[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
鬼佬版心靈雞湯
push
對我嚟講心靈雞湯係負面詞嚟
對self help 呢類書感到厭惡。唔知啲鬼同女性係咪好受落
地獄變
睇完好抑鬱
好想死
佢篇齒輪好病態
但寫得真係好好
push
啱啱睇完man's search for meaning
有幾個位比到d inspiration 我,第一就係我地成日問人生有咩意義,但作者話其實life 先係question 緊我地,我地點去生活嘅態度就係對呢條問題嘅答案,呢種由我地好似subjugated 係某種''終極意義'',去到原來我地嘅一舉一動都係意義嘅視角,係幾liberating ,但同時又好demanding

第二就係,作者講到我地成日好想追求心靈,精神嘅平靜,平衡,但其實真正嘅平靜,係建基上constant 嘅struggle 之上,有一種道家陰陽併兼嘅感覺

第三,作者提到人生要追求self-transcendence ,往往唔係應該將我地嘅注意力過份focus 係自己,反而係應該盡力dedicate 去其他事/人身上,先係derive 到meaning 嘅最佳方法,反而一味為追求意義(或者係快樂/其他野)而追求,係最追求唔到的。換句話說,meaning/happiness only comes at a by-product, not an aim

仲有一啲logotherapy嘅techniques都好有insight,就唔多講了

獨裁者養成之路 – 馮客 Frank Dikötter

許多獨裁者都是由組織培養出來的,他們一開始由上頭拔擢的傀儡、接班人、人形立牌。

許多獨裁者都有過一段背信忘義的經驗,在權力穩固之後,回頭抹滅痕跡,跟曾經支援過自己的領袖組織切割。

獨裁者不一定是優秀的演說家。

獨裁者喜歡一切都歸功於自己。

沒有民意的加冕,獨裁者底氣不足。因此,獨裁者把自己塑造為偉大的理論家,學貫古今中外,思想繼往開來,說什麼都是對的,說什麼都值得萬民全傳頌。

獨裁者們的控制是欠缺安全感,他們的奢華是一種根本的空虛。人們說什麼就補什麼,其實獨裁者的內裡是無權無勢,他心知肚明自己的統治隨時可能破碎,才越是需要軍備競賽、歌功頌德、豪華排埸、巨大建築。

獨裁者的個人特徵與發展路徑不會完全一樣,但他們在成為獨裁者之後,會變得越來越相像,一樣專制多疑、憤怒焦慮、好大喜功、身心俱疲、至死不得安寧。獨裁者想要偽裝成明君、領袖、天才、救世主,但終究,這些自我加冕的稱號都沒有辦法模糊他的真實身分 – 他是個獨裁者。

作者通過八個獨裁者的故事(墨索里尼Benito Mussolini、希特拉Adolf Hitler、史太林Joseph Stalin、毛澤東Mao Zedong、金日成Kim Il-sung、杜瓦利埃Francois Duvalier、希奧塞古Nicolas Ceausescu、門格斯圖Mengistu Haile Mariam) 剖析獨裁者的特點。

當民主選舉出來的總統或總理開始塑造自己的形象,或在歌頌他們的兒童面前擺姿勢,或在金幣上刻下自己的名字,或被奉承者包圍,他們就上演了一場政治大戲。

世界上許多地方的民主確實在走下坡,即使是某些很穩固的議會民主國家,其自由程度也逐漸下降。自由的代價是永恆的警醒,因為要偷走權力是很輕而易舉的事。我們要警醒,而不是說前途無望。今日的獨裁統治也在走下坡。他們把所有人都當敵人,他們變得驕傲自大卻又疑神疑鬼,想要尋求更多權力來保護手中的權力,這一切只仰賴他們自己的判斷,所以一個小小的誤判也會導致政權動搖,帶來致命後果。其實獨裁者最大的威脅不只來自人民,而且也來自他們自己。
高質書評
睇埋手頭兩本書之後再開呢本先
巴打睇緊咩
留名
// meaning/happiness only comes at a by-product, not an aim//

諗起之前哲學有偈傾,Roger有講到一個比喻
快樂就好似買嘢之後嗰張收據噉
無人會爲咗張收據去買嘢
愛彌兒

而家睇呢本
lm書評
其實作者講嘅self-transcendence 未必係去到超越‘以自己為中心’呢個level,但係我比較鍾意係呢個層面度interpret ,好似我地嘅人生若過份執著屬於自己嘅野,反而會失去意義。

令我諗到 究竟 self ,本我係唔係只係一個好低嘅層次(係consciousness黎講)? 要超越以自己為中心,要 ’無我‘,就好似有d人係一d所謂religious experiences 嘅時候,感受‘自己與萬物齊一’嘅感覺。

再咁諗落去可以連繫到好多其他嘅唔關事subject,但真係好正好mind blowing
畀多個角度你:Sociology 入面嘅self 係從與他人交流而建構。換言之即係根本冇發自內在嘅自我
最近阿富汗變天, 想重溫番 The Kite Runner 同 A Thousand Splendid Suns
Btw, 參考:Mind, Self, Society - George Herbert Mead
Human Nature and the Social Order 嘅looking glass self - Charles Cooley
The Presentation of Self in Everyday Life - Erving Goffman
The Practice of Logic - Pierre Bourdieu
// meaning/happiness only comes at a by-product, not an aim//

諗起之前哲學有偈傾,Roger有講到一個比喻
快樂就好似買嘢之後嗰張收據噉
無人會爲咗張收據去買嘢
其實作者講嘅self-transcendence 未必係去到超越‘以自己為中心’呢個level,但係我比較鍾意係呢個層面度interpret ,好似我地嘅人生若過份執著屬於自己嘅野,反而會失去意義。

令我諗到 究竟 self ,本我係唔係只係一個好低嘅層次(係consciousness黎講)? 要超越以自己為中心,要 ’無我‘,就好似有d人係一d所謂religious experiences 嘅時候,感受‘自己與萬物齊一’嘅感覺。

再咁諗落去可以連繫到好多其他嘅唔關事subject,但真係好正好mind blowing
畀多個角度你:Sociology 入面嘅self 係從與他人交流而建構。換言之即係根本冇發自內在嘅自我
Btw, 參考:Mind, Self, Society - George Herbert Mead
Human Nature and the Social Order 嘅looking glass self - Charles Cooley
The Presentation of Self in Everyday Life - Erving Goffman
The Logic of Practice - Pierre Bourdieu
新加入留名

主要睇歷史 政治等嘅人文學科類
呢一個月睇咗:
1. 自衛隊史—日本防衛政策70年
2. 柏林1936 納料神話與希特勒的夏日奧運
3. 不含傳說的普魯士
睇緊 a bookshop in Algiers,原著係法文小說嚟
最近先有英文版本
之後睇 the places in between,講行路撚2002年喺阿富汗行路嘅故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞