[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
博客來買書抵唔抵?
入黎呢度見到你地講嘅野
發現自己嘅文化修養差到一個地步
會好好追post搵多啲唔同嘅野睇做返個有內涵既人
十年又十年
年頭喺goodreads睇到好似幾受歡迎
會唔會又係結局懶出人意表嗰啲
睇過佢本nightingale 煸情到不得了
對於第一本幾有興趣
得閒上黎講吓讀後感
結尾好合理其實
我睇過Audible俾1星嘅review多數都係話個故事搞到佢地太depress,叫作者放過堆character
我睇完喺度諗唔通寫一個家庭喺The Great Depression時期幸福生活咩
太悲情所以俾1星咁睇我都應該會睇到喊
得閒啲可以一戰 宜家積落太多書
睇英文版?
True
古中國嘅史記、中世紀歐洲教堂記錄歷史等等都係上而下。我估因為普遍識字率低,基層往往只能口述歷史?
不過我琴晚都啱啱用credit買咗Nightingale ,準備開嚟聽
Often rebuked, yet always back returning
To those first feelings that were born with me,
And leaving busy chase of wealth and learning
For idle dreams of things which cannot be:

To-day, I will seek not the shadowy region;
Its unsustaining vastness waxes drear;
And visions rising, legion after legion,
Bring the unreal world too strangely near.

I’ll walk, but not in old heroic traces,
And not in paths of high morality,
And not among the half-distinguished faces,
The clouded forms of long-past history.

I’ll walk where my own nature would be leading:
It vexes me to choose another guide:
Where the gray flocks in ferny glens are feeding;
Where the wild wind blows on the mountain side.

What have those lonely mountains worth revealing?
More glory and more grief than I can tell:
The earth that wakes one human heart to feeling
Can centre both the worlds of Heaven and Hell.

By Emily Bronte

https://www.poetryfoundation.org/poems/53697/often-rebuked-yet-always-back-returning
有意思,同時個對偶做得幾好
原來佢有寫詩,我淨係識wuthering heights
不過其實點樣欣賞詩?
https://gutenberg.org/ebooks/1019

有 三姊妹未寫小說之前係寫詩
我嘅意思係點樣評價一首詩寫得好唔好
除左睇押韻外,仲可以睇啲咩?
節奏,用字,等等
文學價錢都係嗰啲(押頭押尾、節奏、比喻嗰啲),但睇詩最重要都要拎個個人情感。(其實大家自己都可以試寫下,唔好怕冇文學價值)我有啲外國朋友成日自己寫詩陶冶性情
https://gutenberg.org/ebooks/1019

有 三姊妹未寫小說之前係寫詩
我嘅意思係點樣評價一首詩寫得好唔好
除左睇押韻外,仲可以睇啲咩?
節奏,用字,等等
文學價值都係嗰啲(押頭押尾、節奏、比喻嗰啲),但睇詩最重要都要拎個個人情感。(其實大家自己都可以試寫下,唔好怕冇文學價值)我有啲外國朋友成日自己寫詩陶冶性情
韓少功《馬橋詞典》
同其他同年代作家一樣,寫當年中國嘅問題,不過呢部小說寫法幾過癮,而且本身由好多個短篇組成,體得幾舒服。
啱啱完 貓桌上的水手
依家睇philosophy of Andy Warhol
容易入口 有趣!

港共政府承認聖約翰救傷會、香港紅十字會或醫療輔助隊開辦嘅急救課程。網上可以找到呢三個急救課程嘅比較。邊一個課程可能會好一些?其實都主要睇上課時間同地點為主。聖約翰有醫療隊同救護車,如果日後真係想參加佢哋醫療隊直接去接觸傷者,可能報聖約翰舉辦嘅急救課程好一些。我報咗佢哋嘅課程,不過未考試。

學吓急救咪當多一技傍身,我幾十年前學過一次。下次示威遊行(如果仲有,應該唔會再有),咁我都可以做急救員,唔一定係後生仔擔任呢啲工作。先裝備自己, 等黎明來到。共逸之。
司馬遷寫史記都有部分內容係依靠見聞同埋實地考察
所以可能真係歷史學者側重點嘅問題
要準備埋廁紙先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞