sacred vs profane 呢個對立。Sacred 係一啲有共同意義嘅嘢而profane 係平常嘅嘢。Durkheim 用宗教去證明社會係需要佢嘅mechanic solidarity。不過呢本某程度上推翻佢之前提出現代社會只需要organic solidarity 呢個論點。不過whatever 啦,讀Durkheim 係讀佢嘅思維模式。的確,呢本書對現世理解宗教嘅存在有好大嘅貢獻

希望有其他social science/philosophy 嘅書友補充
想睇咩年代?
呢本真心係好shit
我都有睇過試讀 睇咗兩頁就收咗皮
幫Happy Kongner推廣下佢地條新片

《肥嘟嘟藝術大師:博特羅》BOTERO—入場前要知道的五件事【THE KONGNER ✕ MOViE MOViE: Life is Art 2021】
https://www.youtube.com/watch?v=QxWLvmZv2S0
有無巴打可以介紹一下講充滿悲劇感國家的歷史, 文化, 小說等等, 例如: 以前赤柬, 現今的緬甸, 阿富汗的書

利申: 已經Plan 左睇The Kite Runner 同A Thousand Splendid Suns
Covid 19 前仲去過金邊睇萬人塚同S-21
《緬甸的戰火為何停不下來?五本書告訴你獨一無二的「緬甸模式」》
https://theinitium.com/article/20210418-culture-myanmar-books-and-the-nation/

- Sunil Amrith - Crossing the Bay of Bengal: The Furies of Nature and the Fortunes of Migrants

《橫渡孟加拉灣》的主角是印度移民。19世紀,泰米爾和孟加拉勞工從海路進入緬甸、錫蘭和馬來亞。勞工中介把這些「賣豬仔」的印度人送去種植園、商鋪、工廠。高種姓的印度商人則經營起從馬來亞到印度,到中國雲南和暹羅的貿易網絡。

在現代緬甸獨立的時刻,英國人從容撤走,而印度人成為了緬甸民族主義抓到的最大替罪羊。緬甸人對殖民的痛感,既包括了興盛一時的貢榜王朝被英印帝國毀滅,包括了英帝國對勞動力和自然資源的攫取,也包括了印度人對商業的壟斷,更包括了印度勞工「搶走」了緬甸底層人的生計。

- 艾蕪:《南行記》

// 1927年,四川籍文學青年艾蕪從雲南入緬,沿着伊洛瓦底江南下曼德勒,最終到達仰光。在這一路火車上,艾蕪望向緬甸鄉野的稻田、椰樹、農人,感慨此間興旺遠勝自己故鄉。艾蕪原名湯道耕,是受《新青年》影響的一代中國知識分子中的一員。1920年代社會紛亂。這背景下,他自我放逐,從雲南南下緬甸——身無分文,流浪為生,沿途打零工、做勞力、做教書先生,學緬語,結識三教九流,那時候沒有「嬉皮士」,而是叫做流浪漢,他的文學也就被稱為是中國現代少見的流浪漢文學。1930年,他因參與布爾什維克宣傳,被英印遣送回中國。回到上海後,他參與左翼文學運動,將在緬甸的經歷結成短篇小說集《南行記》與散文集《漂泊雜記》。//

- Monique Skidmore - Karaoke Fascism: Burma and the Politics of Fear

關於緬甸漫長的軍政府時期,與身在其中的緬甸人心性,澳大利亞人類學家Monique Skidmore的一本書值得一讀。這本書叫做《緬甸與恐懼政治》(Burma and the Politics of Fear),是一本人類學民族誌。它的大標題其實叫「卡拉OK法西斯主義」。這個概念創造在學術理論上乏善可陳並充滿了過度演繹。但瑕不掩瑜,作者在軍政府統治最暴力,也是最多變化的1990年代,完成了長時間的緬甸實地田野調研,記錄了普通人的日常生活和心理歷程。

- Thant Myint-U - The Hidden History of Burma: Race, Capitalism, and Democracy in the 21st Century

緬甸軍政府常年保持神秘封閉,讓人難以理解其行事邏輯。2021年政變也是如此,出人意料,且至今表態不多。要理解1990年之後至今的緬甸政治,歷史學家丹敏烏(Thant Myint-U)的著作《緬甸的未竟之路》異常精彩,提供了少有的「高層」視角。

丹敏烏對西方過於關注民主和昂山素季的地位表達了不滿,他認為緬甸的許多問題比單純的民主議題更重要——比如族群衝突,經濟蕭條,底層困苦。也許是1990年代歐洲殘酷的波斯尼亞戰爭讓他這個「世界人」受到了嚴重刺激:「緬甸所需要的,不是簡單的政權更替,而是更徹底的轉變」,他寫道,「除非外來干預是已獲各方同意的和平協定之一,否則任何外來干預,不管在何處,恐怕都不管用。」他很讚揚開啟改革的軍人總統登盛,將他描述為一個會體諒民間疾苦,做事有章法的温和保守政治家。

- John Holt - Myanmar’s Buddhist-Muslim Crisis: Rohingya, Arakanese, and Burmese Narratives of Siege and Fear

羅興亞人問題不是兩群人的問題,是三群人——緬人、羅興亞人,還有若開邦地區的阿拉幹人。若開曾經是輝煌一時的獨立王國,阿拉幹人的民族主義情感也旺盛。與此同時,百年來在孟加拉灣南北,佛教僧侶的遊走、串聯,讓激進化的佛教民族主義在緬甸、錫蘭和泰國之間衝撞、傳播。更耐人尋味的是,在軍政府最殘酷的時代裏,佛教寺院是許多緬甸人在高壓下的心靈寄託,寺廟庇護抗議人士,僧侶幫助學生,佛教經典和冥想修行則安撫心靈。宗教、民主、主權、傳統、外敵,恐懼,團結與熱愛,這一切都被歷史時空濃縮,摺疊,前後連接。
研究佛教民族主義的學者John Holt的《緬甸的佛-穆衝突》因此值得一讀。他採訪了衝突中重要的緬民族主義者、阿拉幹民族主義者和羅興亞人。呈現出羅興亞危機複雜而難解的種種層次。
我都有依個譯本
近排買埋CUP 出個本
封面好靚
洗澡
記憶像鐵軌一樣長 (不過散文嚟)
通常網上買
omgbookshop
Headhole
hkbookera
Bigdealculture
Fabuloft
博勢力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞