[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
有無人有睇過平凡的世界?

本書真係好長睇左成個月先到第二冊
本金字塔原理我睇過
太overated
基本上就係deduction同induction技巧
只係mckinsey拎咗嚟做consulting先發光發亮
最近睇緊
原來有出2架
我嗰本都買咗好多年
擺到黃晒
求轉讓
依本書我都睇咗好多年
唔好意思無得割愛
係難得見到有鍾意依本書嘅同好先po 上黎
有冇乜嘢感想
1年前賣咗。
暫時最深刻印象係佢指出咗中國文明起源唔係一條直線,而係有好多個唔同文明、文化同時存在。顛覆咗我以前嘅認知。同埋本書啲reference 好充足。
睇左幾本Daigo既書
有d觀點 同 引用學術論文既位幾有趣
講乜㗎
其中一本超集中力
基本上都係引用論文同作者經驗講點樣集中
比較得意既係將will power同體力分開既觀點
有意念想做再作出行動之間會消耗一樣叫will power既野 除左習慣化將負擔搬左去腦既第二部分之外 都係會消耗will power
無哂will power就會難作出行動/作出行動去拒絕某d刺激

之後講生活習慣點訓練集中力
都係集中休息再集中既模式 要集中就唔好multitasking之類
比較少人講但作者有講既係長時間做同一樣task個陣唔洗係靚位停 反而係中間,做唔完唔甘心既位停 利用唔甘心既心態去休息完再易d集中
Make sense
https://youtu.be/eTFy8RnUkoU

嘗試緊Bill Gates 個方法,佢唔止齋mark 低重點,係一個point 再深化一些想法/經歷寫一啲問題或意見,好似叫Active Learning

另外好想試下學Bill Gates set 一個Think Week 齋睇書同思考
原子中的幽靈

睇緊呢本,R撚晒頭
超集中力係咪近期最hit 個Flow嘅個個Status?
岩岩睇完Atomic Habits 有Part 都講緊要去到有一定難度,又唔好太易,咁呢個狀態就會去到一個超集中嘅情況,當個Task 慢慢向難度個面移,咁你就會慢慢咁進步或者養成一個習慣
尼采與哲學

Recall
1 Deleuze借尼采講自己既信念
2 社會責任 同社會重視承諾 係為左訓練出 不負責任既自由人
3 熱愛命運 熱愛痛苦 熱愛痛苦而不死既快感 用輕盈舞蹈回應沉重 用遊戲歡迎偶然
4 超人 有自立既新價值觀 價值觀呈現於新既對世界既感受方式 感受方式驅動新既行為
5 善忘先會有真正既學習 拒絕意識既決策先有真正既肯定
6 語言為說者而說 非為聽者而說
7 世上多人有毒 怨恨 內疚為毒

Recognize
1 生命無辜 意義不用證成 生命只要善用
2 陳舊 盲守 即反動 消解功能
3 事物可被理解為癥候 類型 歷史
4 醫生解釋症狀 藝術家塑造類型 立法者確定等級和系譜
5 哪一個而非是甚麼
6 不渴求 不尋求 不欲求 不渴望權力 只賦予 樂善好施
7 自然地闡釋 評價 作為價值的源頭
8 否定知識 知識固態 肯定思考 思考為彈性動態 生命勝過知識 思考勝過生命
9 藝術如思想 製造神聖假象
10 真正的價值和意義 其一主要特徵是不合時宜
11 文化是選擇和訓練 唯一目的是製造哲學家和藝術家
12 痛苦作為興奮劑
13 萬物皆苦 萬物皆偶然 萬物皆生成
14 創造取代知識 生成作為喜悅

呢本係早兩年李心潔同阿部寛套夕霧花園嘅原著。小說大約有兩條故事線,一係Yun Ling回憶跟日本園藝師Aritomo學藝嘅經歷,二係Yun Ling幫助Professor Tatsuji研究Aritomo嘅故事。兩條線嘅情節唔可以話好吸引,但作者都文字算幾poetic。

故事發生喺二戰後五十年代處於緊急狀態的馬來亞,角色分別有英國人、波耳人、日本人、海峽華人、馬來人等等,好寫實咁描寫了當地多民族社會實況,再加咗唔少種族矛盾元素。我會覺得係一本幾好嘅歷史小說去幫你認識即將獨立嘅馬來亞。之前睇過少少馬來亞/新加坡歷史,呢本小說幫我想像當時嘅人喺嗰個時代背景到底點生活。

雖然個setting好多矛盾,但係最尾都bbq大和解。主角都肯慢慢放低對日本人嘅仇恨,甚至同佢喺埋一齊,當然Aritomo都知日本人二戰時犯嘅錯,佢都好努力喺二戰期間保護住喺附近嘅人。作者呢個取態都幾符合馬來西亞嘅歷史脈絡,當時面對戰後解殖思潮同共產威脅,接受馬來亞種族多元嘅現實,團結建立新國家先至切合政治需要。
唔清楚你講邊個status
不過本書係講點維持集中力同有講點進入類似運動員集中個種入zone狀態
有講個難度係類似你個講法 係要比自己水平高少少既難度

Daigo d書最好既地方係佢成日簡單地quote同講腦/神經同行為之間關係既論文 再講點應用係某方面
金閣寺-三島由紀夫
我讀中學個陣借撚左畀個同學之後佢冇撚還到
係咪本書解得唔清楚?
冇instructor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞