[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
前兩本或者可以試下香港出版社新出嘅譯文

利申:未睇過只不過覺得香港譯者會用返相應語感去譯

呢本係幾有趣嘅書。金庸其實喺文史哲同風俗涉獵好深先寫得出咁多武俠小說,而呢本書就認真咁考究返小說入面啲setting,例如郭靖請黃蓉食飯用咗幾多錢,蕭峰個紋身算唔算常見等等。

睇完第一個感覺係宋代好似係最好嘅朝代,社會比較自由開放,可以自由結社,人口流動冇限制,奴僕都由僱主私有變成合約制,作者甚至話係最接近現代文明嘅朝代。同埋當時啲女出街淨係著肚兜加件褸仲要唔扣鈕如唔係蒙古族入侵同明代對社會嘅高壓控制,搞到要行返轉頭,今日嘅中國可能好唔同。

同埋宋代好多風俗都俾日本繼承咗,宋人沖茶同日本茶道差唔多,以前好興嘅相撲而家變成日本國技,食魚生嘅習慣都過咗去日本。

不過作者主力研究宋史,關於宋代嘅考究做得足啲,至於關於倚天同鹿鼎記呢啲明清背景嘅部份,錯漏可能會多少少都唔出奇
呢啲最好係上網試讀或者去實體店,將本英文版同幾本不同譯本對照相同的三幾段,自己感受那本釋本較好。

我覺得以下譯本較好。

1984 - 遠流,徐立姸

Animal Farm - 麥田, 陳枻樵

Brave New World - 漫遊者,吳碩禹
想睇有關古希臘羅馬歷史既英文書
有冇咩推介?
古羅馬的話
之前有巴打推薦 Mary Beard嘅 SPQR: A History of Ancient Rome

另外可以參考書單
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/books/europe#wiki_ancient_greece
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/books/europe#wiki_ancient_rome
呢本感覺一般
蜻蜓點水咁
巴打已經睇過?

booklist都有其他推薦
我比較少掂呢範,所以無乜個人心水

想睇稍為深入小小既入門書
書單入面都有啲係比較深入啲嘅
有冇話想睇邊方面(政治、宗教、文化?
睇過佢喺馴羊記寫嘅後記,有咩介紹
游靜 《史前紀》
Laszlo 《撒旦的探戈》
早前看咗春上嘅《第一人稱》,雖然我本身唔算鐘意佢,不過呢本有少少驚喜,英文版似乎舒服過中文版
有冇巴絲可以介紹下人生意義嘅書
日子過得重重覆覆 搵唔到意義
IKIGAI
人生之體驗 - 唐君毅(睇緊)
人生的意義 - Terry Eagleton, 虛詞無形有片睇
Thank you 巴打
Thxx
淨係睇過佢一本講攝影史同佢自身經歷既non fiction(”浮光”),強烈推介比所有對攝影有興趣既朋友
其實我覺得 人生之體驗 續篇 會好睇啲
續篇裏面有個chapter講死亡,而家睇返係好感觸
無睇開村上
我都覺得新書ok
但班fans 好似唔多鐘意
其實我覺得要搵人生意義應該要睇Fiction
推薦,老人與海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞