[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
講來講去都係d小說政治哲學歷史文學書
有無工具書推介
叔本華—作為意志和表象的世界
想要邊方面嘅工具書?
learning/productivity/science/finance/technology
Learning:

Learning How to Learn - Barbara Oakley
好初步咁介紹人應該要點樣學習一樣嘢

The First 20 Hours - Josh Kaufman
作者親身上陣學習唔同種類嘅嘢
將要學嘅嘢斬到好細份
再每日用45-60分鐘學習

How to take smart notes - Sonke Ahrens
介紹Zettelkasten筆記法
令你學習時可以更有效率做筆記

Make it Stick - Brown, Roediger, McDaniel
介紹幾種經實驗證實
可以令你學習嘅嘢記得更持久

Learning How to Learn - Jerry Lucas
同第一本撞名但唔同書嚟
呢本主要介紹不同種類嘅記憶法
好易上手

Productivity

Make Time - Jake Knapp & John Zeratsky
名副其實集百家之大成
時間管理、專注力等等你想要嘅都喺哂入面
而且可以根據你所需去挑選你認爲有效嘅方法

How to Fail at Almost Everything and Still Win Big - Scott Adam
呢個偏向講人生態度多啲
你應該如何去看待一件事
點樣去達成你嘅目標等等

其他無涉獵
驚自爆,唔講
多謝推介
有無人有睇過講希臘神話嘅書?
有無推薦?
我推介你睇the Aeneid ,雖然佢係羅馬帝國時期的作品,但希臘及羅馬文化一脈相承,希望都算合乎你要求
佢係講一個王子在木馬屠城記後出逃特洛伊城後的故事,當中劇情係包含冒險,對家人的孝道,亦有愛情
維吉爾寫本書時係羅馬帝國初期奧古斯都的當政,因為後者係凱撒大帝的養子,亦被指定為凱撒的繼承人,所以維吉爾透過寫傳說中羅馬的奠基人Aeneid,去歌頌被譽為從Aeneid一脈相承的凱撒,咁當然,最終的目的係想側面推舉當政者
原文係用拉丁文寫的古詩,但企鵝出版社係有用小說形式寫成英文翻譯,我建議你去書局睇睇邊種譯文你睇得舒服才睇落去
你只要睇落去,就會見到希臘羅馬的神話人物喺入面出現,你之後就可以再發掘你想睇的希臘神話故事
Penguin 世一
OUP 世二
大部份翻譯作品我都覺係penguin睇得最舒服
前言,書尾的附錄都好多,我最鐘意睇故事本身之外週邊的解釋
村上短篇英譯唔錯,啲英文唔會好難明
中譯冇睇過
睇緊12 rules for life
Btw 睇Virgil 即係要睇埋Dante;睇Dante 又要睇埋中世紀文學
睇希臘又要睇埋Homer
睇原文
睇完記得上嚟打下書評
我睇過幾本村上,世界末日、挪威森林、鼠的三部曲
都係英譯
之前有諗過睇Albert B. Lord 嘅The Singer of Tales
網上有免費正版
http://nrs.harvard.edu/urn-3:hul.ebook:CHS_LordA.The_Singer_of_Tales.2000

係研究 荷馬史詩當年未寫低、單靠口述嘅時候,係點樣流傳落嚟
不過睇咗第一個chapter之後覺得有啲太專門所以放低咗

大意係話嗰啲吟遊詩人 並唔係死背成首詩
而係記咗啲常用嘅 詞彙/句子 template
然後唱嘅時候就 按格律 同埋故事大綱 好似砌積木噉即興砌返成首史詩出嚟
所以會留意到 某啲 phrase(嗰啲 形容英雄嘅稱號)老是常出現
因爲格律上就係要放嗰幾隻字

之所以有呢個理論
係因爲上世紀初喺 巴爾幹半島仲有詩人係噉玩法
最勁嗰個可以吟唱幾日
書評打手
【what7iread #9】分析哲學入門書|David Papineau - Philosophical Devices

https://youtu.be/OV3dKFCmf_4
幫Happy Kongner推下先
《THE ACT OF COGNITION 對談 01—文化媒體及評論如何影響文化產業發展》
https://www.youtube.com/watch?v=LCmAfU7mrMg
搭單問下
有無一啲關於時間概念嘅書推介? 自己啲時間管理好差,成日去到last minute 先做嘢
唔該咁多位巴絲
#580 尾二嗰本
真心推介
如果一開始睇咗呢本
我唔會買其他時間管理嘅書睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞