[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
佢又唔係因為土地問題,而係被剝奪自由意志到揀同邊個性愛嘅權利都冇,連性愛都變咗要偷偷摸摸要反叛嘅一件事喎
自我中心係不幸既源頭
減低自我中心 將專注力投放於外在世界 無論人事物
無論有關人事物既真 善 美
即當中既知識 關係 同美感
就能夠減低因為注視自己利益而有既 因為眼光狹窄而有既痛苦
感謝
批判性思維

大致之前自己已有相關印象
讀後新既提醒:

唔先將問題清楚定義 就會有Vague同ambiguous既問題
前者 係質性既特質 未有明確既cutoff
後者 就係質性既特質 其單位不明 即歧義

前者例子 公平 點係公平? 要同等到咩地步?

後者例子 公平 假設均分同一量既客觀資源
但造就不同量既主觀幸福
咁而以資源定幸福感作為單位?

當問題有Vague或ambiguous問題 就難以判斷
難以判斷就難以處理

對事物既因果認識 係對事物最深刻既認識同解釋

對因果 難以完全明瞭
只能有最佳診斷 即不確定 總會有vagueness問題
但就係 最佳猜測

舉證責任
兩意見不同者:
1 已有知識中 較少證據支持一方 有更大責任舉證
2 支持一物存在 比不確定一物事否存在 有更大責任舉證

科學推理:邏輯與科學思維方法

無咩有趣睇法 而無趣中 比較有趣既:

科學唔係一種野 而係唔同既野合埋:
係一種認知過程
係知識本身
係知識既來源
係社會關係 / 社會建制

科學特質:
可重覆 而避免偶然
可隨機 而避免人為偏見
可證偽 而避免胡說

講笑噉講
我覺得美麗新世界好睇d
我覺得係描述係極權中
兩種不同形式對自由既渴望同對極權既反抗
不過兩個人既想法同方式都好唔同
但係最後都係落得同一個下場
呢本好睇 都幾鍾意呢類後設文本
勁低質,睇來睇去都係1984喺度打飛機
我覺得人類的世界係往美麗新世界個方向行緊

講真,可以屌閪放題,我都覺得吸引
我最有共鳴係newspeak果part.
仆佢個街,即刻諗起中共簡體字。
不過講好睇,我覺得1984好睇d, 因為佢相對上簡單。或者因為中共班仆街同埋共產黨玩開呢d野,所以容易理解。基本上本書講的野都以某種形式嚮現實發生過咁滯

但美麗新世界,佢形容的係一個即使我地依家都未發生的情景。
文中的科技好多都未出現,但未來當生物科技同AI越來越堅的時候,一切都變得有可能。
1984講的係人類點生活的故事,但美麗新世界直頭令人思考當政府從你一出世已經用生物科技控制你身體思想,究竟人為何物?
我覺得個作者真係痴撚線,佢嚮自己果個年代已經可以諗到咁遠....
你咁高質咪推介下書囉
踩低人有咩意思?
仲要咩理據都無咁踩
人間失格
美麗新世界其實好多位都同我地依家好似
有個位話班細路仔一碰到書或者花 就會比人電
同小阿爾伯特實驗好似
operant conditioning

其實最癲係一開始書中已經講未來人類冇曬家庭觀念,人係培養出來,甚至連身體質素都可以控制 (咁當然,如果真係咁樣,genetic diversity肯定唔夠).

同1984唔同,美麗新世界入面的人係生活得好開心,佢地係同1984相反,入面d人係只係冇左唔開心的權利。
john the savage點解會反抗,係因為佢一開始成長已經唔嚮制度內,而且佢係特別有思想。但1984個主角係嚮制度內成長,都會有反抗思想。

講真,就算比我揀,香港vs美麗新世界,我都會揀後者
我相信絕大部分的人都會適應到後者的世界。小說入面d人食soma去尋開心,未來一樣可以有呢d野,尤其是AI越來越勁,對人的思維越來越理解,重有VR又盛。未來科技都可以做到soma的效果。

當然美麗新世界都係預言一種姐。
未來人類科技會發展到一點,可能已經唔再需要人類。呢樣野係危險。
舊時人類係比人剥削,但未來可能人類係多餘。只有一小部分人類有權生存。
以前工業革命,政府都需要勞動力,所以人民的健康,身心都緊要。
但當AI革命,人類已經係多餘,咁政府重有冇需要保住我地條命
所以我寧願我地未來真係好似美麗新世界咁
我覺得美麗新世界恐怖d
1984主角既描述都仲有反抗意識
佢仲知咩係真假
當然作者都有描述到班新一代既細路已經被洗曬腦

但係美麗新世界有一小部分既人會覺得自己格格不入 但係佢地似無所作為咁
美麗新世界個選擇又係好似Experience Machine 咁
但1984真係會清算你,做瓜你
美麗新世界都係“聲稱”流放左你就算
1984都叫仲有希望
男主亦有一直強調未來
但美麗新世界我見唔到
前題係....
美麗新世界個世界係咪真係咁衰
咁當然如果出世係低級人種係慘。但係佢地已經比人改造到連自己慘都唔覺
當然 如果代入左書中角色我地一定唔覺得不幸
仲好幸福添 就算低種人都唔會覺得慘
一克索麻 好過一聲咒罵
性欲 物欲都滿足曬
每日都係做完野就去hea
工作 地位 由你出世果下都決定左
連未來都唔洗諗
止係無左思想自由 同獲得知性既權利
作為讀者咁睇就好悲哀姐
Amazon度聽?
生而被標籤:美國種族歧視思想的歷史溯源

講下種族意識同權力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞