[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
我早幾個月前都睇完紅樓夢(程乙本),配埋白先勇導讀一齊睇

咁樣先至讀得夠深入
類似啦
睇緊 The Gallic War, 感覺好似真身上場咁,對Caesar完全改觀,雖然本書係佢自己寫
應該唔係我講
不過我上個月都有搵過,見到幾個香港人group都...幾唔active
早期尼采好似都幾多叔本華
呢套因為有19年既片段,上年係時事台同公海已經有唔少討論,不過都多謝樓主分享
唔該哂咁多位巴絲
身邊無咩人鐘意書
試過有fd同我講睇書黎做咩有咩想知google咪得
呢度係咪好少父母?
大家有冇睇開邊啲parenting book?
自己就覺得為人父母及教育工作者必須要睇嘅書係
Parenting for a Peaceful World
每次睇都再次有嘢袋落袋
咁你嘅睇法係點?
我諗住自己睇一次 之後再睇多1次跟住導讀睇
早排睇完異鄉人,依家睇1984,1984睇左好耐都未睇完,對太多情節同有人名既書無乜興趣
只有你聽到
A girl with seven names
我係先睇白先勇一章,再睇原著同一章,咁樣嘅好處係,白先勇嚟個簡介同評論,預告呢一章嘅重點同細節位,到睇原著時就特別留意。
呢套因為有19年既片段,上年係時事台同公海已經有唔少討論,不過都多謝樓主分享

係啊
我當初知道呢部片就係因爲見到人話裏面對反送中嘅depiction 有啲怪
講到好似香港人抗爭嘅主因係因爲畀social media algorithm polarize噉樣

雖然估好多人睇過
不過見而家有官方免費資源就推多次
明白

但係由Daybreak開始轉型

Too often paired with Human, All Too Human, Daybreak has been too little appreciated as the real beginning of Nietzsche’s own path on the topic of morality. Human, All Too Human lies too much under the shadow of Schopenhauer’s values; only in Daybreak does Nietzsche break free and begin to raise his characteristic questions about the value of the unegoistic and, ultimately, of morality.

出自 Robert Pippin (ed.) - Introductions to Nietzsche-Cambridge University Press (2012) p136
呢本之前我寫過書評
https://lih.kg/rwcfGbX
視乎你想睇乜嘢topic
同埋google去搵啲乜嘢網站

例如哲學topic的話,我真心覺得SEP係in general唔錯嘅入門
異鄉人、1984、動物農莊、暴政、原子習慣、快思慢想、被討厭的勇氣、人性的弱點

開咗咁多個po,呢幾本真係老是常出現(唔係批評
今日開Atomic habits
睇到一大堆人名(Wagner, etc) ,查一查原來佢哋堆人嘅故事都幾得意
Btw 可惜Salome 本Friedrich Nietzsche in seinen Werken 冇英文
反抗者

再嚟介紹啲小品
因為聽MLA嘅詩歌舞街所以開始睇呢本書
呢個作家好似係記者出身
幾鍾意佢嘅文筆
證明呢啲書是經典或能成為經典嘅書
唔知點解真係好憎被討厭的勇氣 對我黎講係啲中二病雞湯書加埋身邊睇得呢本書既讀者群都係港女為主 有冇人有同感 可能係我唔抵得佢紅
你不是一個人我對呢啲勵志書一啲興趣都無,我成日覺得講啲嘢都係阿媽係女人嘅道理,唔知點解咁多人睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞