[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
icic
有冇一兩本書推介?
禪者的初心

Recall
1 心清淨 即無利己之心 無目的 專注當下
2 人有大心小心 小心有我 大心包容世界而柔軟
3 悟非一剎 而是一次又一次悟
4 修行是發現大心本性 心本來的自性
5 煩惱必在 只能與煩惱合一
6 萬物皆空 又互相依賴

Recognize
1 清新
2 將不在當下的佛殺
3 忘記時空 忘記他我
4 小我在一剎一剎間死去 在一剎一剎間失衡 禪對失衡肯定
5 避免用心掌控
6 避免與外物連結 不與外物連結 心無二元 心則清淨
7 大心透過經驗 主要是煩惱 而擴展
8 重視結果 緊握目的 是多餘而影響清淨的部分
9 讓外物如其所是
10 不留一絲痕跡
11 不執著於物 才能體會其真正價值
12 目標必是偶像崇拜
13 學佛最終目的是忘掉自己
14 了解空性是以事物本然面貌接受事物
15 讓心保持在無 保持在空
16 無心修行才是真正修行
17 青蛙

Dune, 就黎要寫筆記
佔有還是存在

Recall
1 創造性 作為一種過程既特質 而非從行動既製成品去區分
譬如 欣賞 都可以係一種創造性
2 窮 不去擁有 放棄自我 先能夠開始自由 而有自由 先能夠開始創造
3 理性 愛 智能和藝術 為可以成長既核心

Recognize
1 存在 有生機 有變化 成長;佔有則固態
2 一無所有 放下自私自利 孤寂
3 愛上帝不如認識上帝
4 擁有或佔有本身不壞 問題出於當佔有影響將存在自我實現
5 人不必總去想應該做什麼 應該更多地去思考自己是什麼 重點放在美好的存在 而不是應該做什麼或做多少
6 創造性或存在 可能只能是體驗 而不能是實體
7 創造性可以是被動 但難得
8 人的病 主要是生活方式問題 然後病害心理

中定英
性別麻煩

1 Skim第一章 難以理解 暫時放棄其他兩章
似乎其餘兩章更抽象難明

2 章一提到有趣既位:
a 女性 係一個統一既群體 定內在多元?
假設係內在多元 內在次級群體有唔同利益
咁如果女性主義勉強將唔同既次級群體 統一為一個群體 咁似乎係一種自己對自己既壓迫

b 書中先重視女性於思想或概念上既弱勢 而更次要地描述實際利益
書中似乎假設:
社會有制度 社會制度分配資源
而社會制度既建構源於思想
所以女性實際利益既弱勢 係源於社會歷史中對性別既思想或概念上 將女性邊緣化 而以男性為中心
結果 書中會先討論女性於思想史中既邊緣地位

c 書中強調主體性 能動性 然後係基於主體性而有既法律地位
而當中既法律權利 作為人之為人既權利既核心成份
作者claim女性於上述3點 處於弱勢
係女性弱勢既源頭

d 譬如思想史上 有claim 女性理性能力較弱
所以經濟地位次要
所以權利次級
而法律地位都從屬

問題係 女性理性能力較弱既呢個claim 本身係理據不足
但利據不足既前題 就錯誤地justify電導致 往後一連串既性別不公

因為我睇日文 所以唔知有無台版
其實佢有好多subtitles 可以skim完覺得有用再睇 或者上網睇左人地分享既總結再考慮
暫時2本覺得幾有趣
超集中力(自分が操れるちょう集中力)
而家睇左1/5 暫時黎講唔錯既 運氣是可以操縱的(運が操れる)
真係好好睇?有少少興趣
依家睇翻其實講緊好多阿媽係女人嘅道理
例如有喪屍危機嗰陣
唔好去狗屋同醫院
因為會好多人 去咗等於送頭
仲有會講下用咩武器好
女性主義 李銀河

無睇晒 都係粗略睇左幾章
大概了解頭兩三浪潮既概況
大概了解自由主義 社會主義 激進主義 同後現代主義女性主義

Recall
1 自由主義認同建制 建制中求自由
2 社會主義反建制 認為無公私可分 一切係政治問題 必需以反資本主義為方向
3 激進主義拒絕男女無論社會角色或生理分野
4 後現代主義質疑一切大敘事 質疑將所有女性作同一劃分
較支持區分唔同女性群體 具體地區分唔同群體所想要既利益

Recognize
1 不同主義 在不同的二元光譜有不同立場 相應特質有:
a 理性與感情
b 公眾領域與私人領域
c 自然與文化
d 主體與客體
e 心靈與肉體

2 具體問題:
a 暴力、性、生育
b 階級
c 酬勞

3 實際爭取:
a 選舉權、教育和就業
b 性在私人生活及文化空間的保護
c 產假問題和墮胎問題

人類動機:行為背後的七情六欲

1 比想像中短 唔知自己睇既會唔會係非完整版
2 輕輕揭 好似無咩特別既新啟發
3 人因驅力行動 驅力先主要係生理 後基於生理而有心理
有驅力係源於需要生理平衡 譬如吃 喝 睡
有驅力非源於生理平衡 譬如性 安全感
有驅力係較心理 特別係人際 譬如社交 權力
有驅力係較同大腦有關 譬如好奇心
有驅力係同人類意識有關 譬如自我概念整合

香醇的紅酒比較貴,還是昂貴的紅酒比較香?從食物、性、消費、藝術看人類的選擇偏好,破解快樂背後的行為心理

1 人類 演化出 複雜認知能力
2 演化出既能力 出現後 唔一定只用於與生存同繁衍有關既方面
3 人類既虛構能力 可以用作科學 發現現實真實結構
都可以用作宗教性既想像
書中本質主義 講日常生活 人類似乎有非理性既傾向
對事物賦予 主要因歷史過程而有既 自己主觀賦予既本質
而同該事物既客觀特質未必 或通常無關

4 人類透過虛構而取樂
一方面係現實實現唔到 相應而非虛構既樂
一方面係現實成本太大

5 吃喝 關係 消費 藝術 故事

最記得隻病毒叫 索拉難病毒
吹到似層層,我細個睇嗰陣仲以爲係真嘅然後打殭屍一定要打頭

仲有分析 唔同類型嘅盔甲添
某啲concept可取但太長氣 同唔太實際
我反而覺得幾實際
實際既位係:
我之前一直想 學好d概率 覺得 我識多d stat 就會預測能力更強

但呢本書提醒我:
唔關stat既知識事
對事件作出預測 係不斷了解新既事實 然後根據base rate去調整
咁既預測 先比較接近現實
(唔計machine learning deep learning個d比)

我想做既唔係stat叻 而係對具體事實 預測力叻d
而呢本書就係講具體要點做

雖然我都未做到
但好似 至少方向上清楚左
我發覺你睇嘅書/topic 同我差唔多

我麻麻地本書個位
1)重要嘅point 得幾個,但不斷重覆
2)佢有講某啲高預測嘅人有咩性格,太虛同心靈雞湯
3)有少少principles ,例如你講嘅point 1,但又唔係好驚天地泣鬼神
4)本書啲人好似都估錯美國大選之類?
5)類似嘅書 反而推黑天鵝三部曲 好似啟發性大啲
6)如果想培養預測/概率 嘅直覺,好似投資/play poker/programming 會實用啲
4 我都唔係好記得
其他都認同
黑天鵝三部曲我都有skim過下 最鍾意反脆弱
睇完project hail mary.

好好睇,講一個人類同外星人建立友誼,拯救世界的故事
為什麼要睡覺

Recall
1 睡眠有兩個成份
無快速眼動 有快速眼動
前者修剪記憶或神經元連結
後者強化既有 另新增連結
前者鞏固而提升效率
後者創新 特別係消化情緒

2 飲食 運動 重要 但比不上睡眠重要

3 定時睡和起 溫度更低

4 糖尿病 癌症 心臟病 精神病 免疫問題 都與睡眠質量有關

可以睇下東野圭吾 時生
呢排比較忙
少睇書
多謝各位推po
呢大半年睇左好多書,好多都係中國文學。
槍砲病菌與鋼鐵、沙特既No Exit、美麗新世界、異鄉人
劉以鬯:酒徒、對倒
張愛玲:半生緣、秧歌、仲有佢D散文(心經、傾城之戀、沉香屑 · 第一爐香、茉莉香片、封鎖)
沈從文:邊城
蕭紅:生死場、呼蘭河傳
李碧華:霸王別姬、胭脂扣
梁實秋:雅舍小品
而家睇緊穆時英散文集,上海的狐步舞既寫作風格真係好特別,好似睇緊電影咁,一時係呢個場景、一時又轉左去另一個場景,入面好多感官描寫。半生緣睇到高潮位停唔到,曼楨比佢家姐鎖左係佢姐夫屋企...,睇到我心跳加速,忍唔住睇到天光都要睇埋落去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞